Home / Berita / Shafie bersedia untuk membawa baru pakatan pembangkang negeri

Shafie bersedia untuk membawa baru pakatan pembangkang negeri

Game changer: Shafie (centre) arriving at the Registrar of Societies office in Putrajaya with Leikeng (right) and Jaujan.

Permainan changer: Shafie (tengah) tiba di Pendaftar Pertubuhan pejabat di Putrajaya dengan Leikeng (kanan) dan Jaujan .

KOTA KINABALU:. Landskap pembangkang di Sabah ditetapkan untuk semula bentuk dengan bekas Naib Presiden Umno Datuk Seri Mohd Shafie Apdal set untuk menerajui baru pakatan pembangkang negeri

Shafie, yang juga Ahli Parlimen Semporna, telah memenangi lebih dua wakil rakyat PKR Kadazandusun untuk membantu beliau dalam usaha.

Mereka adalah Ahli Parlimen Penampang Darell Leiking, yang baru-baru ini meletak jawatan sebagai naib presiden PKR, dan ADUN Moyog Terence Siambun, yang dijangka akan menyusul tidak lama lagi.

Selain pasangan itu, Shafie turut mendapat sokongan daripada ADUN Sulayabayan Datuk Jaujan Sambakong yang keluar Umno pada Jun 27.

Sumber berkata Shafie akan mengambil alih 2013-berdaftar Pertubuhan Perpaduan Rakyat Kebangsaan Sabah ( Perpaduan), yang akan semula badged-inisiatif baru.

kumpulan beliau dijangka bekerjasama dengan United Sabah Alliance, yang terdiri daripada STAR Sabah yang diketuai oleh Datuk Dr Jeffrey Kitingan, Parti Cinta Sabah yang diketuai oleh Datuk Wilfred Bumburing , dan Parti Maju Sabah yang diketuai oleh bekas ketua menteri Datuk Yong Teck Lee.

Shafie, bekas menteri Kabinet, masih belum menunjukkan bagaimana pihaknya akan bekerjasama dengan pembangkang tempatan dan nasional.

Leiking, yang berkata beliau telah menyerahkan surat peletakan jawatan daripada PKR, akan hanya mengatakan : “Kami akan bekerjasama dengan semua daya. Kita tidak berada di sini untuk melawan pembangkang. “

Menurut sumber, Siambun telah menyerahkan surat peletakan jawatan kepada Presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail.

Ironinya ialah bahawa walaupun langkah mereka boleh menyokong pembangkang negeri ini, ia seterusnya akan melemahkan pembangkang negara yang ditarik dari membuat persembahan yang terbaik di Sabah pada tahun 2013 dengan memenangi 11 (PKR tujuh dan DAP empat) daripada 60 kerusi negeri dan tiga daripada 25 kerusi Parlimen di Sabah.

PKR setakat ini telah kehilangan tiga – Kadamaian, Tamparuli dan Matunggong -. daripada tujuh kerusi negeri yang dimenangi kepada pembelotan

DAP hilang ADUN Luyang yang Hiew King Cheu kepada MCA manakala Kadazandusun pertama dan hanya parti itu Anggota Dewan Undangan Negeri Dr Edwin Bosie (Kapayan) dikatakan juga menimbang langkah yang keluar

cerita berkaitan:.

parti baru Shafie adalah apa-apa yang perlu dibimbangkan, kata Salleh

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.