Home / Berita / SPAD: 33.652 kes yang direkodkan sejak 2011

SPAD: 33.652 kes yang direkodkan sejak 2011

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

KUALA NERUS: Sebanyak 33.652 kes telah direkodkan oleh Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) yang melibatkan pelbagai jenis kenderaan dari penubuhannya agensi itu pada tahun 2011 sehingga Ogos tahun ini.

Pengurus Besar Kanan Bahagian Penguatkuasaan SPAD Datuk Paduka Che Hasni Che Ahmad (gambar) berkata kesalahan tertinggi dicatatkan terlibat pemandu lori dengan 12.710 kes, dan teksi dengan 10,547 kes.

kesalahan keselamatan, beban lampau dan tayar botak adalah kesalahan yang paling banyak dikesan lori. Hampir 5,000 kes terdiri kesalahan keselamatan diikuti dengan 2,807 kes kesalahan membawa lebih muatan.

“Sedangkan ramai pemandu teksi akan dikenakan tindakan kerana beroperasi tanpa permit dan untuk tidak menggunakan meter,” katanya kepada pemberita selepas Imej dan Profil Program Peningkatan Latihan (Impro) di sini, Isnin.

Menurut beliau, kes-kes yang tertinggi dicatatkan melibatkan teksi berada di bandar-bandar besar seperti Kuala Lumpur dan lain-lain.

Beliau berkata 98% daripada kertas siasatan telah siap manakala selebihnya masih dalam proses.

“Sudah 60% daripada kes-kes selesai, ada yang telah dikenakan denda dan ada yang telah didakwa di mahkamah,” katanya.

Sementara itu, Che Hasni berkata, suruhanjaya itu juga komited untuk meningkatkan imej kakitangan SPAD dan pegawai melalui program Impro yang dilaksanakan tahun lepas.

Che Hasni berkata tugas SPAD bukan sahaja untuk mengeluarkan tiket kepada pesalah tetapi juga untuk membuka kertas siasatan akan diserahkan kepada Timbalan Pendakwa Raya dengan bukti supaya pesalah dibawa ke mahkamah dan dijatuhkan hukuman.

Dalam perkembangan lain, beliau berkata SPAD juga komited untuk menyelesaikan dan mengambil tindakan segera untuk menangani kes-kes yang melibatkan ulat tiket dalam masa 24 jam.

“Kami tidak akan melambatkan kes-kes seperti sensitif yang melibatkan ini ulat tiket dan jika ditangkap pada waktu malam, siasatan akan diteruskan dan mereka akan dihadapkan ke mahkamah pada hari berikutnya.

” Kes-kes yang melibatkan ini ulat tiket diambil serius dan kita tidak akan berkompromi dengan mereka yang terlibat, “kata Che Hasni kepada pemberita.

Menurut beliau, dari tahun 2011 hingga Ogos tahun ini sebanyak 320 ulat tiket ditahan di terminal bas dan lapangan terbang di seluruh negara.

Daripada jumlah itu, 220 telah didakwa di mahkamah dan didenda, manakala tahun ini hanya 11 kes yang melibatkan ulat-ulat tiket yang ditemui.

sementara itu, Che Hasni berkata suruhanjaya itu juga bertujuan untuk mengeluarkan kad pemandu untuk lori . dan pemandu bas, sama seperti yang dikeluarkan untuk pengusaha teksi

Beliau berkata langkah ini akan memudahkan pengesanan pemandu yang melakukan kesalahan, sambil menambah bahawa kad yang perlu dipaparkan di dalam kenderaan itu. – Bernama

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

jual beli kereta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *