Home / Berita / Tentang 4,655 pendatang diselamatkan, 28 mayat ditemui dalam menyelamatkan off Itali

Tentang 4,655 pendatang diselamatkan, 28 mayat ditemui dalam menyelamatkan off Itali

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

ROME (Reuters) – Lebih 5,000 pendatang diselamatkan pada hari Selasa dan Rabu off pantai Libya dan 28 mayat, menjadikan jumlah bilangan orang yang diselamatkan minggu ini untuk lebih 11,000, kata Itali pengawal pantai.

lebih daripada 20 orang telah dilaporkan lemas dalam memegang satu bot nelayan beban , menjadikan jumlah angka kematian untuk Isnin dan Selasa kepada 50.

pegawai Itali berkata, tiga wanita yang disimpan pada Isnin telah melahirkan sejak jam 24 lalu di sebuah kapal pengawal pantai yang membawa kira-kira 1,000 pelarian ke Sicily. Wanita dan tiga anak mereka semua dilaporkan berada dalam kesihatan yang baik.

Pengawal pantai berkata, 4,655 pendatang diselamatkan pada Selasa telah diambil daripada 33 bot penuh sesak, termasuk 27 dinghies getah dan satu bot kayu yang dipercayai telah membawa sekitar 1,000 orang.

Lebih daripada 6,000 pendatang diselamatkan pada hari Isnin, tetapi pada hari Rabu nombor jatuh mendadak kepada kira-kira 368 daripada enam bot yang berbeza, kata pengawal pantai.

Seorang jurugambar bekerja untuk Agence France-Presse, yang di atas kapal kapal yang disewa oleh sebuah pertubuhan bukan kerajaan Sepanyol untuk membantu dengan misi menyelamat, dipetik sebagai berkata beliau telah dikira 22 badan-badan di atas bot itu. Beliau memberitahu media Itali dia berfikir mayat lain masih di tahan.

Pada terdekat yang, Libya ialah 290 km (180 batu) dari pulau Itali Lampedusa dan orang penyeludup telah mengambil kesempatan daripada keadaan huru-hara di utara negara Afrika untuk menggunakannya sebagai post pementasan utama mereka di rantau ini untuk perjalanan ke Eropah.

“Jelas sekali cuaca yang baik telah memainkan peranan yang penting dalam menjelaskan bilangan besar ketibaan baru-baru ini,” kata jurucakap pengawal pantai.

Lonjakan terbaru dalam ketibaan baru bermakna sekurang-kurangnya 142,000 pendatang telah mencapai Itali sejak awal tahun ini dan di seluruh 3100 telah meninggal dunia membuat perjalanan berbahaya. Dianggarkan 154,000 datang ke Itali pada 2015 dan 2,892 meninggal dunia.

Sebahagian besar pelarian datang dari Afrika, termasuk Nigeria, Eritrea, Guinea, Gambia, Sudan, Ivory Coast dan Somalia.

The pendatang dibawa ke Itali, di mana EU dan pegawai-pegawai Itali bekerjasama untuk mengenal pasti dan cap jari pemohon suaka. undang-undang Eropah berkata pendatang mesti tinggal di negara di mana mereka pertama kali memasuki blok dan Itali semakin bergelut untuk berurusan dengan nombor yang semakin meningkat.

Sebagai sebahagian daripada perjanjian untuk melegakan tekanan ke atas negara-negara barisan hadapan di Eropah dalam krisis pemindahan, Suruhanjaya Eropah tahun lalu membuat satu rancangan yang bertujuan untuk bergerak beribu-ribu pendatang baru dari Itali dan Greece terhadap anggota Kesatuan Eropah yang lain.

di bawah skim ini, sehingga 40,000 pendatang boleh dipindahkan dari Itali lebih dua tahun, tetapi begitu ini hanya beberapa ratus telah diterbangkan dengan banyak sekutu EU enggan dialu-alukan di pencari suaka dan pelarian.

(Pelaporan tambahan oleh Steve Scherer; Penyuntingan oleh Janet Lawrence)

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *