Home / Berita / Schaeuble mempertahankan sekutu Bavarian di twist ke Bahasa Jerman gabungan barisan

Schaeuble mempertahankan sekutu Bavarian di twist ke Bahasa Jerman gabungan barisan

BERLIN (Reuters) – Menteri Kewangan veteran Canselor Jerman Angela Merkel, Wolfgang Schaeuble, melonjak kepada mempertahankan parti kakak Bavarian konservatif bapanya di twist terkini berturut-turut ke atas pendatang yang merosakkan prospek pemilihan semula beliau.

Merkel Demokrat Kristian (CDU) dan Bavaria Christian Union sosial (CSU) telah menghabiskan tahun lepas dikunci dalam pertikaian itu, yang kini berpusat pada permintaan yang kedua untuk menghadkan bilangan pendatang datang kepada Jerman pada 200,000 setahun.

Merkel, yang CDU mengalami kekalahan dalam pilihan raya negeri di Berlin pada Ahad , telah enggan bersetuju kepada apa-apa had. Tetapi sekutu tahu mereka mesti mencapai kompromi tidak lama lagi yang membolehkan kedua-dua mereka untuk menyelamatkan muka dan memberi tumpuan kepada pilihan raya persekutuan pada tahun depan.

Schaeuble mempertahankan pemimpin CSU Horst Seehofer, campur tangan yang besar daripada konservatif kanan selepas sekutu Merkel lain dipersalahkan serangan tidak henti-henti Bavaria ‘dasar pelarian terbuka pintu itu untuk menunjukkan miskin CDU dalam undi Berlin.

“Ia adalah kemarahan itu untuk menyindir bahawa perdana Menteri Bavaria Horst Seehofer adalah terhadap rawatan yang bermaruah pelarian,” yang Menteri kewangan memberitahu majalah mingguan Wirtschaftswoche dalam komen yang dikeluarkan pada Khamis.

“dalam Bavaria, terdapat sedikit serangan sayap kanan pelarian daripada di tempat lain,” tambah Schaeuble, yang tidak dekat dengan Merkel tetapi digunakan populariti beliau dalam mereka pihak untuk membantu beliau memenangi sokongan untuk bantuan kewangan kepada Greece semasa krisis zon euro.

Merkel, Seehofer dan tokoh-tokoh kanan dari parti mereka mengadakan pertemuan “membina” di Berlin pada petang Khamis untuk cuba merapatkan perbezaan mereka, menurut sumber-sumber biasa dengan mesyuarat itu. Tiada keputusan telah dijangka pada penutup asing.

The konservatif tidak bersetuju untuk menangani pengedaran baru kewangan antara kerajaan persekutuan dan negeri-negeri, satu topik yang telah terbukti memecah pada masa lalu.

Schaeuble boleh menjadi calon CDU untuk Canselor perlu Merkel tidak bertanding semula tahun depan, walaupun dia menolak soalan mengenai sama ada dia boleh mendapatkan pejabat atau jawatan presiden Jerman dalam temubual televisyen pada minggu lepas.

” Mengapa tidak anda bertanya kepada saya jika saya mahu menjadi Pope? ” beliau menjawab.

berkerusi roda kerana seorang lelaki pukulan gila dan lumpuh beliau pada tahun 1990, Schaeuble bertukar 74 pada hari Ahad dan membuang dirinya sebagai seorang menteri yang setia dalam temu Wirtschaftswoche itu.

“Saya memenuhi tugas saya sebagai Menteri kewangan, “katanya.

Merkel, 62, berkata pada hari Isnin dia akan kembali jika dia boleh untuk mempersiapkan Jerman untuk kemasukan asing tahun lalu, apabila kira-kira sejuta pendatang memasuki negara ini.

ucapan uncharacteristically sesal beliau adalah satu percubaan yang jelas untuk memperbaiki pagar dengan CSU, walaupun Seehofer adalah menjaga tekanan ke atas beliau untuk berkompromi dengan topi asing.

Jens Spahn, Timbalan Menteri kewangan dan anggota kanan konservatif Merkel, memberitahu akhbar Rheinische Post bahawa topi CSU dicadangkan juga boleh menjadi terlalu tinggi, memetik integrasi gagal pada masa lalu daripada beberapa pendatang dengan latar belakang Arab atau utara Afrika.

Beliau juga menggesa EU untuk membuat suatu perjanjian dengan negara-negara utara Afrika untuk memudahkan penghantaran balik mereka yang diselamatkan di laut yang melarikan diri kerana masalah kewangan dan kemudiannya dinafikan suaka.

pegawai CDU telah menafikan apa-apa prospek satu kejayaan serta-merta, tetapi pihak-pihak mahu untuk menyelesaikan baris asing sebelum kongres CDU pada awal Disember di mana Merkel boleh mengumumkan dia akan bertanding untuk penggal keempat.

akaun ini CSU untuk kira-kira 20 peratus daripada blok konservatif undi dalam parlimen persekutuan dan dia memerlukan sokongan untuk berdiri lagi itu. Ditanya pada Isnin sama ada dia akan berjalan pada 2017, Merkel enggan mengulas.

(Penulisan oleh Paul Carrel, Laporan tambahan oleh Andreas Rinke; Penyuntingan oleh Catherine Evans dan Diane Craft)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.