Home / Berita / taufan ketiga bulan hits Taiwan, 32 cedera

taufan ketiga bulan hits Taiwan, 32 cedera

TAIPEI (Reuters) – Angin kencang dan hujan membidas Taiwan pada hari Selasa sebagai taufan ketiga melanda pulau itu bulan ini melanda, mencederakan lebih daripada 30 orang, merobek tanda-tanda luar bangunan dan mengetuk turun pokok.

Kebanyakan sekolah dan pejabat ditutup dan kereta api laju utara-selatan perkhidmatan digantung sebagai Taufan Megi, pembungkusan angin daripada lebih daripada 160 kilometer sejam (100 mph), mengaum penuh semangat dalam dari Lautan Pasifik dan melanda timur Taiwan.

Sekurang-kurangnya 32 orang cedera dan lebih daripada 5,300 dipindahkan, Pusat Operasi Pusat Kecemasan kerajaan berkata, manakala lebih daripada 950,000 isi rumah telah kehilangan kuasa, menurut pembekal tenaga utama, Taiwan Power Co.

pasaran kewangan Taiwan yang ditutup disebabkan oleh ribut.

rakaman televisyen menunjukkan orang, yang mengabaikan amaran supaya tidak keluar rumah, bergegas sepanjang bandar jalan-jalan memegang payung untuk cuba menangkis hujan, yang meningkat lebih berat sebagai ribut menghampiri.

Bas dan kereta bawah tanah perkhidmatan kebanyakannya digantung di ibu negara, Taipei, manakala beratus-ratus penerbangan antarabangsa dibatalkan.

Jen Li-yu, seorang pegawai Biro Cuaca Tengah, berkata ribut akan kehilangan kekuatan selepas ia membuat pendaratan walaupun banjir dan angin kencang akan berterusan.

taufan itu dijangka bergerak merentasi Taiwan dan menuju ke Selat Taiwan dan terhadap China pada Rabu.

Bulan ini, super Typhoon Meranti membunuh 28 orang di China dan Taiwan dan memotong kuasa untuk lebih daripada satu juta rumah.

Taufan adalah biasa di rantau ini pada masa ini tahun, mengambil kekuatan kerana mereka menyeberangi perairan Pasifik hangat dan membawa angin sengit dan hujan apabila mereka sampai ke tanah.

(Laporan oleh J.R. Wu; Penyuntingan oleh Robert Birsel)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.