Home / Berita / Selatan Sudan pemberontak mengatakan tentera Kerajaan menyerang pangkalan di utara, mengancam tindakan balas

Selatan Sudan pemberontak mengatakan tentera Kerajaan menyerang pangkalan di utara, mengancam tindakan balas

JUBA (Reuters) – Pasukan pemberontak di Sudan Selatan berkata tentera kerajaan menyerang mereka pasukan pengawal di sebuah bandar di utara pada hari Selasa, dan mereka mengancam tindakan balas pantas, sambil mencetuskan kebimbangan lain konfrontasi ketenteraan besar-besaran di negara ini muda.

persaingan politik antara Presiden Sudan Selatan, Salva Kiir, dan bekas naib presiden , Riek Machar, mencetuskan perang saudara pada tahun 2013. Walaupun pasangan itu telah menandatangani perjanjian damai goyah tahun yang lalu, pertempuran terus dan Machar lari dari negara itu pada bulan Julai. Beliau kini dalam Khartoum di negara jiran Sudan.

Kerajaan Kiir pada Selasa meminta Sudan dan negara-negara lain di rantau ini tidak membiarkan Machar melancarkan pemberontakan baru, selepas dia mengugut untuk kembali ke medan perang kecuali permintaan beliau diperlukan untuk memulihkan perjanjian damai telah dipenuhi.

Major Dickson Gatluak, jurucakap kumpulan pembangkang Machar ini yang SPLM-In-pembangkang (SPLM-IO), memberitahu Reuters bahawa tentera kerajaan telah menyerang pasukan pengawal pemberontak di Bentiu, ibu Perpaduan Negeri, yang terletak berhampiran sempadan dengan Sudan ke utara.

Bentiu adalah sebuah bandar flashpoint dalam peperangan yang berlaku pada tahun 2013.

“pertempuran itu bermula pagi ini pada pukul 6 pagi (waktu tempatan ) dan tentera kita berjaya melawan musuh petang ini, “kata Gatluak.

” pasukan kami akan mengambil tindakan segera terhadap rejim di Juba, “katanya.

beliau berkata PBB kakitangan di ibu negara Juba perlu mengosongkan kawasan itu untuk mengelakkan berpotensi terperangkap dalam sebarang pertempuran.

Selepas ceramah di Khartoum melibatkan komander kanan dan pegawai-pegawai SPLM-IO minggu lepas, Machar dan sekutu-sekutunya dalam satu kenyataan pada hujung minggu mengarahkan tentera mereka untuk menyusun semula untuk “penentangan bersenjata” kepada kerajaan Kiir ini.

“Jika perjanjian damai boleh dihidupkan semula maka kita boleh kembali ke Juba, tetapi jika rintangan tidak mahu bersenjata satu pilihan,” kata jurucakap Machar James Gatdet Dak kepada Reuters di Nairobi lebih awal pada hari ini.

The kerajaan, katanya, perlu melantik semula Machar, mari lebih banyak pasukan kembali ke Juba dengan dia, membenarkan penempatan pantas serantau kuasa perlindungan dan sekerap keputusan yang diambil sejak Julai.

perkumpulan serantau IGAD, termasuk Sudan, mempunyai kepada kedua-dua pihak untuk menghentikan keganasan dan bertujuan untuk menghantar satu pasukan perlindungan untuk menjamin keamanan, satu langkah yang mendapat sokongan PBB.

“Kami merayu kepada semua negara anggota IGAD tidak membenarkan Riek Machar dan kumpulannya untuk menggunakan tanah mereka, termasuk Sudan, untuk mengadakan serangan dan sebagai batu loncatan untuk menganjurkan keganasan terhadap rakyat dan kerajaan peralihan, “kata jurucakap Timbalan kerajaan Akol Paul Kordi.

Menteri Luar Sudan Ibrahim Ghandour berkata, kerajaannya akan tidak membenarkan pembangkang bersenjata untuk menyerang Selatan Sudan dari wilayahnya, menurut laporan laman web berita Sudan Tribune yang berpangkalan di Paris.

(Penulisan oleh Edmund Blair dan Elias Biryabarema; Penyuntingan oleh Hugh Lawson)

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

jual beli kereta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *