Home / Berita / Scotland, saintis Perancis dan Belanda kelahiran memenangi hadiah Nobel kimia

Scotland, saintis Perancis dan Belanda kelahiran memenangi hadiah Nobel kimia

STOCKHOLM / LONDON (Reuters) – A trio saintis Eropah telah memenangi 2016 Hadiah Nobel dalam Kimia untuk membangunkan mesin molekul yang satu hari nanti akan disuntik untuk melawan kanser atau digunakan untuk membuat jenis baru bahan dan peranti penyimpanan tenaga.

Perancis, Jean-Pierre Sauvage, Scotland J. Fraser Stoddart dan Belanda Bernard Feringa dibangunkan molekul yang menghasilkan gerakan mekanikal sebagai tindak balas kepada rangsangan, yang membolehkan mereka untuk melaksanakan tugas-tugas tertentu, Akademi Nobel berkata pada hari Rabu dalam pemberian hadiah 8.000.000 Sweden mahkota (731.618 pound).

mesin molekul tersebut boleh dibangunkan dalam ubat-ubatan pintar yang mendapatkan daripada penyakit atau kerosakan dan menyampaikan ubat untuk melawan atau memperbaikinya, dan dalam bahan pintar yang boleh menyesuaikan diri sebagai tindak balas kepada pencetus luaran seperti perubahan dalam cahaya atau suhu.

“Terdapat peluang yang tidak berkesudahan , “Feringa, seorang profesor kimia organik di Universiti Groningen di Belanda, kepada pemberita ketika diminta untuk meramalkan apa kerja-kerja yang boleh akhirnya digunakan untuk.

” Fikirkan kecil mikro-robot yang doktor pada masa akan datang akan menyuntik ke dalam darah anda dan pergi untuk mencari sel kanser atau pergi untuk menyampaikan ubat, misalnya. “

Goran Hansson, ahli Royal Swedish Academy of Sciences yang diberikan anugerah itu berkata anugerah tahun ini adalah “semua mengenai mesin paling kecil di dunia”.

“Langit adalah had,” katanya ketika ditanya di mana penemuan itu boleh memimpin.

Kenyataan itu Nobel jawatankuasa itu berkata, sains jentera molekul kini “pada peringkat yang sama seperti motor elektrik adalah pada tahun 1830-an. “- apabila para saintis dipaparkan pelbagai engkol berputar dan roda, tidak menyedari bahawa mereka akan membawa kepada kereta api elektrik, mesin basuh, kipas dan pemproses makanan

” Kami masih boleh hanya meneka perkembangan mendebarkan menjelang kami, “katanya. “Bagaimanapun, kita mempunyai jawapan yang pasti kepada () soalan awal -. Bagaimana kecil anda boleh membuat jentera ?: Sekurang-kurangnya 1,000 kali lebih nipis daripada sehelai rambut”

Sauvage adalah profesor emeritus di Universiti Strasbourg dan pengarah emeritus penyelidikan di Pusat Kebangsaan Perancis bagi penyelidikan saintifik.

Stoddart, yang dilahirkan di Edinburgh dan kini profesor kimia di Northwestern University, Amerika Syarikat, berkata hadiah itu “agak tidak dijangka”.

“Apabila ia berlaku, ia mengambil nafas anda,” katanya dalam satu temu bual telefon sambil memerhati majlis itu secara langsung dari rumahnya di luar Chicago.

Kimia ialah salah satu dari Nobels tahun ini. Jepun Yoshinori Ohsumi memenangi anugerah perubatan pada hari Isnin, manakala tiga saintis kelahiran Britain, termasuk dua Scots, mengambil hadiah fizik pada hari Selasa.

Hadiah-hadiah yang dinamakan sempena dinamit pencipta Alfred Nobel dan telah diberikan sejak 1901 untuk pencapaian dalam sains, sastera dan keamanan, mengikut kehendak-Nya.

($ 1 = 8,5947 Mahkota Sweden)

(Laporan tambahan oleh Anna Ringstom di Stockholm dan Scott Malone di Boston; Penyuntingan oleh Alistair Scrutton dan Mark Trevelyan)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia