Home / Teknologi / Tesla didakwa atas Norway atas kereta yang lembap

Tesla didakwa atas Norway atas kereta yang lembap

Overpromising and underdelivering: According to the dissatisfied owners, the Tesla S P85D's real horsepower is only around 469 and not the advertised 700 horsepower, making accelerations a little less spectacular than expected. — AFP

Overpromising dan underdelivering: Menurut pemilik tidak berpuas hati, kuasa kuda sebenar Tesla S P85D adalah hanya sekitar 469 dan tidak yang diiklankan 700 kuasa kuda, membuat pecutan sedikit kurang hebat daripada yang dijangkakan. – AFP

OSLO: Lebih daripada 100 pemilik Tesla tidak puas hati di Norway telah menyaman pembuat AS kerana kereta elektrik tidak mempercepatkan secepat seperti yang dijanjikan, peguam mereka berkata september 21.

126 plaintif menuntut kenderaan elektrik mereka tidak memecut dari 0 hingga 100 kilometer sejam dalam 3.3 saat, kerana dipasarkan.

“Pada teras perkara ini ialah bahawa terdapat pengguna menuntut pampasan kerana kereta mempunyai kurang kuasa kuda daripada yang dijanjikan,” salah seorang peguam untuk pemilik, Kaspar Thommessen, kepada AFP tanpa menyatakan jumlah ganti rugi yang dicari .

Mereka menyaman Tesla kerana melanggar undang-undang pengguna.

pertikaian ini berkenaan Tesla S P85D, kereta sedan yang memaparkan salah satu daripada pecutan terpantas di dunia, yang disenaraikan di 700 kuasa kuda dengan pembuat kereta itu.

Tetapi menurut pemilik tidak berpuas hati, kuasa kuda sebenar hanya sekitar 469, membuat pecutan sedikit kurang hebat daripada yang dijangkakan.

“Mungkin ada yang berfikir bahawa ini hanya whinging,” Pemilik Tesla Frode Fleten Jacobsen kepada perniagaan harian Dagens Næringsliv .

“Tetapi ramai orang menolak had kewangan mereka untuk memiliki kereta dengan 700 kuasa kuda, dan apabila anda merasakan bahawa anda tidak mendapat apa yang anda bayar untuk anda rasa tertipu,” katanya.

Katanya, beliau taburkan 873.900 kroner (RM436,800) untuk keretanya.

Sementara itu Tesla Norway berkata ujian dan yang dikendalikan oleh pihak ketiga mendapati kereta yang konsisten dilakukan sebagai dipasarkan, atau lebih baik.

“Berkenaan dengan pecutan, Tesla menyifatkan S P85D sebagai mempunyai masa 0-100 kilometer sejam 3.3 saat, dan Motor Trend dan lain-lain sebenarnya mencapai masa 3.1 saat,” kata jurucakap Tesla menulis dalam e-mel kepada AFP.

Kes akan mendahului gelanggang Oslo pada pertengahan Disember.

Norway, di mana kereta elektrik dikecualikan daripada cukai, adalah salah satu pasaran terbesar Tesla. Syarikat itu telah menjual lebih daripada 1,600 kereta pada tahun ini.

Pada bulan Ogos, sifar pelepasan kereta – semua jenama digabungkan – menyumbang lebih daripada 15% daripada pendaftaran kereta baru, bahagian pasaran yang hebat di dunia tetapi yang menghadapi persaingan sengit daripada kereta hibrid. – AFP

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia