Home / Berita / Taiwan evacuates pelancong menjelang ribut ketiga dalam tempoh dua minggu

Taiwan evacuates pelancong menjelang ribut ketiga dalam tempoh dua minggu

A NASA satellite image shows Typhoon Megi in the western Pacific on September 25, 2016.

Satu imej satelit NASA menunjukkan Taufan Megi di Pasifik Barat pada 25 September 2016.

Taipei (AFP) – Taiwan memindahkan beribu-ribu pelancong dari pulau-pulau terpencil Isnin dan menubuhkan hampir 100 pusat perlindungan di seluruh pulau ini kerana ia bersiap sedia menghadapi taufan ketiga dalam dua minggu.

Pantai Timur masih terasa bahang daripada kerosakan yang disebabkan oleh Taufan Meranti awal bulan ini – ribut kuat selama 21 tahun untuk memukul Taiwan – diikuti oleh Taufan Malakas.

Bahagian yang sama di pulau itu adalah selaras tembakan sekali lagi daripada menghampiri Taufan Megi, yang sudah membawa angin kencang dan ombak.

Ia adalah kerana membuat pendaratan di pantai timur pada hari Selasa dan dijangka membawa hampir satu meter hujan untuk beberapa kawasan selama tiga hari.

Feri ke Pulau Green Taiwan dan Pulau Orchid dihentikan Isnin selepas lebih 3,700 pengunjung telah dipindahkan pada hujung minggu.

A kren 700 tan ditiup lebih Isnin di pelabuhan di kawasan timur Hualien. Ia dihancurkan bangunan berhampiran tetapi tiada siapa yang cedera.

Lebih daripada 35,000 tentera sentiasa bersiap sedia untuk membantu dengan bantuan bencana dan 92 pusat perlindungan dibuka untuk penduduk.

Pada 0715 GMT Megi adalah 530 kilometer (329 batu) timur-tenggara Hualien, pembungkusan angin sehingga 191 kilometer (119 batu) per jam.

“Mata ribut akan berada paling hampir tengah hari esok, yang memberi kesan Taiwan sepanjang hari,” Lin Chih-hui, seorang peramal di Biro Cuaca Tengah Taiwan, memberitahu AFP.

“Masih ada peluang ia mungkin mengukuhkan,” katanya.

kawasan pergunungan di daerah timur laut Yilan dan Hualien – sudah dilanda ribut sebelum – boleh membidas sehingga 900 milimeter (35 inci) hujan hingga Rabu, meningkatkan risiko tanah runtuh, yang Bureau.

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.