Home / Berita / Serbia pendatang berarak membantah keadaan kem

Serbia pendatang berarak membantah keadaan kem

BELGRADE (Reuters) – Berhadapan dengan keadaan di kem-kem pelarian yang semakin merosot, sekumpulan pendatang di Serbia berkata pada hari Rabu, mereka akan terus protes kesepian berarak untuk menuntut penginapan bertambah baik dan selamat laluan mereka ke Eropah Barat.

sekumpulan beberapa ratus pendatang, kebanyakannya lelaki yang melarikan diri kemiskinan di Afghanistan dan Pakistan, berusaha untuk berjalan 200 kilometer ke sempadan Hungary pada hari Selasa, dengan harapan di sana untuk masukkan no-pasport zon Schengen Kesatuan Eropah.

Selepas malam yang di bawah hujan musim luruh berat, sekitar separuh 300 yang dinyatakan memutuskan untuk kembali ke Belgrade, manakala selebihnya hunkered ke bawah di bawah kawalan polis di sebuah stesen minyak di luar bandar Indjija, kira-kira 50 kilometer ke utara Belgrade.

pendatang berlumur mengadu bahawa kem-kem pelarian Serbia, yang mempunyai ruang untuk hanya 4,500 orang, telah menjadi unliveable untuk 7000 pendatang terperangkap di negara ini selepas Hungary semua tetapi dimeterai sempadan.

“Kami memohon kepadamu untuk (tidak), tetapi semua kem penuh,” kata Ahmad, seorang Afghan dari Kabul, menjelaskan keputusan untuk meninggalkan percubaan untuk mencari Lodgings di Serbia dan biarkan selama sempadan.

“Kami sedang tidur di taman-taman dan di bawah jambatan, ada kekurangan sanitasi, makanan, segala-galanya.”

nombor Migrant yang mendadak turun dari tahun lepas, apabila beratus-ratus beribu-ribu orang melarikan diri perang dan kemiskinan di Timur Tengah dan seterusnya melanda tenggara Eropah, tetapi tunggakan pendatang dengan tempat untuk pergi membina di Serbia.

Rondaan telah dipertingkatkan sepanjang Serbia sempadan selatan dan timur, tetapi pendatang baru masih meleleh masuk. pada hari Rabu, Kementerian dalam Negeri berkata, polis mendapati 71 pendatang tanpa izin di bandar timur Zajecar dan menahan dua disyaki penyeludup.

Melihat pendatang meniduri turun dalam kem-kem sementara berhampiran stesen pusat Belgrade telah menjadi salah satu yang sama dalam beberapa bulan kebelakangan ini, dan keadaan mungkin bertambah buruk dengan bermulanya musim luruh cuaca sejuk.

Dalam Indjija awal pada hari Rabu, pekerja bantuan diedarkan selimut kepada pendatang dan roti tempatan disediakan pastri dan sandwic.

Walaupun pendatang menuntut untuk bussed ke sempadan Hungary, Ivan Gerginov, Timbalan Pesuruhjaya Serbia untuk Pelarian, memberitahu Tanjug berkuasa agensi berita tidak akan memberikan apa-apa bantuan.

(Penulisan oleh Aleksandar Vasovic; Penyuntingan oleh Thomas Escritt dan Catherine Evans)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia