Home / Kesihatan / terlalu banyak fluorida boleh menimbulkan risiko kesihatan?

terlalu banyak fluorida boleh menimbulkan risiko kesihatan?

Can too much fluoride create a health risk?

Seorang lelaki yang minum air pada hari musim panas yang panas di Brussels, Belgium. Belgium, bersama-sama dengan negara-negara seperti Austria, China, Denmark, Jepun dan Hungary, tidak menambah fluorida untuk bekalan air mereka. Photo:. Reuters

Kesihatan

Terdapat perubahan besar dalam bidang pergigian sejak 30 tahun yang lalu

Generasi saya (lahir pada tahun 1970) adalah mungkin yang pertama di mana peratusan yang tinggi daripada mereka yang berusia 40 dan ke atas masih mempunyai semua gigi asal mereka sendiri.

kebanyakan orang dalam generasi ibu bapa saya mempunyai separa gigi palsu atau pendakap logam pada usia 40, manakala kebanyakan generasi datuk dan nenek saya ‘mempunyai set lengkap gigi palsu dari seawal usia 30 tahun.

ini gigi palsu yang biasanya dirujuk sebagai “perkhidmatan makan malam 28 set”, dan telah secara tradisinya diberikan sebagai hadiah perkahwinan kepada pengantin perempuan dan pengantin lelaki oleh ibu bapa mereka pada hari istimewa mereka.

seperti hadiah perkahwinan pasti akan dianggap pelik hari ini, terima kasih kepada kemajuan dalam penjagaan gigi.

Ini bermakna bahawa kita benar-benar generasi pertama orang untuk perlu mempertimbangkan implikasi kebersihan mulut jangka panjang pada gigi asal kita sendiri.

Mudah-mudahan, anda telah menggunakan flos dan memberus setiap malam, dan melawat doktor gigi dua kali setahun untuk mendaki dan menggilap!

Walaupun kebanyakan perubahan dalam bidang pergigian telah menyebabkan peningkatan besar dalam kesihatan gigi secara keseluruhan, terdapat juga cabaran dan kontroversi.

German Interior Minister Thomas de Maiziere holds a glass of tap water during a visit to Berlin water supplier Berliner Wasserbetriebe in August. Germany, along with countries like Austria, Belgium, China, Denmark, Japan and Hungary, do not add fluoride to their water supply. Photo: Reuters

German Menteri dalam Negeri Thomas de Maiziere memegang segelas air paip semasa lawatan ke pembekal air Berlin Berliner Wasserbetriebe pada bulan Ogos. Germany, bersama-sama dengan negara-negara seperti Austria, Belgium, China, Denmark, Jepun dan Hungary, tidak menambah fluorida untuk bekalan air mereka. Photo: Reuters

Sebagai contoh, FDI Dunia Persekutuan Pergigian telah selama bertahun-tahun, berdiri dengan dua undang-undang amalan:

• Fluorida adalah cara terbaik untuk melindungi gigi dari rongga, dan

• tampalan amalgam perak yang mengandungi merkuri adalah cara yang paling selamat dan paling berkesan untuk mengisi rongga.

Malangnya, kedua-dua fluorida dan merkuri baru-baru ini dibuat jurnal perubatan The Lancet ‘s senarai bahan-bahan toksik yang boleh memudaratkan kesihatan manusia.

Walaupun beberapa doktor telah berubah amalan mereka dalam cahaya perkembangan ini, ada orang lain yang masih berpegang teguh kepada kepercayaan mereka terhadap keselamatan dan manfaat kedua-dua undang-undang amalan.

Apakah fluorida?

fluorida adalah bahan semula jadi yang berlaku yang ditemui dalam air minuman.

Ramai doktor gigi taat atas tahun perasan dan didokumenkan kesan-kesan berfaedah air minuman berfluorida, dan ada yang bekerja di luar tahap optimum dalam bahagian per juta (ppm) untuk mencegah kaviti.

satu doktor gigi itu adalah Dr HT Dean, yang 21 kajian bandar, yang diterbitkan pada tahun 1942, menunjukkan bahawa fluorosis adalah amat jarang berlaku pada tahap fluorida 1ppm atau di bawah, yang juga asas optimum untuk pencegahan rongga.

Berdasarkan ini, bandar Amerika Grand Rapids, Michigan, menjadi yang pertama di dunia yang mempunyai air minum mereka buatan berfluorida pada 25 Jan 1945.

pada tahun 1955, Jabatan British Kesihatan diikuti dengan memilih tiga tapak untuk skim perintis pemfluoridaan.

kejayaan besar mereka dalam mengurangkan rongga diilhamkan bandar lain untuk diikuti oleh fluoridating sistem air mereka sendiri.

pada masa ini, kira-kira 40 negara mempunyai skim pemfluoridaan air buatan wujud, termasuk Malaysia.

Ini inisiatif global telah terbukti begitu berkesan bahawa pada awal tahun 1970, fluorida ditambah kepada ubat gigi. Langkah ini dianggap telah menjadi penyumbang utama kepada kejatuhan dalam kadar kerosakan gigi mengalami di negara-negara maju dalam tempoh tiga dekad yang lalu.

Even using, and spitting out, the recommended pea-size amount of fluoridated toothpaste could result in fluoride entering your bloodstream. Photo: Filepic

Walaupun menggunakan, dan meludah keluar, pea- yang disyorkan jumlah saiz ubat gigi berfluorida boleh menyebabkan fluorida memasuki aliran darah anda. Photo:. Gambar Fail

Masalah dengan fluorida

Walau bagaimanapun, fluorida adalah kumulatif dan badan tidak boleh mengeluarkan atau menyahtoksik ia

ini menjadi masalah, terutama untuk otak dan pembangunan neurologi kanak-kanak.

Ada dalam air yang kita minum, ubat gigi yang kita gunakan setiap hari dan makanan yang diproses yang kita makan, yang bererti bahawa begitu ramai di antara kita yang memakan berbahaya tahap yang lebih tinggi daripada 1ppm yang disyorkan oleh Dr Dean.

Ditambah kepada komplikasi ini adalah hakikat bahawa buatan menambah natrium fluorida air mempunyai kesan yang jauh berbeza pada badan daripada minum tahap semula jadi yang berlaku kalsium fluorida dijumpai di dalam . air perigi

Terdapat bukti yang menunjukkan fluorida yang:

• Karsinogen

Dr Dean Burk, yang merupakan Ketua Amerika Syarikat Institut Kanser cytochemistry selama lebih 30 tahun, menerima kertas penyelidikan pelbagai menunjukkan bahawa fluorida meningkatkan kadar kanser kematian.

Apabila membandingkan 10 bandar-bandar AS terbesar dengan pemfluoridaan dan 10 terbesar tanpa, penyelidik mendapati bahawa pemfluoridaan berikut, kematian akibat kanser meningkat serta-merta. Peralihan dalam nombor adalah dramatik, walaupun dalam hanya tempoh 12 bulan

• neurotoksik

A Februari 2014 kajian dalam jurnal Kesihatan Persekitaran menyatakan:. “Multivariat A analisis regresi menunjukkan bahawa selepas status sosioekonomi dikawal, setiap peningkatan 1% dalam kelaziman pemfluoridaan tiruan pada tahun 1992 dikaitkan dengan kira-kira 67,000 ke 131,000 ADHD tambahan (perhatian defisit gangguan hiperaktif) diagnosis 2003-2011. “

• mengganggu kepada sistem endokrin

laporan pertama mencadangkan kesan negatif daripada fluorida pada sistem hormon atau endokrin sejak lebih 160 tahun yang lalu (Maumené, 1854).

Sejak itu, terdapat pelbagai kertas penyelidikan dilakukan mengenai kesan fluorida pada tiroid dan kelenjar pineal.

Pengapuran kelenjar pineal sudah pasti salah satu yang paling bercakap tentang dan mengkaji masalah yang berkaitan dengan fluorida.

fluorida berkumpul di sana lebih daripada mana-mana organ lain dan membawa kepada pembentukan kristal fosfat yang menghalang pengeluaran melatonin.

melatonin adalah antioksidan semula jadi, yang juga mengawal corak tidur kami.

Oleh itu, kelenjar pineal calcified membawa kepada insomnia dan gangguan yang berkaitan tidur-lain yang banyak memberi kesan daripada kesihatan mental dan fizikal.

detoksifikasi fluorida

Berikut adalah beberapa petua mengenai bagaimana untuk menyahtoksik fluorida dari anda badan:

Mengurangkan fluorida yang memasuki badan anda

Hentikan memakan air awam berfluorida

Kebanyakan sistem penapisan menggunakan mudah kaedah penapisan karbon yang tidak berkesan menapis. fluorida dari air awam / paip.

Reverse osmosis dan ionizer penapis tidak mengeluarkan lebih fluorida daripada penapis karbon biasa, tetapi tidak semua itu.

adalah lebih baik untuk berhenti memberus gigi dengan ubat gigi berfluorida.

walaupun menggunakan jumlah disyorkan pea bersaiz bermasalah sebagai jumlah yang kecil natrium fluorida akan berakhir mendapat ke dalam aliran darah anda, walaupun anda meludah keluar ubat gigi.

Makan tamarinds dan curcumin

A detox asam fluorida adalah cara terbaik dan semula jadi untuk mengeluarkan fluorida dari badan.

Kajian telah menunjukkan bahawa keputusan penggunaan asam jawa dalam perkumuhan tinggi fluorida melalui sistem perkumuhan.

pengambilan curcumin atau kunyit juga telah terbukti mempunyai kesan perlindungan ke atas otak dan sistem saraf.

Makan lebih iodin

kajian telah menunjukkan bahawa peningkatan penggunaan iodin disesarkan fluorida supaya ia boleh dikeluarkan melalui sistem perkumuhan.

rumpai Laut adalah sumber semula jadi yang terbaik iodin, dan termasuk arame, bladderwrack, Dulse, hijiki, rumpai laut, lumut irish, nori dan wakame.

Ia adalah yang terbaik untuk mendapatkan produk rumpai laut yang diperoleh dari Lautan Atlantik.

detox keseluruhan dengan boron

boron adalah mineral semulajadi yang wujud dalam alam sekitar dan dalam makanan.

Sama seperti iodin adalah detox fluorida yang sangat baik untuk tiroid, boron adalah detox fluorida yang sangat baik untuk tulang dan sendi.

fluorosis rangka adalah penyakit tulang disebabkan oleh pengumpulan berlebihan fluorida dalam tulang.

Ia menyebabkan kerapuhan tulang, dan sakit sendi dan tulang.

satu kajian oleh Dr Rex Newman dan rakan-rakan menyatakan bahawa di kawasan di mana penggunaan boron adalah rendah , kadar arthritis adalah tinggi, dan sebaliknya.

sumber makanan semula jadi yang tinggi dalam boron termasuk badam, avokado, tarikh, hazelnuts, prun dan kismis.

dan jika anda membaca artikel saya sebelum ini ( Adakah kawan atau lawan? Fit untuk hidup 28 Ogos, 2016), anda akan ingat bahawa garam laut semulajadi seperti Celtic atau garam Himalaya adalah satu sumber semula jadi yang berlaku iodin dan boron.

Memohon ini pelbagai detoxes fluorida bersama-sama akan membolehkan detox yang lebih teliti dan menyeluruh antara jenis tisu yang berbeza dan fungsi seluruh badan.

Pilih ubat gigi fluorida-percuma

anda boleh melindungi daripada pengumpulan bakteria rongga penyebab dengan memberus dan membilas pagi mulut anda dan malam.

matlamatnya adalah untuk membunuh bakteria di dalam mulut, begitu juga berus dan berkumur dengan bahan bakteria anti semulajadi seperti minyak kelapa, minyak oregano, atau bahkan penyelesaian colloidal silver.

minggu depan, kita akan melihat kemungkinan kesannya ke atas kesihatan kita daripada sumber ditelan merkuri seperti tampalan amalgam, dan bagaimana untuk selamat mengeluarkan raksa dan toksin saraf lain daripada badan.


Liam Harkness adalah sukan terapi berkelayakan dengan sijil Active Ribut Regangan dan Pengukuhan (AIS), manipulasi visceral dan bimbingan gaya hidup holistik. Maklumat yang diberikan adalah untuk tujuan pendidikan dan komunikasi sahaja dan ia tidak boleh dianggap sebagai nasihat perubatan peribadi. The Star menafikan semua tanggungjawab untuk apa-apa kerugian, kerosakan kepada harta benda atau kecederaan peribadi yang dialami secara langsung atau tidak langsung daripada pergantungan ke atas maklumat tersebut.

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.