Home / Berita / Sebagai tempoh ketua tentera Pakistan yang menghampiri akhir, PM menghadapi pilihan utama

Sebagai tempoh ketua tentera Pakistan yang menghampiri akhir, PM menghadapi pilihan utama

ISLAMABAD (Reuters) – Perdana Menteri Nawaz Sharif menghadapi pilihan utama dalam yang akan datang minggu tentang siapa yang patut menjalankan tentera yang kuat Pakistan, salah satu yang akan mempunyai pengaruh yang besar ke atas hubungan sering tegang di negara ini dengan Amerika Syarikat dan saingan nuklear India.

dengan Panglima tentera Darat Kakitangan Am Raheel Sharif berkata beliau akan meletak jawatan apabila tempoh perkhidmatannya tamat pada bulan November, jawatan tertinggi adalah untuk dimenangi, dan Perdana Menteri memutuskan siapa yang mendapat ia.

menaungi proses spekulasi dalam media dan oleh beberapa pegawai kerajaan yang umum, tidak berhubung kepada perdana Menteri, mungkin berusaha untuk berpegang kepada beberapa atau semua kuasanya selepas tempoh penggal selesai.

umum adalah amat popular di kalangan rakyat Pakistan biasa, yang melihat dia sebagai kubu menentang jenayah, rasuah dan Islam keganasan militan.

Beliau juga telah mengukuhkan cengkaman tentera ke atas aspek kerajaan termasuk badan kehakiman dan bidang dasar keselamatan.

Namun tentera bulat-bulat menolak kemungkinan lanjutan.

“Saya akan meminta anda untuk mengelakkan spekulasi, kerana kami telah mengambil kedudukan yang sangat jelas,” Leftenan Jeneral Asim Bajwa, jurucakap utama tentera, pada taklimat media baru-baru ini.

tentera itu enggan mengulas lanjut dan kata Ketua Sharif tidak dapat dihubungi untuk temuduga.

dalam sebuah negara yang terdedah kepada rampasan kuasa tentera, termasuk satu di mana Nawaz Sharif dirinya digulingkan pada tahun 1999, syak wasangka bahawa umum akan kekal dalam jawatannya berlarutan, termasuk di kalangan beberapa pegawai kanan Perdana Menteri.

Reuters tidak mempunyai bukti bebas untuk menyokong pandangan ini.

“Ketua Tentera tidak lama lagi mula berfikir mereka Invincibles-in-chief,” kata seorang pembantu yang rapat dengan Nawaz Sharif, yang enggan namanya disiarkan kerana dia tidak diberi kuasa untuk bercakap mengenai pelantikan tentera.

Apa yang berlaku di bahagian atas angkatan tentera Pakistan akan dilihat dengan teliti luar negara.

dengan hampir 10,000 US tentera di Afghanistan memerangi Taliban Afghanistan dan kumpulan militan lain, Washington adalah kehilangan kesabaran dengan apa yang dikatakannya adalah kegagalan Pakistan untuk memburu pemberontak yang melancarkan serangan ke atas Afghanistan dari wilayah Pakistan. Pakistan menafikan ini.

India telah ratcheted sehingga retorik terhadap Pakistan, cemas pada peningkatan keganasan di rantau ini dipertikaikan Kashmir, termasuk serangan ke atas pangkalan tentera di sana yang membunuh 18 askar. Islamabad menafikan tuduhan ia di belakang serbuan itu. Perdana Menteri

senarai pencabar

Menurut tiga pembantu rapat kepada Perdana Menteri dan seorang pegawai kanan tentera, arahan tinggi tentera telah menghantar kumpulan-kumpulan yang empat pesaing utama.

kegemaran The perdana menteri, pembantu berkata, adalah Leftenan Jeneral Javed Iqbal Ramday, komander XXXI Corps yang mengetuai operasi 2009 untuk memandu pergerakan militan Taliban Pakistan dari Swat Valley berhampiran sempadan Afghanistan.

tiga kumpulan-kumpulan yang lain adalah untuk Leftenan Jeneral Zubair Hayat, Ketua Staf Am, Leftenan Jeneral Ishfaq Nadeem Ahmad, pegawai pemerintah di bandar timur Multan, dan Leftenan General Qamar Javed Bajwa, yang mengetuai tentera Latihan dan penilaian Wing.

Ramday dianggap antara depan-pelari, sebahagiannya kerana keluarganya telah dikaitkan dengan parti Nawaz Sharif Pakistan Muslim League (PMLN) selama bertahun-tahun.

Beliau juga dilihat oleh beberapa pegawai keselamatan yang popular dengan General Sharif.

“dia mungkin sebagai disukai oleh Raheel Sharif kerana beliau adalah dengan Nawaz Sharif,” kata seorang pegawai kanan keselamatan berpangkalan di Islamabad, yang enggan namanya disiarkan.

Baik Perdana Menteri atau Ketua Sharif telah mengulas secara terbuka di peluangnya.

Hayat menyelia perisikan dan hal ehwal operasi di tentera Ibu Pejabat Negara, dan sebelum itu mengetuai Bahagian Strategik Pelan (SPD), yang bertanggungjawab untuk program nuklear Pakistan.

Bersara dan pegawai yang sedang berkhidmat yang telah berkhidmat dengan Hayat melihat dia sebagai kompromi antara kerajaan tentera dan awam.

Ahmad mempunyai pengalaman yang luas dengan operasi ketenteraan, terutamanya terhadap Taliban pemberontakan di Pakistan , dan sebelum ini merupakan Operasi tentera Ketua Pengarah.

Beberapa ketua tentera lalu pernah berkhidmat sebagai DGMOs sebelum dinaikkan pangkat ke jawatan tertinggi itu.

A brigadier yang disediakan yang telah bekerja dengan Bajwa berkata beliau adalah umum “paling serupa dalam perangai ke General Raheel”, sambil menambah bahawa: “. peluangnya juga sangat baik”.

sayap media tentera itu tidak bertindak balas kepada permintaan untuk menemubual empat pesaing

merampas kembali POWER

Jika Nawaz Sharif melantik seorang ketua tentera baru, ia boleh membenarkan dia untuk cakar semula beberapa pengaruh beliau telah diserahkan sejak datang ke kuasa pada tahun 2013, kata penganalisis.

pada tahun 2014 , Perdana Menteri muncul dalam pertuduhan tetapi lemah selepas protes menuntut peletakan jawatannya, dan tahun bahawa tentera juga menentang hasratnya untuk penyelesaian yang dirundingkan dengan militan Taliban dengan menghantar tentera ke Waziristan Utara.

“Nawaz telah kehilangan banyak tanah kepada tentera sepanjang tempoh Raheel, “kata Talat Masood, kata seorang penganalisis am dan politik yang telah bersara. “Dia akan cuba mengambil kembali ruang tertentu dengan menyatakan dirinya. Saya rasa beliau mahu perubahan dalam kepimpinan.”

Sharif telah tenang mengenai isu kekuasaan tentera di khalayak ramai.

Tetapi kenyataan dari pejabatnya akhir tahun lalu, yang dikeluarkan selepas tentera menggesa kerajaan supaya sepadan usaha dalam memerangi militan, berkata “semua institusi perlu memainkan peranan mereka, manakala selebihnya dalam lingkungan perlembagaan.”

Under Raheel Sharif, tentera mengetatkan kawalan ke atas perjuangan menentang militan, termasuk mewujudkan mahkamah tentera yang telah dihukum berpuluh-puluh orang mati.

mahkamah telah dikritik oleh peguam dan keluarga defendan untuk menafikan hak-hak asas, dan ada yang mencabar keputusan mahkamah ‘melalui badan kehakiman awam.

tentera telah juga mengambil peranan utama dalam kepolisan bandar selatan Karachi, operasi meluas popular yang telah mengurangkan jenayah berleluasa tetapi juga telah dikecam sebagai heavy- tangan dan terbuka kepada penyalahgunaan termasuk pembunuhan tambahan-kehakiman.

“Jika Raheel Sharif tidak menjadi ketua, ini militan dan penjenayah akan memusnahkan Pakistan,” kata Bismillah Khan, seorang pemandu bas di bandar barat daya Quetta . “Saya berharap sesiapa yang menggantikan dia akan menjadi seperti beliau.”

(Laporan tambahan oleh Drazen Jorgic; Penyuntingan oleh Mike Collett-White dan Kay Johnson)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.