Home / Berita / T-shirt pedagang Beel-ieves dalam dirinya

T-shirt pedagang Beel-ieves dalam dirinya

Doing great: Beel holding up one of her products – a printed T-shirt.

Melakukan besar:. Beel memegang salah satu produk dia – T-shirt bercetak

KOTA KINABALU:. Kehilangan penggunaan lengan beberapa tahun lalu tidak menghalang Sakinahtul Nabilah Bitis daripada meneruskan impiannya untuk menjadi seorang ahli perniagaan

Pemain berusia 31 tahun itu, yang perniagaan percetakan kini antara salah satu yang paling berjaya di bawah Malaysia Ekonomi Digital Corporation (MDEC) program e-Usahawan, berkata beliau terpaksa berfikir pintar selepas kemalangan itu.

“Saya memutuskan bahawa percetakan akan menjadi sempurna kerana ia tidak melibatkan terlalu banyak kerja manual,” katanya semasa Karnival Kempen #YouCanDuit di sini pada hari Sabtu.

Sakinahtul Nabilah, atau lebih mesra dengan panggilan Beel, teringat hari beliau pada tahun 2014 apabila dia cuba untuk menetapkan tingkap di rumah apabila serpihan kaca jatuh pada lengan beliau.

“The shards memotong urat saya dan doktor memberitahu saya saya tidak boleh menggunakan lengan kiri saya selepas itu,” kata pemilik Nabeel Trader, yang pakar dalam T-shirt dan percetakan cenderamata.

Beel pertama mengambil bahagian dalam program e-Usahawan dua bulan lalu dengan sekumpulan orang kurang upaya di Universiti Malaysia Sabah.

Mereka diajar untuk menggunakan Internet, terutama media sosial untuk mempromosikan perniagaan mereka.

“Sebelum menyertai kursus ini, saya cuba untuk mempromosikan produk saya dalam talian tetapi secara berkala.

“Sekarang, setelah diajar untuk mengambil gambar yang baik produk kami untuk tujuan promosi, pendapatan saya telah meningkat daripada RM800 kepada RM8,000 dalam satu bulan,” katanya.

Timbalan Ketua Menteri Datuk Seri Raymond Tan yang melancarkan karnival ini berkata kerajaan negeri akan membincangkan pelan tindakan untuk meluaskan pelaksanaan ekonomi digital di Sabah.

“Kerajaan negeri mahu membuat program-program yang sedia ada lebih inklusif kepada semua rakyat Sabah,” katanya.

Antara program-program yang membantu untuk meningkatkan ekonomi digital adalah program MDEC e-Usahawan dan e-Rezeki, kedua-duanya di bawah bidang kuasa Kementerian Multimedia (SKMM) Komunikasi dan Malaysia.

Ketua Eksekutif MDEC, agensi di bawah SKMM, Datuk Yasmin Mahmood berkata Kempen #YouCanDuit merupakan inisiatif holistik memberikan galakan, sokongan profesional dan peluang kepada rakyat Malaysia, terutamanya mereka yang berada di pinggir bandar dan kawasan luar bandar, untuk mengambil bahagian dalam ekonomi digital .

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.