Home / Berita / Taiwan menyerang Hong Kong lebih rentetan penafian visa

Taiwan menyerang Hong Kong lebih rentetan penafian visa

Taiwan is accusing semi-autonomous Hong Kong of doing Beijing's bidding by refusing to allow a series of DPP politicians to enter the city.

Taiwan menuduh separa autonomi Hong Kong melakukan bidaan Beijing dengan menolak untuk membenarkan siri ahli politik DPP masuk ke dalam kota.

Taipei (AFP) -. Taiwan membidas Hong Kong Isnin, berkata bandar baru-baru ini telah menafikan visa kepada beberapa ahli politik Taiwan Beijing-skeptis hubungan pulau dengan China memburukkan

Hubungan antara Taiwan dan Beijing telah menjadi semakin membeku sejak presiden baru Tsai Ing-wen dan Parti Progresif Demokratik beliau (DPP) mengambil alih jawatan pada bulan Mei.

Walaupun Taiwan adalah diri pemerintah ia tidak pernah diisytiharkan kemerdekaan rasmi dan China masih melihat ia sebagai sebahagian daripada wilayahnya.

Beijing adalah sangat mencurigakan Tsai dan DPP, yang secara tradisinya pihak kemerdekaan berhaluan.

Sekarang Taiwan menuduh separa autonomi Hong Kong melakukan bidaan Beijing dengan menolak untuk membenarkan siri ahli politik Timbalan Pendakwa Raya untuk memasuki bandar.

Dua ahli parlimen DPP mengatakan mereka telah dinafikan visa untuk menghadiri forum. Satu pertiga kemasukan ditolak apabila penerbangan yang menghubungkan beliau telah dibatalkan di bandar selatan China pada bulan Ogos.

Seorang profesor dengan sambungan DPP juga enggan visa bulan lalu dan penunjuk perasaan terkemuka dari anti-China “Sunflower Movement” Taiwan berkata mereka telah dinafikan visa pada masa lalu.

Menteri Dalam Negeri China Taiwan Chang Hsiao-yueh menyifatkan penafian sebagai “sangat tidak munasabah”.

“Hong Kong tidak sepatutnya ditekan oleh China untuk menyekat ahli parlimen kami dalam perjalanan ke Hong Kong,” katanya kepada pemberita.

“Kami menyatakan rasa tidak puas hati penuh dan menyesal kepada kerajaan Hong Kong.”

Chang memberitahu Parlimen kemudian Isnin bahawa pejabat Taiwan di Hong Kong telah menghubungi pegawai-pegawai kerajaan tempatan berhubung isu itu tetapi masih belum menerima “keputusan yang baik”, tanpa mengulas lebih lanjut.

media Taiwan memetik Hong Kong forum penganjur sebagai berkata Pejabat Hal Ehwal Taiwan China telah mengarahkan bahawa “semua pegawai DPP” dibenarkan masuk ke Hong Kong.

Jurucakap imigresen di Hong Kong berkata jabatan itu tidak mengulas mengenai kes-kes individu.

penduduk Taiwan biasanya boleh memohon secara dalam talian untuk “pendaftaran pra-tiba” untuk Hong Kong percuma.

Beijing mendesak Tsai untuk menerima konsep bahawa hanya ada “satu China”, seperti yang dilakukan pendahulu beliau Ma Ying-jeou dari Kuomintang parti mesra-China. Dia enggan berbuat demikian.

Hasilnya, Beijing telah mengurangkan semua komunikasi rasmi dengan kerajaan beliau. Ia telah dituduh oleh Taipei mendesak beberapa negara untuk mengusir suspek penipuan Taiwan ke China dan bukan wilayah asal mereka.

Taiwan juga menyalahkan China untuk menyekatnya daripada menghadiri mesyuarat penerbangan Bangsa-Bangsa Bersatu utama di Kanada bermula minggu ini.

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.