Home / Teknologi / Tencent untuk menderma 2% daripada keuntungan sebagai amal talian Cina tumbuh

Tencent untuk menderma 2% daripada keuntungan sebagai amal talian Cina tumbuh

Noble intentions: Ma has vowed to use technology to transform China's public welfare efforts. —  Reuters

niat Noble: Ma telah berikrar untuk menggunakan teknologi untuk mengubah usaha kebajikan awam China. – Reuters

HONG KONG: jutawan China Pony Ma Huateng, pengasas kumpulan Internet Tencent, pada Jumaat berkata, syarikatnya akan menderma 2% daripada keuntungan tahunan kepada amal dan ditanda pertumbuhan dalam penggunaan Internet mudah alih di sektor kedermawanan China.

ikrar

Ma berikut pengenalan China undang-undang baru pada awal bulan ini yang menyediakan satu rangka kerja undang-undang bagi syarikat-syarikat Internet yang diluluskan untuk meningkatkan dan menguruskan dana untuk kebajikan.

Ia juga dilengkapi hari selepas pengasas Facebook Mark Zuckerberg dan isterinya Priscilla Chan berkata mereka akan menderma lebih daripada US $ 3bil (RM12.4bil) ke arah rancangan untuk “mengubati, mencegah atau menguruskan” semua penyakit.

Ma berkata undang-undang kebajikan pertama China menyediakan satu rangka kerja undang-undang hilang dalam operasi kedermawanan Cina dan membolehkan lebih banyak fleksibiliti dalam pentadbiran mereka.

jutawan berteknologi buatan sendiri China mempunyai beberapa tahun kebelakangan ini mendahului senarai dermawan negara. Ma dan Tencent pengasas Chen Yidan dinamakan dalam laporan oleh Institut Penyelidikan Hurun pada bulan Jun sebagai dua pemberi tertinggi negara pada tahun lepas.

Ma, yang pada April berjanji 100 juta saham syarikat bernilai lebih daripada AS $ 2bil (RM8.27bil) untuk tabung kebajikan peribadi pada bulan April di salah satu daripada janji dermawan terbesar di China, telah berikrar untuk menggunakan teknologi untuk mengubah China kebajikan awam usaha.

Ma berkata, China telah menjadi peneraju dunia dalam lukisan faedah sosial teknologi Internet mudah alih dan dinamakan kedermawanan sebagai salah satu bidang utama perubahan.

“Sebagai contoh, tiga tahun lalu, 90% daripada derma yang dibuat pada platform dalam talian kami yang telah dilakukan dari PC, kini ia adalah 90% mudah alih,” Ma berkata pada majlis di Hong Kong pada hari Jumaat.

Pada tahun 2014, Alibaba cofounders Jack Ma dan Joe Tsai berjanji opsyen saham bernilai kira-kira AS $ 3bil (RM12.4bil) pada masa yang untuk amal.

Pada Disember 2015, Facebook Zuckerberg telah membuat satu janji yang terbesar dalam sejarah apabila dia dan isterinya berkata mereka akan menderma 99% daripada saham syarikat mereka kepada badan amal.

Tencent adalah rangkaian dan hiburan China syarikat media sosial terbesar dan mengendalikan aplikasi popular pesanan WeChat .

Ma berkata, syarikat itu menetapkan sasaran dalaman untuk melakukan kira-kira 1% daripada keuntungan tahunan kepada badan amal apabila ia menubuhkan yayasan kebajikan pada tahun 2007. Menurut laporan tahunan 2015 Tencent, ia didermakan 480mil yuan (RM297.8mil) untuk Dana Tencent Charity, sekitar 1.6% daripada (RM18.07bil) keuntungan 29.12bil yuan.

ini ia merupakan syarikat yang paling berharga yang disenaraikan di Asia.

platform internet undang-undang pertama China pada amal, yang berkuat kuasa pada 1 Sept, membenarkan hanya diluluskan untuk mengumpul dana. platform derma awam oleh Tencent, Alibaba dan Baidu adalah antara orang-orang yang dalam senarai 13 platform pertama yang diluluskan diterbitkan pada bulan Ogos. – Reuters

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.