Home / Berita / Singapura meluluskan penggunaan vaksin denggi pertama di dunia

Singapura meluluskan penggunaan vaksin denggi pertama di dunia

SINGAPURA: Sains Kesihatan Authority (HSA) telah meluluskan vaksin denggi pertama di dunia Dengvaxia untuk digunakan dalam Singapura berikutan kajian semula dipercepatkan tujuh bulan daripada manfaat dan risiko.

Ia akan disediakan secara komersial dalam masa beberapa bulan.

Manufacturers Sanofi belum lagi berkata berapa banyak ia akan kos, walaupun hal ehwal perubatan kepala globalnya Dr Ng Su-Peing telah berkata bahawa matlamat syarikat adalah untuk membuat vaksin “sebagai diakses secara komersial mungkin”.

Kajian telah menunjukkan bahawa secara keseluruhan, vaksin adalah berkesan untuk mengurangkan denggi sebanyak 60%, dan mengurangkan denggi yang teruk sebanyak 84%.

Terhadap Den-1 dan Den-2 jenis – yang merupakan tiga suku daripada kes denggi di Singapura – keberkesanan vaksin itu adalah 50% dan 40%, berbanding dengan 75% dan 77% bagi kedua-dua jenis lain .

Keputusan HSA untuk meluluskan vaksin itu berdasarkan 24 kajian klinikal yang dijalankan oleh Sanofi Pasteur – syarikat pembuatan vaksin -. Yang melibatkan 41,000 orang

Vaksin ini diluluskan untuk digunakan dalam sesiapa sahaja yang berumur 12 hingga 45 tahun, kerana kajian menunjukkan bahawa risiko kemasukan ke hospital akibat denggi telah dikurangkan dalam orang-orang yang berumur 12 tahun tetapi juga menunjukkan bahawa vaksin itu tidak begitu berkesan dalam mereka yang berumur di atas 45 .

The HSA berkata ia bersedia untuk menyemak semula garis panduan umur apabila lebih banyak data boleh didapati.

Yang penting, vaksin itu juga 81% berkesan dalam orang-orang yang sudah mempunyai jangkitan denggi sebelum ini, berbanding 38% di kalangan mereka yang tidak pernah mempunyai virus.

Kanak-kanak kecil yang tidak pernah mempunyai denggi juga berlari risiko yang lebih tinggi di hospital jika mereka dijangkiti virus itu selepas vaksin, walaupun ini tidak dilihat pada kanak-kanak yang lebih tua.

The HSA oleh itu menasihatkan mereka yang tidak mempunyai denggi untuk bercakap dengan doktor mereka mengenai sama ada atau tidak mereka perlu mendapatkan vaksin.

Kementerian Kesihatan tidak mengesyorkan melancarkan ini vacine denggi sebagai program kebangsaan kerana ia “tidak akan menjadi satu cara klinikal dan kos efektif untuk menangani jangkitan denggi di Singapura”. Ini bermakna bahawa subsidi dan Medisave tidak boleh digunakan untuk membayar vaksinasi.

Profesor Ooi Eng Eong, yang merupakan Timbalan Pengarah program penyakit berjangkit yang baru muncul di Duke-NUS Sekolah Perubatan, berkata: “vaksinasi kesan akan ada di insiden keseluruhan denggi di Singapura akan bergantung dengan ketara kepada bilangan orang-orang yang menjadi vaksin.

“Semakin besar nombor ini, vaksin impak yang lebih besar akan mengurangkan jumlah kes denggi di Singapura,” kata Prof Ooi, yang juga ahli lembaga penasihat saintifik mengenai denggi untuk Sanofi.

vaksin ini telah dilancarkan pada lewat 2015 dan pada masa ini diluluskan untuk digunakan di sembilan buah negara lain, termasuk Indonesia dan Filipina -. Berita Harian / Asia News Network

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.