Home / Berita / Taliban terlebih dahulu di bandar Afghan mendedahkan pertahanan lemah, perpecahan mendalam

Taliban terlebih dahulu di bandar Afghan mendedahkan pertahanan lemah, perpecahan mendalam

Tarin KOT, Afghanistan (Reuters) – Pihak berkuasa Afghanistan sedang menyiasat mengapa militan Taliban dapat untuk menolak pintu lalu di tengah bandar Tarin Kot dengan mudah itu semasa serangan baru-baru ini yang mendedahkan pertahanan rapuh banyak kawasan-kawasan terpencil.

The September 8 serbuan di ibu negara Uruzgan wilayah secara ringkas mencetuskan kebimbangan runtuh seperti yang di utara bandar Kunduz tahun lepas, kemenangan belum simbolik pendek untuk pemberontakan Islam yang menunjukkan beberapa tanda-tanda yang semakin lemah.

The Tarin Kot terlebih dahulu akhirnya ditolak apabila bala, disokong oleh serangan udara Amerika Syarikat, tiba , tetapi tidak sebelum pegawai-pegawai tempatan telah melarikan diri ke lapangan terbang dalam ketakutan.

“Polis meninggalkan sekitar seratus pusat pemeriksaan tanpa menembak peluru, dan kita perlu membersihkan mengapa ini berlaku,” kata Dost Mohammad Nayab, yang jurucakap gabenor Uruzgan itu.

pertempuran berat terus di sepanjang lebuh raya yang menghubungkan Tarin Kot dengan Kandahar di selatan, laluan terdedah bahawa dalam bahagian adalah tidak lebih daripada jalan tanah yang kenderaan berat berjuang untuk lulus.

recriminations Bitter tercetus antara pegawai sejak serangan itu. pertengkaran itu tidak terhad kepada Uruzgan dan sering menghalang keberkesanan pasukan keselamatan, walaupun keupayaan bertambah baik secara berterusan dalam banyak bidang.

Peristiwa di Uruzgan, campur aduk bersaing kumpulan suku kaum yang terletak di laluan penyeludupan bersempadan dengan tidak menentu candu pengeluar wilayah Helmand, juga menyerlahkan kawalan sering lemah Kabul di luar ibu negara.

SOALAN OVER BATTLE

pegawai-pegawai Barat dan beberapa komander Afghan berkata hanya sebilangan kecil pejuang Taliban, banyak bergerak pantas motosikal, nampaknya telah terlibat dalam serangan, menunjukkan rintangan yang minimum telah ditawarkan.

pejuang Taliban memberi amaran polis untuk meninggalkan pusat pemeriksaan dan menghantar mesej teks kepada penduduk, menyebabkan pekedai tempatan untuk menimbun barang-barang ke dalam kereta dan melarikan diri. kuantiti yang besar peluru dan peralatan ditinggalkan.

A.S.. pegawai berkata pesawat pengawasan tidak memilih sebarang tanda-tanda aktiviti pertempuran yang penting dan apa-apa untuk menyokong laporan media dan siaran-siaran media sosial yang beratus-ratus lelaki bersenjata telah dipecahkan melalui ke bandar.

Jurucakap tentera AS di Kabul menyatakan mereka “sedar dengan dakwaan mengenai pusat pemeriksaan di Tarin Kot”, tetapi disebut soalan kepada pihak berkuasa Afghanistan.

Tidak lama sebelum persidangan di Brussels di mana penderma antarabangsa dijangka mengekalkan sokongan untuk Afghanistan selama empat tahun lagi, cat serbuan Uruzgan gambaran suram angkatan tentera yang mengawal tidak lebih daripada dua pertiga daripada wilayah negara.

“TAWARAN dENGAN MUSUH”

pemberontak telah dengan cepat ditolak ke belakang dengan bantuan serangan udara AS selepas ketibaan bantuan yang diketuai oleh Jeneral Abdul Razeq, seorang komander polis yang kuat dari wilayah jiran Kandahar dikenali sebagai musuh yang kejam Taliban.

bala bantuan selanjutnya telah dibawa masuk, termasuk unit daripada Kandahar dan polis pasukan khas dari Herat .

prestasi Tarin Kot sendiri adalah di bawah penelitian dekat.

“Sesetengah daripada mereka (polis) membuat perjanjian dengan musuh dan membawa mereka ke Tarin Kot. Mereka masih dalam pekerjaan mereka kerana kita tidak dapat membuktikan tanggungjawab mereka, “Gabenor wilayah Haji Nazir Kharotai memberitahu delegasi duta Barat dan jeneral AS yang melawat Tarin Kot bulan lepas.

Ketua wilayah itu polis Wais Samimi dan . ketua keselamatan wilayah Abdul Qawi telah dipanggil ke Kabul dan dipecat, dan siasatan lanjut akan mengikuti

“Ini belum berakhir,” kata jurucakap Nayab

Segala siasatan boleh menunjukkan -. dan pendapat dalam Uruzgan berbeza secara mendadak dalam tempoh yang harus dipersalahkan – arahan berpecah-belah menyumbang kepada masalah ini, berkata pemimpin tempatan

“tidak ada penyelarasan antara pasukan polis,” kata Amanullah Hottaki, seorang penatua di Uruzgan dan bekas ketua wilayah. majlis. “Jika mereka tidak belajar dari kesilapan mereka, Taliban akan menyerang lagi dan menang,” katanya.

kesetiaan TRIBAL

Masalahnya sebahagiannya mencerminkan solek rumit Uruzgan, yang wilayah lasak di mana Belanda, pasukan Australia dan Amerika Syarikat menghabiskan tahun cuba untuk mewujudkan kerajaan yang stabil.

Seperti di wilayah lain, webnya kumpulan puak dan orang kuat tempatan telah menghalang percubaan untuk mengenakan kawalan pusat, dan memberi kesan kepada kebanyakan aspek politik dan keselamatan termasuk polis.

“Kami tidak mempunyai polis negara lagi,” Hayatullah Hayat, gabenor Helmand, memberitahu perhimpunan penatua. “Mereka berkhidmat dalam polis berdasarkan hubungan suku kaum dan persahabatan. Sehingga kita membaiki isu ini, keadaan akan tetap sama.”

Bekas Presiden Hamid Karzai memberi jawatan penting dalam kerajaan tempatan Uruzgan untuk ahli-ahli suku Popalzai beliau , mewujudkan kebencian antara lain, seperti Barakzai, Achekzai dan Noorzai yang merasa menutup.

Walaupun Ketua polis Samimi mengambil menyalahkan untuk tempat pemeriksaan, terdapat juga kritikan terhadap salah satu daripada powerbrokers Popalzai utama di wilayah , timbalan komander polis Rahimullah Khan.

asas kuasa Rahimullah telah diwarisi daripada arwah abangnya Matiullah, seorang komander militia yang mengumpul kekayaan melalui levi yang dibayar kepada polis lebuh raya separuh rasmi sebelum dia telah dibunuh dalam keadaan misteri tahun lepas .

Presiden Ashraf Ghani cuba awal tahun ini untuk memecat Rahimullah, tetapi, menurut beberapa pegawai, beliau telah dihalang oleh kedudukan berkuasa keluarganya di Uruzgan dan sambungan di Kabul.

“kerajaan tidak boleh berurusan dengan Taliban dan Rahimullah pada masa yang sama, “kata Obaidullah Barakzai, ahli parlimen dan musuh yang lama dari Rahimullah, yang menyalahkan orang Timbalan Ketua polis itu untuk menyerahkan pusat pemeriksaan mereka.

Rahimullah menolak tuduhan daripada perjanjian dengan Taliban sebagai “tidak berasas” dan berkata: “. Jika mereka mempunyai bukti bahawa kami membuat apa-apa perjanjian dengan Taliban, mereka perlu menunjukkan ia”

Oleh akaunnya, orang-orangnya berjuang sehingga mereka peluru berlari keluar dan beliau menuduh pegawai-pegawai lain melarikan diri.

“Anda boleh berjuang dengan peluru dan senjata, bukan dengan tangan kosong,” katanya kepada Reuters. “Pasukan kami menarik diri dari ibu negara kerana mereka tidak mempunyai peluru dan senjata.

” Terdapat pegawai tinggi di lapangan terbang dan kami orang-orang yang memerangi Taliban dan mempertahankan tanah ini. “

(laporan tambahan kepada Mohammad Stanekzai dalam Lashkar Gah, Ismail Sameem dalam KANDAHAR dan Mirwais Harooni dalam KABUL; Penyuntingan oleh Mike Collett-putih)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.