Home / Berita / Saudia juruterbang mencetuskan penggera rampasan palsu dalam Filipina

Saudia juruterbang mencetuskan penggera rampasan palsu dalam Filipina

Police at Manila airport isolated and surrounded the Saudia flight after it landed on Tuesday afternoon following a report to the control tower that the plane was

Polis di Manila lapangan terbang terpencil dan dikelilingi penerbangan Saudia selepas ia mendarat pada petang Selasa berikutan laporan kepada menara kawalan bahawa pesawat itu “terancam”. – AFP / fail

Manila (AFP) – Seorang juruterbang penerbangan Saudi Arabian Airlines sengaja ditekan penggera rampasan, mencetuskan tindak balas keselamatan utama di lapangan terbang Manila pada Selasa, kata pihak berkuasa [

Polis terpencil dan dikelilingi penerbangan Saudia selepas ia mendarat pada petang Selasa selepas salah seorang juruterbang yang dikeluarkan isyarat kecemasan yang menunjukkan kejadian rampasan sedang dijalankan, pihak berkuasa penerbangan Filipina berkata dalam satu kenyataan.

Beratus-ratus penumpang di atas kapal penerbangan Boeing 777 dari bandar Laut Merah Jeddah terpaksa kekal di pesawat selama lebih daripada dua jam, tetapi telah melepaskan kira-kira 17:00 (0900 GMT) selepas disahkan tidak ada ancaman.

“Situasi adalah perkara biasa. Ia didakwa bahawa juruterbang ditekan lampu kecemasan pesawat yang tidak sengaja,” kata Ketua Polis Manila Oscar Albayalde kepada pemberita.

Di Arab Saudi, seorang jurucakap syarikat penerbangan juga memberitahu AFP tidak ada ancaman keselamatan.

“penggera palsu untuk rampasan untuk Penerbangan 872,” kata jurucakap itu.

Kenyataan pihak berkuasa penerbangan berkata isyarat kecemasan ditekan oleh juruterbang memaklumkan pihak berkuasa “bahawa kejadian rampasan adalah mengenai kemajuan di atas kapal”.

“Sejurus penerbangan itu diberi keutamaan pendaratan oleh pihak berkuasa lapangan terbang … dan telah diarahkan untuk meletak kereta di teluk jauh dan terpencil untuk prosedur keselamatan,” kata kenyataan itu.

“Rupa-rupanya juruterbang melakukan suatu ralat mengaktifkan isyarat squawking 7500,” kata kenyataan itu, merujuk kepada penggera rampasan.

Ia berkata, siasatan masih akan diperlukan untuk mengesahkan mengapa isyarat kecemasan itu ditekan.

“denda yang sewajarnya akan dikenakan ke atas juruterbang sesat jika hasilnya merupakan satu kesilapan manusia,” katanya.

Terdapat 410 penumpang, ditambah empat juruterbang dan 17 anak kapal, pengurus besar lapangan terbang Ed Monreal kepada pemberita.

Ramai daripada mereka telah pulang dari haji Islam tahunan di Arab Saudi.

Seorang penumpang, Aida Majud, berkata mereka tidak memberitahu mengapa mereka masih berada di atas kapal terbang.

“Apabila kita lihat orang-orang bersenjata yang kita fikir, apa masalahnya. Kami mahu tahu apa yang berlaku,” Majud memberitahu rangkaian televisyen ABS-CBN.

Tetapi dia berkata suasana tenang, dengan beberapa spekulasi Presiden Rodrigo Duterte sampai ke lapangan terbang untuk menyambut kepulangan jemaah haji dan orang-orang bersenjata sekitar pesawat itu ialah anggota keselamatan beliau.

Majud berkata penumpang terpaksa menjalani pemeriksaan badan selepas turun dari kapal terbang untuk memastikan tidak ada orang yang membawa senjata.

Pegawai lapangan terbang berkata tiada sebarang gangguan utama kepada lalu lintas penerbangan, dengan pesawat terus mendarat dan berlepas, kerana pesawat Saudia itu telah disimpan di sebuah kawasan terpencil.

Syarikat penerbangan itu dikenali sebagai Saudia

Berita berkaitan:.

‘penggera palsu’ ke atas pesawat Saudia di Filipina

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia