Home / Berita / serangan udara menjadi asas utama hospital Aleppo – pekerja perubatan

serangan udara menjadi asas utama hospital Aleppo – pekerja perubatan

BEIRUT (Reuters) – pesawat pejuang Rusia atau Syria mengetuk dua hospital di luar perkhidmatan di pemberontak mengepung sektor Aleppo kepada kuasa rabu dan tanah dipergiatkan serangan dalam pertempuran yang Bangsa-Bangsa Bersatu berkata, telah bertukar bandar ke rumah sembelih.

dua pesakit meninggal dunia di salah satu hospital dan serangan lain membunuh enam penduduk beratur untuk roti di bawah pengepungan yang telah terperangkap 250,000 orang dengan makanan kehabisan.

serangan minggu-lama, yang boleh menandakan satu titik perubahan dalam peperangan, telah membunuh beratus-ratus orang, dengan bom bunker-busting menurunkan bangunan pada penduduk berkumpul di dalam. Hanya kira-kira 30 doktor dipercayai ditinggalkan di dalam zon yang dikepung, menghadapi beratus-ratus cedera sehari.

“kapal terbang perang itu terbang ke atas kita dan secara langsung bermula menjatuhkan peluru berpandu … pada kira-kira 04:00,” Mohammad Abu Rajab, seorang pakar radiologi di hospital M10, hospital trauma terbesar dalam sektor yang dikuasai pemberontak di bandar ini, kepada Reuters.

“Rubble jatuh pada pesakit di unit rawatan rapi.”

M10 pekerja hospital berkata oksigen dan kuasa penjana telah musnah dan pesakit telah dipindahkan ke hospital lain.

Gambar-gambar yang dihantar kepada Reuters oleh seorang pekerja hospital di kemudahan itu menunjukkan tangki rosak penyimpanan, kawasan runtuhan bertaburan, dan bumbung yang runtuh itu dengan apa yang beliau katakan adalah kemudahan kuasa.

tiada laporan awal kemalangan jiwa di sana, tetapi amal perubatan Médecins Sans Frontières (MSF) berkata, dua kes telah terbunuh di hospital lain, dalam serangan yang mengambil ia keluar dari perkhidmatan juga, meninggalkan timur Aleppo dengan hanya tujuh orang doktor dalam kedudukan untuk menjalankan pembedahan.

“dan ini datang pada masa apabila sebelah timur Aleppo telah dikepung sejak Julai dan mengalami pengeboman sembarangan yang paling berdarah sejak awal peperangan,” kata ketua Syria MSF, Carlos Francisco.

kerajaan Presiden Bashar al -Assad, disokong oleh kuasa udara Federation, tentera darat Iran dan pejuang militia Syiah dari Iran, Iraq dan Lubnan, telah melancarkan serangan besar-besaran untuk menghancurkan kubu kuat bandar utama terakhir pemberontak ‘.

bandar terbesar Syria sebelum perang, Aleppo telah dibahagikan untuk tahun antara zon kerajaan dan pemberontak, dan akan menjadi hadiah strategik terbesar perang untuk Assad dan sekutu-sekutunya.

Mengambil kawalan penuh bandar akan memulihkan berhampiran peraturan kerajaan penuh ke atas bandar yang paling penting di barat Syria, di mana hampir semua penduduk hidup sebelum permulaan konflik yang kini menjadi separuh daripada rakyat Syria kehilangan tempat tinggal, menyebabkan krisis pelarian dan menyumbang kepada kebangkitan negara Islam.

BELUM PERNAH pengeboman

serangan itu bermula dengan pengeboman unprecedentedly sengit minggu lepas, diikuti oleh kempen tanah minggu ini, menanam gencatan senjata yang telah menjadi kemuncak kepada bulan diplomasi antara Washington dan Moscow.

Washington berkata Moscow dan Damsyik yang melakukan jenayah perang untuk mensasarkan orang awam, hospital, pekerja penyelamat dan penghantaran bantuan, untuk memecahkan kehendak penduduk dan memaksa mereka untuk menyerah diri. Syria dan Rusia mengatakan mereka mensasarkan militan.

Ketika ditanya oleh wartawan di PBB sama ada Syria telah mengebom dua hospital melanda pada Rabu, Duta Syria ke badan dunia itu, Bashar Ja’afari, muncul untuk ketawa .

tentera Syria berkata kedudukan Nusra Front telah dimusnahkan di bahagian lama Aleppo, dan kawasan militan dipegang lain yang disasarkan dalam “serangan udara pekat” berhampiran bandar.

PBB Setiausaha Agung PBB, Ban Ki-moon berkata mereka menggunakan “senjata yang lebih merosakkan” telah melakukan jenayah perang dan bahawa keadaan di Aleppo adalah lebih teruk daripada “rumah sembelih”.

Perancis Menteri Luar Jean-Marc Ayrault berkata dia bekerja untuk mengemukakan satu resolusi Majlis Keselamatan PBB untuk mengenakan gencatan senjata di Aleppo, dan bahawa mana-mana negara yang menentangnya akan dianggap bersubahat dalam jenayah perang.

“resolusi ini akan meninggalkan semua orang menghadapi tanggungjawab mereka: mereka yang tidak mengundi itu, risiko yang bertanggungjawab kerana bersubahat dalam jenayah perang,” katanya.

Satu lagi hospital, M2, rosak oleh pengeboman di daerah al-Maadi, di mana sekurang-kurangnya enam orang terbunuh manakala beratur untuk roti di kedai roti berhampiran, menurut Balai Cerap Syria bagi Hak Asasi Manusia badan dan penduduk memantau .

bekalan makanan adalah terhad di kawasan yang dikepung, dan mereka terperangkap di dalam sering beratur sebelum subuh untuk makanan.

keruntuhan proses damai meninggalkan dasar AS di Syria berkeping-keping dan merupakan tamparan peribadi kepada Setiausaha Negara John Kerry, yang mengetuai rundingan dengan Moscow walaupun keraguan daripada pegawai tertinggi lain dalam pentadbiran Presiden Barack Obama.

BATTLEFIELD VICTORY

sekutu Hizbullah Iran dan Lubnan Assad berkata baru-baru ini hari peperangan akan dimenangi dalam pertempuran.

Tetapi pemberontak kekal sebagai kuasa tentera yang kuat, sebagaimana mereka hilang kawalan kawasan bandar. Keruntuhan usaha damai berakhir skim yang dicadangkan untuk memisahkan pejuang disokong Barat dari jihad keras.

Ia juga menimbulkan persoalan sama ada penyokong asing pemberontak ‘, menyatakan termasuk Arab Saudi, Turki dan Amerika Syarikat, akan meningkatkan sokongan ketenteraan kepada pemberontak yang telah lama berkata senjata yang mereka berikan tidak mencukupi.

permintaan utama pemberontak ‘telah lama bagi menyediakan peluru berpandu anti-pesawat, tetapi Washington telah menentang ini, kerana bimbang ia boleh berakhir di tangan jihad.

AS pegawai memberitahu Reuters di Washington bahawa kejatuhan gencatan senjata Syria telah meningkatkan kemungkinan bahawa negara-negara Teluk, terutamanya Arab Saudi, mungkin lengan pemberontak dengan peluru berpandu anti-pesawat bahu batu.

Seorang komander kanan pemberontak, yang bercakap dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan, berkata ia tidak keluar daripada soalan bahawa ini boleh berlaku. “Amerika mungkin memikirkan tentang melakukan sesuatu, tetapi tiada siapa yang tahu berapa besar ia akan menjadi,” kata komander.

Satu lagi komander pemberontak memberitahu Reuters kumpulannya telah menerima penghantaran jenis baru Grad permukaan ke permukaan roket. Roket, dengan pelbagai 22-40 km, telah tiba di “kuantiti yang sangat baik” dan akan digunakan pada battlefronts di Aleppo, Hama dan kawasan pantai, berkata Tambang Kolonel al-Bayoush.

Pertempuran sengit diiringi oleh serangan udara dilaporkan pada Rabu di wilayah Hama utara antara kerajaan Syria dan tentera bersekutu, dan pemberontak yang membuat beberapa kemajuan, Balai Cerap dan kumpulan pemberontak berkata. Tentera Syria cuba untuk menawan semula wilayah hilang minggu ini untuk pemberontak yang telah melancarkan serangan besar untuk menolak ke bawah ke arah bandar Hama yang dikawal oleh kerajaan pada awal September.

SERANGAN GROUND MORE

A kanan rasmi dalam kumpulan pemberontak yang berpangkalan di Aleppo berkata pasukan pro-kerajaan telah menggerakkan persediaan jelas untuk lebih banyak serangan di kawasan-kawasan pusat bandar.

“Terdapat pertempuran di al-Suweiqa dari 05:00 hingga sekarang. The tentera maju sedikit, dan lelaki kini dapat menolaknya, Insya-Allah, “seorang pejuang pemberontak kumpulan Levant Front itu dalam satu rakaman dihantar kepada Reuters, merujuk kepada kawasan di pusat bandar di mana terdapat juga berperang pada Selasa.

seorang lagi pegawai pemberontak berkata tentera kerajaan juga menyerang Handarat pelarian kem pemberontak-diadakan beberapa kilometer ke utara Aleppo.

“Ia tidak kelihatan seolah-olah operasi mereka di bandar lama adalah operasi utama, ia seolah-olah seperti satu diversionary supaya rejim menggunakan rakyat di hadapan itu dan pendahuluan di perkemahan, “kata pegawai itu, Zakaria Malahifij, ketua jawatan politik kumpulan Fastaqim, memberitahu Reuters dari Turki.

(Laporan oleh Tom Perry, Ellen Francis dan Lisa Barrington dalam Beirut, Philip Pullella di Vatican City, John Ireland di Paris dan Stephanie Nebehay di Geneva dan Michelle Nichols di New York, menulis oleh Peter Graff, mengedit oleh Peter Millership dan Philippa Fletcher)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.