Home / Teknologi / Tesla membetulkan pepijat keselamatan selepas tuntutan Model S hack

Tesla membetulkan pepijat keselamatan selepas tuntutan Model S hack

More convenient: Tesla said it was able to remedy the bugs uncovered by Tencent using an over-the-air fix to its vehicles, which saved customers the trouble of visiting dealers to obtain the update. — Reuters

Lebih mudah: Tesla berkata ia dapat membetulkan bug didedahkan oleh Tencent menggunakan over-the- fix udara untuk kenderaannya, yang menyelamatkan pelanggan masalah untuk melawat peniaga untuk mendapatkan kemas kini. – Reuters

Tesla Motors Inc telah melancarkan satu patch keselamatan untuk kereta elektrik selepas penyelidik keselamatan Cina terbongkar kelemahan mereka berkata membenarkan mereka dari jauh menyerang sedan Tesla Model S.

Pembuat berkata bahawa ia telah ditampal bug dalam satu kenyataan kepada Reuters pada 20 September, sehari selepas penyelidik keselamatan siber dengan China’a Tencent Holdings Ltd didedahkan penemuan mereka di blog mereka.

Kepentingan dalam hacking kereta telah melonjak sejak Fiat Chrysler tahun lepas dipanggil semula 1.4 juta kenderaan Amerika Syarikat untuk menetapkan kapal pepijat perisian didedahkan oleh dua penyelidik. Mereka menunjukkan bahawa mereka mampu untuk mendapatkan kawalan jauh daripada Jeep bergerak pada kelajuan yang tinggi dalam video dramatik disiarkan di Wired.com.

Tesla berkata ia dapat membetulkan bug didedahkan oleh Tencent menggunakan fix over-the-air ke kenderaannya, yang menyelamatkan pelanggan masalah untuk melawat peniaga untuk mendapatkan kemas kini.

Makmal Keselamatan Keen Tencent berkata di blog yang penyelidiknya dapat mengawal beberapa sistem pada Tesla S dalam kedua-dua mod memandu dan tempat letak kereta dengan mengeksploitasi pepijat keselamatan yang telah ditetapkan oleh pembuat itu.

blog itu berkata Tencent dipercayai penyelidik adalah yang pertama untuk mendapatkan kawalan jauh kenderaan Tesla dengan menggodam sistem komputer di atas kapal dikenali sebagai bas CAN.

Dalam video demonstrasi, penyelidik Tencent jauh terlibat brek pada bergerak Tesla S, dihidupkan wipers cermin depan dan membuka batang.

“Kami telah mengesahkan vektor serangan ke atas pelbagai jenis Tesla Model S,” kata blog itu. “Ia adalah munasabah untuk menganggap bahawa model Tesla lain terlibat.”

Tesla berkata ia ditolak keluar kemas kini over-the-air untuk mengemas kini perisian pada kenderaan secara automatik dalam tempoh 10 hari belajar tentang bug.

“anggaran realistik kami adalah bahawa risiko kepada pelanggan-pelanggan kami adalah sangat rendah, tetapi ini tidak menghalang kita daripada bertindak balas dengan cepat,” kata kenyataan itu.

Ia berkata, serangan itu hanya boleh dicetuskan apabila pelayar web Tesla telah digunakan dan kenderaan itu cukup dekat dengan WiFi hot spot yang berniat jahat untuk bersambung dengannya. – Reuters

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

jual beli kereta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *