Home / Berita / serangan udara menjadi asas utama hospital Aleppo – pekerja perubatan

serangan udara menjadi asas utama hospital Aleppo – pekerja perubatan

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

BEIRUT (Reuters) – Sebuah kedai roti dan hospital utama telah melanda di bombardments daripada dikuasai pemberontak timur Aleppo awal pada hari Rabu, penduduk berkata, kerana tentera kerajaan Syria ditekan kempen oleh Rusia mereka untuk merebut kembali seluruh bandar.

“kapal terbang perang itu terbang ke atas kita dan secara langsung bermula menjatuhkan peluru berpandu di hospital ini … pada kira-kira 04:00,” Mohammad Abu Rajab, seorang pakar radiologi di hospital trauma terbesar dalam sektor yang dikuasai pemberontak di bandar ini, memberitahu Reuters. “Runtuhan jatuh di atas pesakit di unit rawatan rapi.”

Serangan juga melanda oksigen dan kuasa penjana hospital, dan pesakit telah dipindahkan ke hospital lain di kawasan itu, pekerja perubatan di hospital M10 tersebut.

Sebuah kedai roti dalam satu lagi daerah yang dikuasai pemberontak dilanda sekitar 03:00, sebagai orang berbaris untuk mengumpul roti, berkata penduduk.

Balai Cerap Syria bagi Hak Asasi Manusia, yang memantau konflik itu, berkata kedai roti di kejiranan al-Maadi yang telah dipukul oleh meriam serangan, membunuh sekurang-kurangnya enam orang.

Lebih 250,000 orang awam dianggap akan dikepung dalam sektor yang dikuasai pemberontak di Aleppo, di mana pengeboman intensif oleh tentera kerajaan dan sekutu mereka telah membunuh beratus-ratus orang sejak gencatan senjata runtuh minggu lalu.

(Laporan oleh Ellen Francis; Penyuntingan oleh Mark Trevelyan)

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

jual beli kereta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *