Home / Berita / Taliban menentang serangan balas tentera Afghanistan di bandar raya utara Kunduz

Taliban menentang serangan balas tentera Afghanistan di bandar raya utara Kunduz

KABUL (Reuters) – pasukan Afghanistan kembali menguasai sebahagian besar bandar utara Kunduz pada hari Selasa di tengah-tengah pertempuran sporadis, kata pegawai, sebagai soalan timbul atas bagaimana militan Taliban sekali lagi berjaya menembusi pertahanan di bandar ini.

tentera AS di Kabul berkata bahawa “teguh” sekumpulan pasukan khas, dan juga pesawat, diletakkan berhampiran Kunduz untuk memberikan sokongan kepada tentera Afghanistan mengikut keperluan semasa.

Pemberontak tergelincir tentera kerajaan lalu awal pada hari Isnin dan diduduki atau menyerang kawasan pusat Kunduz, hampir tepat setahun selepas mereka secara ringkas ditangkap bandar dalam salah satu kejayaan terbesar mereka perang 15 tahun.

sosial akaun media dikaitkan dengan Taliban, yang mengejek pasukan Afghanistan dan penyokong Barat mereka sepanjang serangan Isnin, kata pemberontak masih dalam Kunduz pada Selasa, dengan ” bercanggah berterusan “dan kerajaan tentera” melarikan “.

serangan di Kunduz, bersama-sama dengan keuntungan Taliban di kawasan Helmand dan Uruzgan di mana mereka juga mengancam ibu wilayah, telah menggariskan kekuatan kumpulan itu semakin meningkat dan kelemahan terdedah dalam pertahanan Afghanistan.

wakil kerajaan bertemu penderma antarabangsa di Brussels minggu ini untuk cuba mendapatkan berbilion-bilion dolar dalam bantuan tambahan.

JPS POLIS RUN AWAY

Soalan mantap Afghan pasukan keselamatan pada Selasa, dengan tentera AS melaporkan bahawa ia melihat sedikit bukti pertempuran penting sebagai Taliban bergerak.

Beberapa saksi berkata, ramai polis telah meninggalkan pusat pemeriksaan tanpa melepaskan tembakan, sebulan selepas kejadian yang sama dimainkan keluar dalam satu serbuan Taliban di ibu kota wilayah wilayah Uruzgan, Tarin Kot.

“Polis tidak melawan semalam,” kata Komander Ali, seorang ketua militia tempatan yang, seperti ramai rakyat Afghanistan, hanya menggunakan satu nama. “Ada yang berjuang di beberapa tempat, tetapi majoriti daripada mereka melarikan diri tanpa sebarang rintangan.”

Beliau menganggarkan bahawa kira-kira 200 penyerang Taliban cepat menghantar beribu-ribu anggota keselamatan, kebanyakannya polis, melarikan diri ke pangkalan tentera berhampiran bandar ini lapangan terbang.

akaun yang disokong oleh satu lagi komander polis tempatan, yang berkata pemimpin kanan yang telah gagal untuk menyokong pegawai-pegawai polis yang tidak melawan, manakala tentera tiba selepas fakta.

“Pada beberapa pusat pemeriksaan polis bertempur dengan baik, tetapi mereka tidak mendapat tetulang, “kata komander, yang bercakap dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan kerana dia tidak diberi kuasa untuk bercakap secara terbuka.

di Washington pada Isnin, jurucakap Pentagon Captain Jeff Davis memberitahu pemberita serangan Taliban yang lebih kepada “gaya Barat filem menembak-mereka-up” serbuan daripada serangan ketenteraan bersepadu.

jurucakap Afghan Kementerian Pertahanan Dawlat Waziri berkata tiada pemeriksaan yang dipegang oleh pasukan tentera telah ditinggalkan.

pegawai Afghanistan sedang menyiasat bagaimana Taliban berjaya teras ke pusat bandar walaupun bulan operasi ketenteraan yang bertujuan untuk mencegah berulangnya bencana tahun lalu, Kementerian dalam Negeri jurucakap Sediq Sediqqi kepada pemberita di Kabul. “Buat masa ini kami memberi tumpuan terhadap penjelasan bandar.”

LIMA AFGHAN SECURITY PERSONNEL DIBUNUH

Penduduk menyalahkan etnik dan politik dalam kepimpinan di bandar ini untuk kegagalan pasukan keselamatan tempatan untuk mengelakkan serbuan Taliban.

Terdapat budaya sewenang-wenangnya untuk polis dan angkatan tentera lain yang sering lebih setia kepada orang kuat tempatan daripada kerajaan pusat, kata komander polis kedua.

Kebanyakan daripada usaha untuk menolak Taliban keluar dari bandar itu dipimpin oleh golongan elit tentera dan pasukan polis khas Afghan, yang kebanyakannya datang dari bandar-bandar lain.

Disokong oleh pasukan khas AS dan sokongan udara dan pesawat pejuang mereka sendiri, tentera Afghanistan dicari untuk membersihkan bandar dalam sekelip mata, kata Ketua Kunduz polis Qasim Jangalbagh.

pejuang Taliban, yang cuba reimpose undang-undang Islam yang ketat selepas penyingkiran 2001 mereka, kekal di beberapa kawasan di Kunduz, tetapi pasukan Afghanistan telah mencapai kemajuan, katanya.

“Kami telah menerima bala bantuan dan mempunyai sokongan udara. Kami komited untuk membersihkan kota. “

Sebelum matahari terbenam di poket Selasa rintangan Taliban kekal, banyak mengurung di rumah-rumah orang awam, kata Sheer Aziz Kamawal, komander untuk Polis Zon 808.

Sebagai Taliban telah ditolak keluar, mereka membakar pelbagai bangunan di bandar, termasuk stesen kuasa dan beberapa pasaran dan kedai-kedai, katanya.

serangan itu mungkin masanya oleh Taliban untuk “membuat bising” sebelum persidangan penderma di Brussels, berkata Timor Sharan, seorang penganalisis kanan untuk Kumpulan Krisis Antarabangsa.

“Taliban mahu untuk bergerak, menaikkan bendera mereka dan kemudian dengan cepat meninggalkan. Taliban tahu bahawa mereka tidak mampu memegang pusat bandar. “

Lima orang anggota pasukan keselamatan kerajaan telah dibunuh, dengan 13 yang lain cedera, Waziri Kementerian Pertahanan tersebut.

helikopter serangan AS dijalankan sekurang-kurangnya tiga serangan udara “untuk mempertahankan kuasa-kuasa mesra” berperang di Kunduz, perintah tentera AS di Kabul berkata.

di tempat lain di Afghanistan, kata pegawai ahli sekurang-kurangnya sedozen daripada pasukan keselamatan Afghanistan adalah terbunuh dalam pertempuran di wilayah Helmand, manakala seorang askar AS maut dalam serangan bom tepi jalan di wilayah Nangarhar timur

(Laporan oleh Afghanistan biro; Penulisan oleh Josh Smith; Penyuntingan oleh Mike Collett-White dan Mark Heinrich).

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia