Home / Berita / teleskop radio terbesar dunia bermula beroperasi di China

teleskop radio terbesar dunia bermula beroperasi di China

The Five-hundred-metre Aperture Spherical Radio Telescope (FAST)in operation in Pingtang, in southwestern China's Guizhou province on September 25, 2016 (AFP)

The Five-ratus meter Aperture Spherical Radio Telescope (FAST) yang beroperasi di Pingtang, di barat daya wilayah China Guizhou pada 25 September 2016 (AFP)

teleskop radio terbesar di dunia mula beroperasi di barat daya China Ahad, projek Beijing berkata akan membantu carian umat manusia untuk kehidupan asing.

The Five-ratus meter Aperture Spherical Radio Telescope (FAST), terletak di antara bukit-bukit di kawasan pergunungan Guizhou, mula bekerja sekitar tengah hari, agensi berita rasmi Xinhua melaporkan.

dibina dengan kos sebanyak 1.2 bilion yuan ($ 180 juta), teleskop kerdil Balai Cerap Arecibo di Puerto Rico sebagai teleskop radio tunggal hidangan terbesar di dunia, dengan dua kali ganda sensitiviti dan reflektor sebesar 30 padang bola sepak, ia berkata.

FAST akan menggunakan hidangan yang luas, terdiri daripada 4,450 panel, untuk mencari tanda-tanda kehidupan pintar, dan untuk memerhatikan pulsar jauh -. Kecil, cepat berputar bintang neutron dipercayai menjadi produk letupan supernova

China melihat bercita-cita tinggi tentera-run, program angkasa bernilai berbilion dolar sebagai melambangkan kemajuan negara. Ia merancang stesen angkasa Orbit kekal pada tahun 2020 dan akhirnya misi manusia ke bulan.

Presiden China Xi Jinping meraikan pelancaran itu, dengan laporan Ahad bahawa beliau telah menghantar surat tahniah kepada ahli-ahli sains dan jurutera yang menyumbang kepada penciptaannya.

Teleskop itu mewakili satu langkah ke hadapan untuk keupayaan astronomi China dan akan menjadi salah satu daripada beberapa “bertaraf dunia” Projek-projek teleskop dilancarkan pada dekad akan datang, kata Yan Jun, ketua China National Astronomical Pemerhatian (NAO), menurut Xinhua.

Dalam satu ujian berjalan sebelum pelancaran itu, gelombang elektromagnet FAST dikesan dipancarkan oleh pulsar lebih daripada 1,300 tahun cahaya jauhnya, media kerajaan melaporkan penyelidik NAO sebagai berkata.

Terdahulu Xinhua memetik Wu Xiangping, Ketua Pengarah Persatuan Astronomi Cina, sebagai berkata bahawa ijazah tinggi teleskop sensitiviti “akan membantu kita untuk mencari kehidupan pintar di luar galaksi”.

Pakar telah memburu perisikan asing selama enam dekad, menunjuk teleskop radio di bintang dengan harapan untuk menemui isyarat daripada tamadun lain, tetapi masih belum menemui sebarang bukti.

imaginasi Wildest

Bulan lepas “isyarat kuat” dikesan oleh teleskop Federation mencari isyarat extraterrestrial dikacau minat di kalangan ahli-ahli sains, tetapi pakar berkata adalah terlalu awal untuk membuat kesimpulan tentang asal-usulnya.

Tetapi teleskop FAST baru boleh “membawa kepada penemuan di luar imaginasi wildest kami,” Douglas Vakoch, presiden METI, kumpulan yang mahu menghantar mesej kepada ruang untuk mencari kehidupan asing, memberitahu Xinhua.

Pembinaan FAST bermula pada tahun 2011, dan pegawai-pegawai tempatan dipindahkan hampir 10,000 orang tinggal dalam lingkungan lima kilometer (tiga batu) untuk mewujudkan persekitaran yang lebih tenang untuk pemantauan. telefon bimbit di kawasan itu mesti dimatikan untuk mengekalkan senyap radio.

beratus Pada masa lalu China telah memindahkan beribu-ribu orang untuk memberi laluan kepada projek-projek infrastruktur yang besar seperti empangan dan terusan.

Kawasan di sekitar teleskop adalah jauh dan yang lemah. Media kerajaan berkata ia telah dipilih kerana tidak ada bandar-bandar utama berdekatan.

Penduduk kampung akan diberi pampasan dengan wang tunai atau perumahan. Bajet untuk penempatan semula adalah 1.8 bilion yuan ($ 270 juta), dilaporkan, lebih daripada kos pembinaan teleskop.

China telah dicurahkan wang ke dalam projek-projek sains dan teknologi tiket-besar kerana ia bertujuan untuk menjadi pemimpin berteknologi tinggi, tetapi walaupun beberapa keuntungan output saintifik di negara ini masih jauh ketinggalan di belakang.

Pada awal bulan ini, laporan berkata 600 pangsapuri telah dibina setakat ini dengan dana. – AFP

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia