Home / Berita / Serangan ke atas Aleppo bantuan konvoi pada bulan lalu ialah serangan udara – pakar PBB

Serangan ke atas Aleppo bantuan konvoi pada bulan lalu ialah serangan udara – pakar PBB

GENEVA (Reuters) – Analisis imej satelit serangan maut ke atas yang bantuan konvoi di Syria bulan lepas menunjukkan bahawa ia adalah satu serangan udara, seorang pakar PBB berkata pada Rabu dalam ucapan yang kemudiannya melunakkan untuk mengatakan ia bukan penemuan yang konklusif.

Kira-kira 20 orang terbunuh dalam serangan itu pada konvoi PBB dan Syrian Arab Bulan Sabit Merah di Urem Al-Kubra berhampiran bandar utara Aleppo yang turut memusnahkan 18 daripada 31 trak, gudang dan klinik.

Amerika Syarikat menyalahkan dua pesawat perang Rusia yang katanya adalah di langit di atas kawasan itu pada masa kejadian. Moscow menafikan ini dan berkata api konvoi menarik.

“Kami mempunyai imej itu dan dapat melihat dengan jelas kerosakan di sana. Dengan analisis kami, kami telah dipilih ia adalah satu serangan udara dan saya rasa pelbagai sumber telah mengatakan juga, “Lars Bromley, penasihat penyelidikan di UNOSAT, pada taklimat berita.

” bagi serangan udara, apa yang anda biasanya mencari keluar untuk adalah saiz kawah yang boleh dilihat dan jenis kawah, “katanya. A kawah gergasi telah menyebabkan “hampir pasti (oleh) udara jatuh peluru” yang bertentangan dengan meriam atau mortar, katanya.

Pengurus UNOSAT Einar Bjorgo, yang mengambil bahagian dalam taklimat itu menghubunginya jam Reuters kemudian untuk mengatakan ia tidak mungkin untuk menjadi 100 peratus. “Terdapat kerosakan yang ketara, dan kami percaya ia mungkin serangan udara, tetapi ia bukan muktamad,” katanya.

“Pemerhatian kami tanda-tanda menunjukkan imej itu mungkin menjadi serangan udara. Tetapi ia adalah sangat kawasan yang rosak dan kita tidak boleh pasti membuat kesimpulan bahawa ia adalah satu serangan udara. “

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu telah dirujuk secara rasmi hanya untuk” serangan “, yang membawa kepada penggantungan ringkas konvoi di Syria. Persekutuan Antarabangsa Palang Merah dan Bulan Sabit Merah pada mulanya disebut “serangan udara” dalam satu kenyataan.

U.N. Setiausaha Agung PBB, Ban Ki-moon berkata pada hari Jumaat beliau akan menubuhkan sebuah lembaga PBB dalaman siasatan untuk menyiasat serangan itu dan meminta semua pihak untuk bekerjasama sepenuhnya.

UNOSAT (PBB Program Aplikasi Satelit Operasi), yang mengkaji sahaja secara komersial imej satelit ada, tidak diminta untuk berkongsi analisis dengan penyiasat PBB, tetapi bersedia untuk berbuat demikian, kata Bjorgo.

“imej kami dari semasa ke semasa digunakan untuk memberi taklimat kepada anggota Majlis Keselamatan, “. katanya

Bjorgo, bercakap umumnya, berkata:”.. kami adalah neutral kami tidak mempunyai agenda politik, kita hanya menyatakan fakta-fakta “

UNOSAT telah dipetakan konflik Syria sejak ia bermula pada tahun 2011, dengan menggunakan imej satelit untuk menilai pergerakan penduduk dan kerosakan kepada infrastruktur awam. Ini membolehkan agensi-agensi PBB cuba untuk menghantar makanan dan bantuan perubatan ke kawasan dikepung untuk melihat sekatan jalan raya dan pusat pemeriksaan dalam masa nyata.

(Laporan oleh Stephanie Nebehay; editing oleh Mark Heinrich)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia