Home / Kesihatan / Sekiranya kita membayar cukai untuk makan gula? agensi PBB berkata ya

Sekiranya kita membayar cukai untuk makan gula? agensi PBB berkata ya

Should we pay tax for eating sugar? UN agency says yes

Lebih daripada 500 juta di dunia adalah obes dan WHO mengesyorkan bahawa kerajaan mengenakan cukai gula untuk tidak menggalakkan pengambilan gula berlebihan .

Kesihatan

Kerajaan hendaklah cukai minuman bergula untuk melawan wabak global obesiti dan diabetes, Pertubuhan Kesihatan Sedunia berkata, industri cadangan pantas berjenama “diskriminasi” dan “tidak terbukti”.

a 20% kenaikan harga boleh mengurangkan pengambilan minuman manis dengan kadar yang sama, kata WHO dalam “Dasar fiskal untuk Diet dan Pencegahan Penyakit berjangkit”, laporan yang dikeluarkan pada Hari Obesiti Dunia.

Minum minuman manis kalori lebih sedikit adalah cara terbaik untuk membendung berat badan yang berlebihan dan mencegah penyakit kronik seperti kencing manis, walaupun lemak dan garam dalam makanan yang diproses juga bersalah, kata pegawai WHO.

“Kami kini dalam tempat di mana kita boleh mengatakan terdapat bukti yang cukup untuk bergerak mengenai perkara ini dan kami menggalakkan negara-negara untuk melaksanakan cukai berkesan ke atas minuman manis bergula untuk mencegah obesiti, “Temo Waqanivalu, jabatan WHO Penyakit menular dan Promosi Kesihatan, memberitahu taklimat.

Obesiti lebih dua kali ganda di seluruh dunia di antara tahun 1980 dan 2014, dengan 11% lelaki dan 15% wanita diklasifikasikan sebagai obes – lebih daripada 500 juta orang, kata laporan itu

“dasar Smart boleh membantu. untuk menjadikan air pasang pada wabak ini boleh membawa maut, terutamanya yang bertujuan untuk mengurangkan pengambilan minuman bergula, yang merangsang kadar obesiti, “kata bekas Datuk Bandar New York Michael Bloomberg, duta WHO untuk penyakit-penyakit tidak berjangkit, berkata dalam satu kenyataan.

pasaran minuman ringan global bernilai hampir AS $ 870bil (RM3.6tril) dalam jualan tahunan. 2016 boleh menjadi tahun cukai gula, kerana beberapa negara besar mempertimbangkan levi ke atas makanan dan minuman untuk pertempuran obesiti dan menggemukkan tabung kerajaan manis.

The demand and consumption of sugary drinks may decrease when there is a price increase from a sugar tax.

permintaan dan penggunaan The minuman manis boleh mengurangkan apabila terdapat kenaikan harga dari cukai gula.

trend Global

lengan melobi industri minuman ringan berpangkalan di Amerika Syarikat yang sangat tidak bersetuju dengan apa yang dipanggil ” cukai diskriminasi “.

” Ia adalah satu idea yang terbukti yang belum ditunjukkan untuk meningkatkan kesihatan awam berdasarkan pengalaman global setakat ini, “Majlis Antarabangsa yang berpangkalan di Washington Minuman Associations berkata dalam satu kenyataan. Pendekatan yang komprehensif berdasarkan keseluruhan diet yang diperlukan untuk penyelesaian yang berkekalan kepada obesiti, katanya.

Industri minuman bukan alkohol telah membuat lebih banyak pilihan yang ada dengan kurang kalori dan merumuskan minuman sedia ada untuk mengurangkan kalori dengan ketara, berkata kumpulan.

dianggarkan 42 juta kanak-kanak di bawah umur lima tahun mempunyai berat badan berlebihan atau obes pada 2015, kata Francesco Branca, pengarah jabatan pemakanan dan kesihatan WHO, peningkatan kira-kira 11 juta lebih 15 tahun.

Amerika Syarikat mempunyai obesiti yang paling per kapita, tetapi China mempunyai jumlah mutlak sama, Branca berkata, menyuarakan kebimbangan bahawa wabak ini boleh merebak ke sub-Sahara Afrika. Pada tahun 2014, Malaysia telah dinamakan sebagai negara paling gemuk di Asia Tenggara dan obesiti merupakan salah satu punca utama penyakit kardiovaskular dan serangan jantung di kalangan rakyat Malaysia yang lebih muda.

WHO berkata terdapat bukti yang semakin meningkat bahawa cukai dan subsidi pengaruh membeli tingkah laku dan boleh digunakan untuk membendung pengambilan minuman manis.

“ini adalah cukai ke atas minuman bergula yang benar-benar mengikut definisi semua jenis minuman yang mengandungi gula percuma dan ini termasuk minuman ringan, minuman buah-buahan, campuran sachet, kordial, tenaga dan sukan minuman, susu berperisa, minuman sarapan, walaupun 100 jus buah-buahan peratus, “kata Waqanivalu.

di Mexico, kenaikan cukai pada tahun 2014 membawa kepada kenaikan harga 10% dan penurunan 6% dalam pembelian oleh akhir tahun, kata laporan itu. – Reuters

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.