Home / Berita / Sosialis dibahagikan Sepanyol tahan kekunci kepada kerajaan sebagai pilihan raya baru tenun

Sosialis dibahagikan Sepanyol tahan kekunci kepada kerajaan sebagai pilihan raya baru tenun

MADRID (Reuters) – Menamatkan kebuntuan politik sembilan bulan Sepanyol sudah di depan mata selepas pemimpin Sosialis ‘meletak jawatan tetapi parti perlu patch lebih bahagian dalam dan mencapai persetujuan sebelum akhir bulan Oktober untuk negara ini untuk mengelakkan pilihan raya ketiga.

Pedro Sanchez meletakkan jawatannya Sabtu lalu selepas majoriti parti ahli mengundi untuk menggulingkan beliau pada mesyuarat perhimpunan huru-hara di mana keretakan dalam parti pembangkang utama Sepanyol ke atas bagaimana untuk menyelesaikan kebuntuan di negara ini merebak ke dalam kemarahan dan kepahitan.

Ia menandakan giliran yang paling dramatik dalam politik Sepanyol sejak pilihan raya negara Disember lepas berakhir empat dekad pemerintahan dua parti dan memaksa pihak untuk berunding lebih sebuah kerajaan.

Sanchez telah membawa pendirian-off dengan bertindak konservatif Parti Rakyat Perdana Menteri Mariano Rajoy (PP), yang memenangi undi terbanyak pada bulan Disember dan dalam pilihan raya berulang pada Jun tetapi jatuh bagi mendapat majoriti di Parlimen.

dengan semua kemungkinan kombinasi pihak lain habis atau kekurangan nombor, Rajoy hanya boleh mentadbir dengan persetujuan Sosialis PSOE, yang memerintah Sepanyol 2004-2011 dan memegang 85 daripada 350 kerusi di Dewan Parlimen yang lebih rendah.

Kekecewaan dalam parti Sosialis ‘di kedegilan Sanchez mendorong setengah kepimpinannya meletak jawatan minggu ini. Seorang bekas pemimpin Sosialis dituduh Sanchez berbohong tentang niat beliau dan media Sepanyol diburu beliau meletakkan jawatan untuk “menyelamatkan parti”.

Tetapi walaupun tanpa Sanchez, yang dilihat sebagai penghalang terbesar kepada kerajaan baru, Sosialis ‘pengurusan interim mempunyai tiga minggu untuk membuat keputusan sama ada untuk membenarkan kerajaan minoriti konservatif di bawah Rajoy atau memaksa pilihan raya umum ketiga Sepanyol dalam setahun.

“Sosialis tidak ada pilihan politik bebas risiko,” Vincenzo Scarpetta seorang penganalisis di Eropah Terbuka pemikir di London berkata.

Scarpetta dinamakan pusat-kiri PASOK parti lama wujud Greece sebagai satu contoh apa yang boleh berlaku kepada Sosialis Sepanyol. Pada tahun 2012 ia menyertai kerajaan konservatif diketuai hanya untuk kemudiannya dihapuskan oleh kenaikan kepada kuasa parti Syriza yang jauh kiri.

NO OPTION RISIKO-PERCUMA Menghadapi pilihan raya yang lain boleh menjadi hanya sebagai bencana apabila parti itu dalam keadaan kucar-kacir itu, kata penganalisis, kerana ia boleh mempercepatkan slip mantap Sosialis ‘dalam pilihan raya di belakang PP yang Sanchez dipengerusikan. Beliau mencatatkan keputusan pilihan raya negara paling teruk pernah mereka pada bulan Jun.

Podemos, sebuah parti anti-penjimatan yang muncul semasa kemelesetan yang mendalam Sepanyol dan kini ketiga terbesar, telah mengisytiharkan niatnya untuk menggantikan Sosialis sebagai kuasa sayap kiri utama di negara ini. Ahli-ahlinya telah melompat ke atas peletakan jawatan Sanchez sebagai satu peluang untuk membuat tuntutan ini. “Dalam PSOE itu orang-orang yang menyokong menyerahkan kerajaan kepada PP menang,” pemimpin Podemos, Pablo Iglesias menulis di Twitter selepas peletakan jawatan Sanchez. “Menghadapi kerajaan yang rasuah, kita akan teruskan dan untuk rakyat.”

An pantang juga boleh meletakkan kepimpinan sementara parti itu, yang anggotanya bersandar ke dalam kem anti-Sanchez dan akan berada di tempat sehingga sidang parti boleh melantik seorang pemimpin baru, bertentangan dengan akar umbi.

Polls minggu ini menunjukkan majoriti ahli biasa digemari Sanchez kekal sebagai pemimpin dan beberapa ratus berhimpun di luar ibu pejabat Sosialis pada malam Sabtu untuk mengutuk apa yang mereka namakan rampasan kuasa pihak.

“Ini adalah konspirasi yang diketuai oleh sayap kanan, “kata Jose Luis Rodriguez, seorang doktor bersara berusia 74 tahun.

Ahli politik daripada PP dan keempat terbesar parti Sepanyol, pagar Ciudadanos berkata pada hari Ahad memang tidak ada lebih kelewatan dalam membentuk kerajaan, walaupun mereka berhenti pendek memanggil Sosialis untuk menahan diri.

Walaupun pemulihan ekonomi Sepanyol telah mengharungi kebuntuan politik setakat ini, terdapat tanda-tanda yang tidak menentu lagi boleh melambatkan pertumbuhan, hamper pelaburan, dan meninggalkan ia semakin hanyut dari rakan-rakan antarabangsanya.

pemimpin Ciudadanos Albert Rivera berkata di Twitter bahawa apa yang diperlukan sekarang ialah dialog dan menegur Sosialis untuk mengutamakan politik dalaman parti seluruh negara. Ciudadanos telah disokong kedua-dua PP dan Sosialis undi keyakinan dalam tempoh sembilan bulan yang lalu, tetapi dalam kes tidak adalah bahawa cukup untuk mencapai majoriti.

“Sepanyol tidak mempunyai lebih banyak masa dan tidak juga mereka berhak lebih kebuntuan, “kata Rivera.

(Penyuntingan oleh Julien Toyer dan Catherine Evans)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.