Home / Sukan / Sukan Olimpik: S. Korea bertujuan atlet asing bagi 2018 Permainan

Sukan Olimpik: S. Korea bertujuan atlet asing bagi 2018 Permainan

SEOUL : Korea Selatan adalah untuk naturalise yang luge pelumba Jerman, kata pegawai Jumaat, dalam usaha untuk membungkus stabil sukan musim sejuk dengan lebih banyak bakat asing menjelang 2018 sukan Olimpik di Pyeongchang.

“kementerian keadilan disahkan cadangan yang dibuat oleh Jawatankuasa Olimpik Korea (KOC) bagi penaturalisasian seseorang Aileen Frisch,” jurucakap KOC Park Dong-Hee berkata.

Frisch masih perlu lulus set temuduga akhir untuk beberapa ketika hujung bulan ini, katanya.

Apabila dia pas temu bual itu, dia akan menerima dua kerakyatan dan layak dari januari hingga bersaing untuk Korea Selatan dalam acara-acara antarabangsa termasuk 2018 musim sejuk.

Pemain berusia 24 tahun itu, yang memenangi beberapa pingat emas dalam pertandingan antarabangsa junior, bersara daripada perlumbaan luge selepas gagal membuat pasukan kebangsaan Jerman untuk musim 2015-16.

Dia telah didatangi oleh pegawai-pegawai sukan Korea tahun lepas.

“Persaingan sengit untuk tempat dalam pasukan kebangsaan Jerman supaya atlet dengan senang hati untuk bersaing negara-negara lain di Sukan Olimpik, “kata seorang pegawai di Korea Luge Persekutuan yang enggan namanya disiarkan.

Jerman memenangi setiap luge pingat emas pada 2014 Sochi Sukan Olimpik musim sejuk. Korea Selatan oleh perbandingan baru sahaja dibina trek luge pertama.

Kerana ia bersiap untuk menjadi tuan rumah Sukan Olimpik Musim Sejuk yang pertama kali dianjurkannya, Korea Selatan telah mencari di luar negara membengkak barisan pasukannya dan meningkatkan harapan pingat itu.

dua pesaing Rusia di Biathlon – bermain ski merentas desa dan menembak -. diberi kerakyatan Korea pada bulan April dan pasukan hoki ais kebangsaan Korea kini mempunyai enam pemain naturalisasi

dua penari ais dari Rusia dan Amerika juga dalam proses memohon kewarganegaraan Korea

kemasukan ini telah membawa kepada kritikan bahawa negara ini sedang cuba untuk membeli pingat, dan pelucutan atlet Korea peluang mereka untuk bersaing -. caj Park dinafikan.

“Sebagai negara tuan rumah Sukan Olimpik Pyeongchang, kita perlu melaksanakan pada tahap yang tertentu,” katanya.

“Ia juga mempunyai banyak aspek positif seperti merangsang atlet tempatan untuk prestasi yang lebih baik dan mengembangkan prestasi keseluruhan Korea Selatan dalam sukan itu, “katanya.

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

kerja kosong malaysia