Home / Teknologi / Sumbangan untuk warga tua vendor Paleta Little Village atas US $ 354,000

Sumbangan untuk warga tua vendor Paleta Little Village atas US $ 354,000

CHICAGO: Derma untuk vendor Paleta berusia 89 tahun di Little Village telah meroket ke lebih AS $ 354,000 (RM1.45mil) dalam tempoh lima hari, menjadikannya kempen GoFundMe terbesar yang pernah di Illinois.

Lebih daripada 15,000 orang dari seluruh dunia sampai ke dalam dompet mereka untuk memberi wang – dari US $ 5 (RM20) hingga AS $ 2,000 (RM8,214) derma – untuk membantu Fidencio Sanchez, yang telah menjual ais Mexico muncul dari kereta dorong dalam kejiranan selama 23 tahun.

kempen mengumpul dana dalam talian telah dicipta oleh Joel Cervantes – orang asing yang membeli paletas dari Sanchez minggu lepas dan diambil gambar nampaknya bergelut untuk menolak kereta itu.

Matlamatnya adalah untuk mengumpul AS $ 3,000 (RM12,321), tetapi sumbangan cepat melepasi tanda itu, terima kasih kepada sumbangan dari lebih daripada 60 buah negara. tally yang bukan sahaja menjadikan kempen pengeluar wang terbesar di Illinois tetapi juga meletakkannya antara 25 kempen di Amerika Syarikat, kata Bobby Whithorne, jurucakap GoFundMe.

“Ketika pertama kali melihat gambar ia membawa air mata kepada mata saya,” Olivia Baez, yang belajar mengenai kempen GoFundMe di Facebook, berkata dalam e-mel. “Ini adalah orang yang tidak mempunyai resort lain tetapi untuk bekerja pada 89 tahun. Beliau tidak meminta sesiapa sedekah tetapi bekerja untuk menjaga keluarganya.”

“Saya pernah mendengar istilah ‘gambar bernilai seribu kata-kata,’ tetapi gambar Mr Sanchez adalah bernilai banyak lagi. Beliau adalah dari Little Village, Saya dari Little Village dan ini adalah yang kita, “kata Baez, yang membuat sumbangan.

GoFundMe bekerjasama dengan Cervantes dan Sanchez untuk menubuhkan satu proses di mana sumbangan mendapatkan disalurkan terus kepada Sanchez, sama ada dengan mendepositkan dana ke dalam akaun bank atau memindahkan wang kepada amanah yang ditubuhkan untuk Sanchez, Whithorne berkata .

Elizeth Arguelles gives Paleteria Poncho pushcart vendor Fidencio Sanchez a hug after purchasing a paleta (popsicle) on Sept. 12, 2016, in the Little Village neighborhood in Chicago.

Sanchez adalah untuk hari bahagia menjelang terima kasih kepada kemurahan hati orang dari seluruh dunia yang menderma (dan masih menderma) sejumlah wang yang besar ke laman GoFundMe ditubuhkan oleh jiwa yang baik hati yang mahu meringankan nasib aiskrim penjual berusia 89 tahun itu. – Chicago Tribune / TNS

Ia bukan sesuatu yang luar biasa untuk menubuhkan amanah apabila jumlah yang besar telah dibangkitkan, walaupun dana biasanya dimasukkan terus ke dalam akaun bank, katanya. Derma tidak akan dapat dikeluarkan sehingga akaun bank atau amanah ditubuhkan, katanya.

Laman ini dalam talian pengumpulan dana akan mengagihkan keseluruhan jumlah – yuran tolak pemprosesan dan perkhidmatan – sepenuhnya. Jika kempen itu berterusan selepas itu dan tambahan dana dikumpul, waris boleh membuat keputusan berapa kerap masa depan wang dilepaskan.

Whithorne berkata, “GoFundMe bekerjasama dengan semua pihak yang terlibat untuk memastikan niat penderma amat berbesar hati dan Fidencio menerima wang yang dibangkitkan bagi pihaknya.”

GoFundMe automatik mengambil 5% daripada setiap sumbangan sebagai yuran perkhidmatan dan WePay, yang memproses transaksi, memotong 2.9% ditambah 30 sen dari setiap sumbangan sebagai yuran pemprosesan untuk pembayaran.

Menurut post Cervantes ‘pada GoFundMe, dia bertemu Sanchez manakala lelaki yang lebih tua telah menolak troli beliau dan kelihatan akan mempunyai masa yang sukar. “Ia patah hati saya melihat orang ini yang sepatutnya menikmati persaraan masih bekerja pada usia ini,” Cervantes menulis.

Dia membeli 20 paletas dan sengaja terlebih bayar untuk melayan, yang berharga AS $ 1.50 (RM6.15) setiap, memberi Sanchez US $ 50 (RM205), dan menyiarkan gambar untuk media sosial.

“Ramai orang tahu dia,” kata Cervantes dalam satu wawancara. “Selepas saya meletakkannya di Facebook, orang ramai mula inboxing saya, dan mereka seperti, ‘saya tahu lelaki itu, dia sentiasa di sekitar bandar.’ perlu saya telah dijangka kerana dia menjual di seluruh kawasan 26th Street. Jika ia menyentuh saya, saya patut diketahui ia menyentuh orang lain yang melihat dia. ”

Cervantes juga menulis dalam keterangan kutipan derma bahawa anak perempuan Sanchez, yang mungkin telah membantu pasangan warga emas dari segi kewangan, meninggal dunia pada tahun ini. “Mr Fidencio Sanchez dan isterinya baru-baru ini kehilangan hanya anak perempuan mereka dan masih kecewa tentang keadaan. Isteri tua beliau menjual paletas juga untuk membantu membayar bil, tetapi dia jatuh sakit dan tidak boleh bekerja lagi. Kami cuba untuk mengumpul wang untuk membantu dia dengan apa sahaja yang kita boleh. apa-apa sahaja membantu. Mari kita semua padang dan membantu membuat hidup sedikit lebih mudah dan mencerahkan kedua-hari mereka. ”

Apabila Maria Luna melihat cerita Sanchez di Facebook, dia berkata dia pada mulanya adalah seorang teragak-agak sedikit untuk membuat sumbangan, tertanya-tanya jika akaun itu sah dan jika derma akan membuat perbezaan. Tetapi laman GoFundMe yang dibuat beliau lebih selesa, dan Luna, yang tinggal di Los Angeles, memberikan $ 25 (RM102) Amerika Syarikat.

“Kadang-kadang kita tidak berfikir bahawa kita boleh membuat perbezaan, tetapi sekarang saya lihat yang membantu setiap sedikit,” kata Luna dalam e-mel. “Saya rasa gembira bahawa saya adalah sebahagian daripada Mr Sanchez dan keluarga kesejahteraan.”

Untuk menderma kepada kempen pergi ke bit.ly/2cur999. – Chicago Tribune / Tribune News Service

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.