Home / Percutian / Tarzans moden mempunyai masa berayun

Tarzans moden mempunyai masa berayun

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Modern-day Tarzans have a swinging time

Casey Tavares berayun dari tali dia dan arborists lain yang dibuat di Bartlett Arboretum di Kansas, Amerika Syarikat. – Foto: TNS

Adventure

Terdapat keganasan dalam jeritan Kaleb Locke apabila dia jatuh 5m dari pohon aras yang. Tetapi partway ke tanah, yang menjerit beralih kepada ketawa sebagai tali yang diikat pada abah-abah pada pinggangnya diketatkan.

Berulang-alik Locke mengayunkan melalui pokok-pokok dan lebih tasik. Enam rakan-rakan, ada yang menonton dan menjerit galakan daripada perches 10m dalam sycamores, cemas menunggu giliran mereka.

Walaupun terkenal dengan padang rumput terbuka, Kansas di kawasan tengah Amerika Syarikat mempunyai banyak arborists berdedikasi.

Kadang-kadang mereka boleh memotong anggota badan dari batasan sebuah trak baldi. Banyak kali mereka memanjat tinggi ke dalam pokok-pokok untuk mengurangkan kaki sebesar ibu jari dengan handsaws atau anggota badan tebal dengan gergaji.

Beberapa kali sebulan, mereka bersama-sama untuk mendaki, swing dan bermain di pokok.

“kami ini, bekerja di atas pokok dengan setiap hari, tetapi ini memberikan kita peluang untuk bersama-sama dan mempunyai beberapa menyeronokkan,” kata Locke, yang Arborist dari Sedgwick, Kansas. “Kita semua seperti bekerja di atas pokok dengan jelas, tetapi ini adalah bagaimana kita suka untuk bermain.”

Kerja atau permainan, mereka mengambil mendaki serius.

“Ia adalah semua terpulang kepada anda,” Bryan Brock berkata kira-kira ketebalan anggota badan mereka akan percaya untuk tali mendaki mereka atau untuk berdiri di atas. Dia menggunakan anggota badan sycamore streaming 10cm atau lebih diameter.

“Banyak yang mempunyai kaitan dengan jenis pokok,” kata Elias Richman, Arborist lain. “Saya tidak percaya cottonwood hampir seberapa banyak yang saya akan oak.” Locke mengulas bahawa lindung nilai (aka Osage oren) pokok juga terutama kukuh. anggota badan yang mati tidak dipercayai.

Bryan Brock spends his week working up in trees as an arborist.

Bryan Brock menghabiskan minggu beliau bekerja di atas pokok sebagai Arborist yang.

Keselamatan adalah tema yang sama kumpulan. Tiada siapa yang mendapat dalam tergesa-gesa. Walaupun di tengah-tengah kebaikan, pendapat kedua sering dicari.

Richman digunakan beg kecil berat dilampirkan kepada rentetan cahaya dilambung ke atas untuk mengakses anggota badan tertentu. Satu tali tebal bertugas berat apabila dia merendahkan mereka ke tanah, dan ia telah diheret kembali dan lebih anggota badan. Ketika itu hujung tali pendakian pulang ke Richman, dia berlari melalui cincin logam pada akhir lain tali dan ditarik hujung longgar sehingga cincin dan tali telah nyaman terhadap anggota badan.

tali Mendaki telah diluluskan melalui beberapa tangkapan pasti selamat melekat pada abah-abah yang akan menjaga pendaki daripada jatuh. lampiran Stirrup seperti membenarkan arborists memanjat langkah tali selepas langkah. Topi keledar adalah wajib.

Pertama mereka dipotong anggota badan mati untuk membayar balik arboretum untuk akses. Seterusnya mereka mencipta swing tali. Dua daripada pendaki berlari bahagian tali antara dua sycamores menjulang tinggi, 12 m di atas tanah. Brock menggambarkan bagaimana tali harus rigged dan menunjukkan simpulan yang terbaik untuk melampirkan cincin logam yang digunakan untuk melampirkan tali di mana mereka akan swing.

Tavares swinging around the sides of a big sycamore tree.

Tavares berayun di bahagian sisi yang besar sycamore pokok.

Tools of the trade for arborists who have to ascend trees for work or play.

Alat daripada perdagangan untuk arborists yang mempunyai untuk naik pokok untuk bekerja atau bermain.

Beliau berkata arborists menggunakan kira-kira 100 yang berbeza knot. Beberapa kali dia menunjukkan orang lain bagaimana gelung tambahan sini atau twist di sana diperkukuhkan simpulan.

“Itulah salah satu perkara yang kemas tentang mendapatkan bersama-sama,” kata Richman. “Kami mempunyai letupan sementara kita belajar daripada satu sama lain.” Satu pendaki membawa saw baru yang lebih tajam, dan kurang mahal, daripada yang digunakan oleh orang lain. Beberapa berkata mereka tidak lama lagi akan mendapat mereka sendiri.

Setiap Arborist mempunyai cerita tentang apa yang mendapat mereka ke dalam perdagangan. Beberapa hanya sentiasa mempunyai kasih memanjat pokok. Locke mendapat rasa untuk itu pada pekerjaan selama sebulan dengan Perkhidmatan Hutan AS di Colorado dan menjadikannya kerjaya apabila dia kembali ke Kansas. Untuk Richman, ia seolah-olah pekerjaan yang semula jadi, kerana dia suka memanjat batu.

Semua mengambil sekurang-kurangnya satu pusingan berayun dari tali yang menghubungkan abah-abah mereka ke tali tinggi di antara ara. Bukan hanya swing, sebahagian besar melakukan kelainan udara, meraih daun kerana mereka lulus cawangan dan mengayunkan terbalik.

Sesetengah memerhati dari cukup tinggi dalam sycamores untuk benar-benar dapat melihat ke bawah ke atas lelaki yang berayun. Sesetengah berayun dari pokok ke pokok, seperti Tarzan, pada anggur sintetik mereka.

Locke berkata mereka cuba untuk mengumpul beberapa kali sebulan. Sesetengah perjalanan ke pertandingan peringkat kebangsaan.

“Ia lebih sekitar satu kumpulan besar orang,” katanya. “Lelaki yang anda sedang bersaing boleh memberi anda nasihat tentang bagaimana untuk melakukan sesuatu yang lebih baik. Anda belajar banyak dan berseronok, terlalu. Kebanyakan kita hanya suka bersenang-senang dan memanjat pokok. “- The Wichita Eagle / Tribune News Service / Michael Pearce

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *