Home / Berita / Tenggara US perembatan untuk berkuasa Hurricane Matthew

Tenggara US perembatan untuk berkuasa Hurricane Matthew

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

MIAMI / CHARLESTON, SC (Reuters) – Orang ramai di sepanjang tenggara pantai AS melarikan diri ke pedalaman, disimpan pada barang keperluan dan beratur untuk petrol pada hari Rabu sebagai Presiden Barack Obama dan gabenor negeri menggesa juta untuk memindahkan atau pendakap yang berpotensi dahsyat Hurricane Matthew.

Matthew pummeled Bahamas dan mengambil matlamat di Amerika Syarikat sebagai ribut Caribbean paling sengit dalam hampir satu dekad, terdapat kemungkinan mencecah Florida dengan angin kuat, ribut dan hujan lebat pada Khamis, kata Pusat Taufan Kebangsaan Amerika Syarikat

. “Saya ingin menekankan kepada orang ramai – ini adalah ribut yang serius,” Obama berkata selepas taklimat dengan Agensi Pengurusan Kecemasan Persekutuan. “Jika terdapat suatu perintah pemindahan di komuniti anda, anda perlu mengambil perhatian serius.”

pasukan tindakan kecemasan Persekutuan telah tiba di Florida, Georgia, South Carolina dan North Carolina, dan telah bekerjasama dengan pegawai kerajaan negeri dan penyimpanan bekalan, kata Obama. Gabenor di negeri-negeri telah mengisytiharkan keadaan darurat, membolehkan mereka untuk menggerakkan Pengawal Kebangsaan.

angin Matthew, Kategori 3 ribut utama, telah mengekalkan kira-kira 115 batu per jam (185 km sejam) pada malam Rabu , pusat taufan yang berpangkalan di Miami berkata, sambil menambah bahawa ia adalah terlalu awal untuk meramalkan di mana Matthew berkemungkinan untuk melakukan kerosakan yang paling.

Gabenor South Carolina Nikki Haley telah mengarahkan pemindahan yang lebih daripada satu juta orang di pantai kawasan, kira-kira satu perempat daripada mereka telah dijangka mematuhi.

di Georgia, Gabenor Nathan Deal berkembang keadaan pengisytiharan darurat kepada 17 daerah-daerah tambahan di bahagian tenggara negeri ini, menjadikan jumlah keseluruhan kepada 30 daerah-daerah, pejabatnya berkata lewat kelmarin.

Gabenor Florida Rick Scott menggesa mereka di kawasan terdedah untuk berpindah awal, walaupun arahan tidak lagi dikeluarkan, dan menggunakan pusat perlindungan negeri.

Scott meminta agar Obama mengisytiharkan darurat sebelum pendaratan untuk Florida, yang akan membawa sumber persekutuan seperti makanan, air dan tarps, dan menambah tambahan 1,500 anggota Pengawal Kebangsaan untuk satu kuasa yang sudah aktif 1500.

pemindahan, sebahagian daripada mereka wajib, sedang dijalankan di kira-kira sedozen daerah-daerah pantai Florida, dan sekurang-kurangnya empat hospital sedang dibersihkan, kata Scott. Lebih daripada 1.5 juta penduduk Florida tinggal di zon pemindahan, kata pejabat Scott.

“Jika ternyata pada saat-saat terakhir, anda tidak akan mempunyai masa untuk bersedia,” kata Scott. “Anda akan meletakkan kehidupan anda dan kehidupan keluarga anda pada risiko.”

Pada South Carolina, di mana kesan ribut dijangka pada pagi Sabtu, pemandu melaporkan kesesakan dan kelewatan panjang. Bandar Charleston diedarkan beg pasir dan penyodok.

Sesetengah stesen petrol mencatatkan “daripada gas” tanda-tanda tetapi pegawai kerajaan negeri berkata mereka tidak tahu apa-apa kekurangan yang ketara.

Lynn Pagliaro, 76, telah mengisi tin tambahan petrol dan memuatkan mereka ke dalam kenderaan utiliti sukan di Charleston, berkata beliau tidak mempunyai pilihan tetapi untuk menuju ke pedalaman.

“Saya tinggal di (a masyarakat persaraan) dan mereka mematikan kuasa , “katanya. “Saya suka untuk keluar dari bandar anyway dan mengambil beban off sumber tempatan. Saya berada di sini untuk Hurricane Hugo. Ia membuat pusingan-saat akhir.”

Hugo, lebih kuat Kategori 4 ribut taufan, merempuh Charleston pada September 1989, membunuh 21 orang dan menyebabkan $ 7 bilion kerosakan di tanah besar AS, kata pusat taufan.

In Miami, pemilik stesen gas Exxon di daerah Brickell yang ditubuhkan kon untuk membentuk barisan yang teratur kereta yang pada masa-masa menghulurkan keseluruhan blok.

“Semua orang tidak mengisi. Kami akan kehabisan gas,” kata Yesus Ramirez, 56.

pada berdekatan Publix pasar raya, kakitangan berkata perdagangan pantas dengan pelanggan membeli air dan barangan dalam tin, bimbang mereka mungkin terperangkap di rumah selama beberapa hari. “Ia adalah huru-hara,” kata seorang pekerja, yang tidak diberi kuasa untuk bercakap dengan pemberita.

Floridians di media sosial berkata mereka menyimpan barangan runcit dan menyediakan rumah mereka dengan bidai taufan.

” rak kedai runcit boleh dikatakan kosong, “kata pengguna Facebook Sonja Smith Boca Raton, Florida.

American Airlines berkata ia telah membatalkan penerbangan khamis di tiga selatan Florida lapangan terbang dan semua penerbangan petang Jumaat masuk dan keluar dari Jacksonville.

(Pelaporan tambahan oleh Letitia Stein dan Amy Tennery; Penyuntingan oleh Daniel Trotta, Tom Brown dan Lisa Shumaker)

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *