Home / Berita / Separuh daripada rakyat Syria di Timur Aleppo mahu meninggalkan; bekalan kering – PBB

Separuh daripada rakyat Syria di Timur Aleppo mahu meninggalkan; bekalan kering – PBB

GENEVA (Reuters) – Separuh daripada anggaran 275,000 rakyat Syria mengepung di timur Aleppo mahu meninggalkan, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu berkata pada hari Rabu, kerana bekalan makanan berjalan nipis dan orang didorong untuk membakar plastik untuk bahan api.

Harga makanan semakin meningkat dan bekalan adalah kehabisan. Ibu dilaporkan mengikat tali di sekitar perut mereka atau minum air yang banyak untuk mengurangkan rasa lapar dan mengutamakan makanan untuk anak-anak mereka, kata PBB.

“Penilaian dijalankan di bandar Aleppo timur membuat kesimpulan bahawa 50 peratus daripada penduduk menyatakan kesanggupan untuk meninggalkan jika mereka boleh, “Pejabat PBB bagi Penyelarasan Hal Ehwal Kemanusiaan berkata dalam maklumat terkini mengenai keadaan Aleppo itu.

Ia tidak mengatakan berapa ramai yang lain 50 peratus bertekad untuk tinggal.

Amerika Syarikat dan negara-negara Barat yang lain mengatakan Moscow dan Damsyik yang melakukan jenayah perang di sengaja mensasarkan orang awam, hospital dan penghantaran bantuan lebih daripada 250,000 orang yang terperangkap di bawah pengepungan di Aleppo. Kerajaan Syria dan Rusia mengatakan mereka mensasarkan militan.

Pekerja bantuan di timur Aleppo telah diedarkan catuan makanan untuk 13,945 kanak-kanak di bawah umur 6 tahun, tetapi kekurangan gas memasak menjadikannya sukar untuk memasak apa makanan sedikit kekal.

MENTAL HEALTH

“laporan orang awam berlari mencari melalui runtuhan bangunan yang musnah untuk menyelamatkan apa-apa bahan mudah terbakar yang boleh digunakan untuk memasak adalah biasa,” kata laporan itu.

“bahan api yang berkualiti rendah, yang diperbuat daripada plastik terbakar, boleh didapati dalam jumlah yang terhad.”

A liter bahan api diesel kos kira-kira 1,300 pound Syria atau kira-kira $ 2,25, manakala satu liter petrol kos 7,000 pound Syria atau kira-kira $ 13,70.

Kesihatan Psikologi juga menderita, kata laporan itu.

“Selain itu, hujah-hujah di kalangan pasangan dilaporkan meningkat ramai wanita menyalahkan suami mereka kerana memilih untuk tinggal semasa ia adalah mungkin untuk meninggalkan bandar . ”

Orang awam berjalan sehingga 2 km untuk mengambil air, yang boleh didapati dari lubang gerudi, dan keadaan air di seluruh bandar adalah “membimbangkan”, kata laporan itu.

“Pihak berkuasa tempatan yang bertanggungjawab bagi stesen air Sulaiman Al-Halabi menutup kuasa elektrik ke stesen untuk mengelakkan kerosakan besar perlu permusuhan kesan stesen air secara langsung, “katanya.

(Editing oleh Ralph Boulton)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia