Home / Teknologi / Sesetengah pengguna Yahoo akaun dekat tengah-tengah kebimbangan pelanggaran boleh mempunyai kesan riak

Sesetengah pengguna Yahoo akaun dekat tengah-tengah kebimbangan pelanggaran boleh mempunyai kesan riak

More to come?: Cybersecurity experts warned the impact of the hack could reverberate throughout the Internet. —  Reuters

Yang akan datang ?: pakar Cybersecurity memberi amaran kesan hack boleh bergema di seluruh Internet. – Reuters

Ramai pengguna Yahoo bergegas pada hari Jumaat untuk menutup akaun mereka dan menukar kata laluan sebagai pakar memberi amaran bahawa kesan daripada salah satu daripada pelanggaran siber terbesar dalam sejarah boleh melimpah di luar perkhidmatan syarikat Internet ini.

Selepas Yahoo didedahkan pada hari Khamis bahawa penggodam telah mencuri kata laluan disulitkan dan butiran peribadi lebih daripada 500 juta akaun pada tahun 2014, beribu-ribu pengguna mengambil masa untuk media sosial untuk meluahkan kemarahan yang telah mengambil syarikat itu dua tahun untuk mendedahkan pelanggaran data .

Beberapa pengguna berkata mereka telah menutup akaun mereka.

“Kita mungkin hanya akan membuang Yahoo sama sekali,” kata Rick Hollister, 56, yang memiliki sebuah syarikat penyiasatan persendirian di Tallahassee, Florida. “Mereka sepatutnya lebih di atas ini.”

Oleh kerana skala pelanggaran Yahoo, dan kerana pengguna sering mengitar semula kata laluan dan jawapan keselamatan merentas pelbagai perkhidmatan, pakar keselamatan siber memberi amaran kesan hack boleh bergema di seluruh Internet.

Beberapa pengguna berkata mereka bergegas untuk menukar maklumat log masuk, bukan sahaja untuk Yahoo tetapi untuk berbilang akaun Internet dengan kata laluan yang sama. Akaun di bank, peruncit dan di tempat lain boleh terdedah.

“Saya rasa seorang hacker boleh membuat hubungan di antara Yahoo dan Gmail saya,” kata Scott Braun, 47, yang mencipta sebuah e-mail Yahoo apabila beliau menubuhkan sebuah kedai di peruncit dalam talian Etsy. “Mereka kedua-duanya menggunakan nama pertama dan terakhir saya. Tidak menjadi seorang hacker, saya tidak tahu apa keupayaan mereka.”

kebimbangan Yang telah bergema di Washington. “Keseriusan pelanggaran ini di Yahoo sangat besar,” kata Senator Demokrat Mark Warner Khamis. Syarikat itu merancang untuk memberi taklimat Warner minggu depan mengenai serangan itu, berkata pejabatnya.

Yahoo telah berkata bahawa ia percaya bahawa kemungkiran itu telah dilakukan oleh seorang pelakon yang ditaja oleh kerajaan.

SY Lee, bekas jurucakap Jabatan Keselamatan Dalam Negeri, berkata yang akan menjadi perhatian khusus kepada komuniti perisikan, memandangkan minat penggodam yang ditaja ada dalam menjejaskan pekerja dengan kelegaan keselamatan.

FBI tidak mengeluarkan panduan khusus kepada pekerjanya pada pengendalian akaun Yahoo peribadi mereka, kata seorang jurucakap.

Syarikat-syarikat British BT Kumpulan dan Sky Plc, yang menggunakan Yahoo untuk menjadi tuan rumah e-mel untuk beberapa pelanggan jalur lebar mereka, berkata mereka berkomunikasi dengan pengguna mereka.

Yahoo menggesa pengguna untuk menukar kata laluan dan soalan keselamatan, tetapi ada yang berkata ia akan menjadi lebih mudah hanya untuk melepaskan akaun mereka kerana mereka jarang menggunakannya.

Syarikat itu telah kehilangan pengguna, trafik dan pendapatan iklan dalam tahun-tahun kebelakangan ini dan sepanjang musim panas bersetuju untuk menjual perniagaan teras dengan nilai AS $ 4.8bil (RM19.8bil) ke Verizon.

Rachel, yang berusia 33 tahun dari Newcastle, England, yang meminta Reuters tidak menggunakan nama terakhir, berkata beliau akan menutup akaun Yahoo dia dibuka pada 1999.

Furious bahawa syarikat itu telah tidak dilindungi data pelanggannya ‘lebih baik, dia berkata dia fikir ini boleh menjadi satu lagi tamparan untuk perkhidmatan e-mel, yang telah diambil-alih dalam populariti melalui Gmail Google sepanjang dekad yang lalu.

Tetapi Cody Littlewood, yang memiliki sebuah inkubator permulaan di Miami Beach, adalah salah satu daripada beberapa pengguna-pengguna yang berkata ia adalah tepat kerana penurunan dalam penggunaan perkhidmatan Yahoo bahawa mereka tidak bimbang tentang hack.

“Yahoo hanya relevan untuk bola sepak fantasi. Senario kes terburuk, mereka masuk ke dalam akaun saya dan drop Jamaal Charles,” katanya, merujuk kepada bintang Kansas City berjalan kembali yang sering mendahului ranking bola sepak fantasi. – Reuters

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.