Home / Berita / Taliban menentang serangan balas tentera Afghanistan di bandar raya utara Kunduz

Taliban menentang serangan balas tentera Afghanistan di bandar raya utara Kunduz

KABUL (Reuters) – Saku pejuang Taliban memegang semalaman terhadap tentera kerajaan Afghanistan di utara bandar Kunduz, seorang pegawai polis berkata, pada hari Selasa, sehari selepas kumpulan militan ditolak jauh ke dalam pusat bandar.

militan Taliban tergelincir pertahanan kerajaan dulu awal pada hari Isnin dan kawasan pusat diduduki atau diserang Kunduz, hampir tepat setahun selepas mereka secara ringkas ditangkap bandar dalam salah satu kejayaan terbesar mereka perang 15 tahun.

serangan di Kunduz, serta keuntungan Taliban di kawasan Helmand dan Uruzgan di mana mereka juga mengancam ibu wilayah , telah menggariskan kekuatan berkembang pemberontak ‘dan kelemahan terdedah dalam kerajaan, yang mesyuarat penderma antarabangsa di Brussels minggu ini untuk cuba mendapatkan berbilion-bilion dolar dalam bantuan tambahan.

Disokong oleh pasukan khas Amerika Syarikat dan sokongan udara serta pesawat pejuang mereka sendiri, tentera Afghanistan dan polis mereka berusaha untuk membersihkan bandar dalam sekelip mata, kata Ketua polis Kunduz Qasim Jangalbagh.

pejuang Taliban, yang cuba reimpose undang-undang Islam selepas penyingkiran 2001 mereka, kekal di beberapa kawasan yang bandar tetapi pasukan Afghanistan telah membuat kemajuan, katanya.

“Kami telah menerima tetulang dan mempunyai sokongan udara,” kata Jangalbagh. “Lebih dari 25 musuh-musuh yang terbunuh setakat ini dan kami telah diambil semula beberapa tempat. Kami komited untuk membersihkan kota.”

Tiga anggota pasukan keselamatan kerajaan telah dibunuh, dengan lapan lagi cedera, dia dilaporkan.

Sehingga lewat malam Isnin, perintah tentera AS di Kabul berkata ia masih belum menjalankan udara serangan di Kunduz terhadap apa Pentagon dipanggil “gaya Barat filem menembak-mereka-up” serbuan oleh Taliban.

pasukan khas Amerika dan juga pesawat diletakkan berhampiran bandar untuk memberikan sokongan jika diperlukan, pegawai-pegawai berkata.

(Laporan oleh Afghanistan biro; Penulisan oleh Josh Smith; Penyuntingan oleh Nick Macfie)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.