Home / Teknologi / Suspek yang ditangkap di Rusia bank pusat cyberheist

Suspek yang ditangkap di Rusia bank pusat cyberheist

Cyber breach: The central bank said that hackers had this year used fake client credentials to steal money from correspondent accounts. — Reuters

pelanggaran Cyber: Bank pusat itu berkata bahawa penggodam mempunyai tahun ini digunakan kelayakan pelanggan palsu untuk mencuri wang dari akaun wartawan. – Reuters

MOSCOW: berkuasa Rusia ditangkap sebilangan besar suspek Mei berkaitan dengan kecurian itu baru-baru ini mendedahkan elektronik US $ 19mil (RM84mil) dari akaun yang dipegang di Rusia bank pusat, kata seorang pegawai

Bank itu berkata minggu lepas bahawa penggodam mempunyai tahun ini digunakan kelayakan pelanggan palsu untuk mencuri wang dari akaun wartawan -. digunakan untuk mengendalikan urus niaga bagi pihak bank lain -. di Bank of Russia

Bank di seluruh dunia sedang mengetatkan keselamatan rangkaian pemesejan dan pemindahan wang mereka berikutan beberapa serangan siber – terutamanya penggunaan dicuri kelayakan Bangladesh Bank untuk menghantar mesej SWIFT meminta pemindahan hampir AS $ 1 bilion (RM4.4bil) dari akaun wartawan pada Rizab Persekutuan New York. Penggodam berjaya memindahkan AS $ 81mil (RM359mil) hingga empat akaun di Manila.

Artyom Sychyov, Timbalan Ketua Bank direktorat keselamatan Rusia, kata Perkhidmatan Persekutuan keselamatan, atau FSB, dan Kementerian Dalam Negeri, yang menyelia polis, telah menjalankan operasi bersama selepas rompakan Rusia, dan bahawa “sejumlah besar orang telah ditangkap”

Beliau enggan memberikan lagi -. tetapi pada 1 Jun, FSB berkata ia mempunyai, bersama-sama dengan pihak polis, ditahan kira-kira 50 orang yang disyaki kecurian elektronik Rubles 1.7bil (RM7.5bil) dari yang tidak dinamakan institusi kewangan Rusia.

FSB dan Kementerian dalam Negeri tidak segera bertindak balas kepada soalan-soalan mengenai sama ada ini adalah operasi yang disebutkan oleh Sychyov.

Sychyov berkata serangan ke atas bank pusat telah terhad kepada akaun wartawan pihak ketiga. “Sistem pembayaran Bank Rusia tidak boleh dalam apa-apa cara pun terlibat,” katanya.

Bank mendedahkan serangan itu dalam petikan jarang pada halaman 37 daripada 69 muka surat laporan kestabilan kewangan yang diterbitkan pada Jumaat lepas.

Ia berkata penggodam telah melanggar ke dalam sistem elektronik yang memberikan pelanggan akses kepada wartawan akaun diadakan dalam Bank.

Ia berkata mereka telah cuba untuk mencuri Rubles 2.87bil (RM199.5mil), yang 1.67bil (RM117mil) kemudiannya beku atau dipulihkan.

Sejak laporan ini diterbitkan, pegawai-pegawai bank pusat telah enggan menjawab soalan terperinci.

minggu ini, Bank Rusia berpindah Sergei Moiseyev, ketua jabatan untuk kestabilan kewangan, yang bertanggungjawab terhadap laporan itu, untuk pekerjaan baru sebagai penasihat kepada gabenor bank mengenai pembaharuan industri pajakan.

bank tidak bertindak balas secara langsung apabila ditanya sama Moiseyev ini penyingkiran dikaitkan dengan penerbitan maklumat mengenai serangan siber itu. – Reuters

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia