Home / Pendidikan / Syarikat menyediakan kasut untuk kanak-kanak sekolah

Syarikat menyediakan kasut untuk kanak-kanak sekolah

Some of the children with their new shoes that they can wear once classes resume.

Sesetengah kanak-kanak dengan kasut baru mereka bahawa mereka boleh memakai sekali kelas disambung semula.

AS sebahagian daripada kasut Projek Sekolah Allianz Malaysia, 5468 pasang kasut sekolah telah diserahkan kepada masyarakat yang kurang di enam daerah dan kanak-kanak asli di Sabah.

Terdiri daripada pelajar yang berumur antara tujuh dan 12 yang dikenal pasti oleh Jabatan Pelajaran Sabah di 58 buah sekolah rendah dan 300 kanak-kanak disokong oleh PACOS Trust, sebuah pertubuhan berasaskan komuniti yang membantu masyarakat pribumi di Sabah, mereka menerima kasut sekolah baru dilengkapi dengan tinggi-penglihatan jalur reflektif yang membantu dalam meningkatkan penglihatan dalam gelap. Ia adalah satu keperluan asas yang sering diabaikan.

“Sesetengah kanak-kanak di bahagian pedalaman negeri ini tidak mempunyai kasut yang betul untuk melindungi kaki mereka apabila pergi ke sekolah,” kata Ng Siew Gek yang mengetuai Allianz4Good untuk Allianz Malaysia Berhad.

daripada 5468 pasang kasut sekolah, Allianz Malaysia tangan menyerahkan sejumlah 300 pasang kepada masyarakat asli disokong oleh PACOS Trust.

Pada awal September, kasut itu telah diserahkan kepada pelajar dari SK Bambangan, Tambunan, SK Lintuhun, Keningau dan SK Pekan Pensiangan, Nabawan.

Penyerahan kasut telah dibuat di hadapan pegawai-pegawai jabatan Pelajaran negeri, pegawai pendidikan daerah dan ketua-ketua sekolah.

Baki 4919 pasang kasut diperuntukkan untuk 55 sekolah lain akan dihantar melalui wakil-wakil pejabat daerah pendidikan kepada pelajar.

“Tiada yang lebih indah daripada melihat senyuman pada wajah kanak-kanak apabila mereka menerima kasut,” kata Ng.

The Kasut School Project akan diperluaskan ke Sarawak dengan peruntukan sebanyak 4073 pasang kepada 20 buah sekolah yang dikenal pasti oleh Jabatan Pelajaran Negeri akhir bulan ini. baki 459 pasangan ini akan diedarkan di Semenanjung.

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.