Home / Berita / Setiausaha Akhbar Perdana Menteri: Permata, Rosmah tidak pernah memohon untuk anugerah

Setiausaha Akhbar Perdana Menteri: Permata, Rosmah tidak pernah memohon untuk anugerah

KUALA LUMPUR: Baik Permata, Datin Seri Rosmah Mansor mahupun kerajaan Malaysia yang pernah digunakan untuk anugerah pemberian istimewa dari Unesco, menurut setiausaha akhbar Perdana Menteri Datuk Seri Tengku Sariffuddin Tengku Ahmad.

Beliau berkata adalah Ketua Pengarah Unesco Irina Bokova yang telah menghantar surat kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, isterinya Rosmah dan Menteri Luar Datuk Seri Anifah Aman pada 8 Sept memaklumkan bahawa Rosmah diberikan anugerah penghormatan khas pada majlis yang dianjurkan bersama oleh Unesco pada September 22.

“Ini adalah pengiktirafan terhadap usaha yang dijalankan oleh Kerajaan Malaysia untuk menangani ekstremisme melalui sistem pendidikan, dan khususnya pendekatan yang diambil oleh Permata, yang diasaskan pada tahun 2007 oleh Datin Seri Rosmah, “katanya dalam satu kenyataan di sini Selasa.

Rosmah juga penaung program Permata untuk pendidikan awal kanak-kanak di Malaysia.

Tengku Sariffuddin berkata, bagaimanapun, pada 18 Sept, Wakil Tetap Malaysia ke Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu menerima e-mel daripada Profesor Tudor Parfitt, Pengerusi Lembaga Penasihat Akademik Jawatankuasa Penganjur daripada Tribute untuk Pencarum Kempen Global terhadap ganas melampau, yang menyatakan bahawa anugerah itu akan ditangguhkan hingga 2017 kerana apa yang dia memanggil campur tangan dari Wall Street Journal dan New York Times mengenai pembiayaan Permata.

“Kami boleh mengesahkan bahawa Permata sepenuhnya dibiayai oleh Kerajaan Malaysia di bawah peruntukan telus dimasukkan di dalam Belanjawan Kerajaan tahunan dan diluluskan oleh Parlimen.

“Semua perbelanjaan adalah mengikut prosedur kewangan Kerajaan.

“Ini bukan sahaja satu perkara rekod awam, tetapi boleh menjadi segera dijelaskan kerana kami atau Permata diminta sebelum penangguhan anugerah itu,” jelas Tengku Sariffuddin.

Beliau berkata keutamaan Permata dan Rosmah akan sentiasa menjadi program yang mempunyai impak positif kepada puluhan ribu nyawa muda.

“Untuk mengelakkan sebarang gangguan lagi dari kerja yang penting ini untuk anak-anak Malaysia, Permata dan Datin Sri Rosmah telah menurun anugerah tertunda yang dicadangkan.

“Kami juga kesal percubaan mempolitikkan kerja-kerja organisasi teladan yang hanya bertujuan untuk memperbaiki kehidupan kanak-kanak. Dan kami kesal kerana mereka yang memilih untuk mengurniakan anugerah itu telah diberikan dalam kepada calitan dan sindiran beberapa yang hanya memberi tumpuan kepada kempen mereka menentang Malaysia, Kerajaan, dan Perdana Menteri.

“Orang-orang di sebalik ini bermotifkan politik apa-apa penjagaan kempen bagi kerosakan yang disebabkan oleh tuduhan-tuduhan palsu kepada Permata, kakitangan dan semua anak-anak muda mereka telah membantu dan dijaga dengan baik,” katanya.

Tengku Sariffuddin berkata, sama ada Permata mahupun Rosmah akan terganggu oleh orang-orang yang memburukkan palsu untuk melemahkan perjuangan mulia.

“Tumpuan mereka akan kekal dalam membuat perbezaan sebenar untuk kanak-kanak hari ini, untuk membantu membina hari esok yang lebih baik untuk Malaysia,” katanya.

Pada hari Sabtu, Bernama melaporkan bahawa Rosmah telah dipilih untuk menjadi penerima Unesco “Lead by Example” Anugerah sempena Perhimpunan Agung Bangsa-Bangsa Bersatu ke-71, demikian menurut satu kenyataan oleh Pendidikan Ketua setiausaha kementerian, Datuk Seri Alias ‚Äč‚ÄčAhmad, yang juga Suruhanjaya Kebangsaan UNESCO Malaysia Naib Presiden.

Beliau berkata anugerah itu yang diberikan bagi mengiktiraf usaha Rosmah dalam membangunkan potensi kanak-kanak, terutama melalui program Permata.

Walau bagaimanapun, pada hari Isnin, portal berita Malaysiakini melaporkan Bernama mendakwa bahawa anugerah itu daripada Unesco.

Ia juga melaporkan bahawa Rosmah telah dikeluarkan dari senarai penerima anugerah itu, dan bahawa peristiwa September 22 bukan satu acara Unesco. – Bernama

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia