Home / Berita / Satu pengalaman yang kata-kata tidak dapat meluahkan

Satu pengalaman yang kata-kata tidak dapat meluahkan

Mourners who paid homage to the late Thai King received a schedule card of the Royal funeral with a Royal Urn photo, a bag of rice and an inhalant. - The Nation/ANN

berkabung yang membayar penghormatan kepada Thai King lewat menerima kad jadual pengebumian Royal dengan Royal Urn photo, beg beras dan inhalant. – The Nation / ANN

KELETIHAN dan perlu beratur berjam-jam dalam panas Bangkok matahari tidak boleh mengurangkan semangat rakyat seperti puluhan ribu menunggu dengan sabar untuk memberi penghormatan kepada mendiang Raja di Grand Palace.

Semalam adalah hari pertama bahawa rumah Biro Royal membolehkan orang ramai untuk memasuki Dusit Maha Prasat Throne Hall, dan jumlah yang besar hadir untuk menunjukkan kesetiaan mereka dan mengucapkan takziah sebelum Royal Urn.

Sejak tengah malam pada hari Jumaat, orang dari seluruh negara menunggu untuk memasuki Grand Palace. Laluan pejalan kaki luas sekitar Sanam Luang adalah berduyun-duyun beratur orang seawal jam 5 pagi, tetapi masih mereka datang beramai-ramai mereka, tiba di tempat yang di sebelah pagi dengan harapan mereka akan menjadi antara yang pertama untuk memberi penghormatan kepada yang dikasihi HM King Bhumibol Adulyadej.

Sebagai seorang warganegara Thai, saya juga beratur untuk memasuki Grand Palace semalam. Mengetahui bahawa banyak orang akan datang pada hari pertama, saya mengambil keputusan untuk pergi ke Sanam Luang seawal mungkin untuk mendapatkan kad barisan pertama, dan tiba di sana pada jam 4 pagi. Tetapi saya mendapati bahawa beribu-ribu telah pun datang di hadapan saya dan barisan yang panjang sudah penggulungan sekitar Sanam Luang.

Dari malam ke subuh dan kemudian matahari terbit, orang di sekeliling saya sabar menunggu giliran mereka untuk sampai ke Dewan Arasy. Kebanyakannya berpakaian hitam, tetapi beberapa memakai baju putih dan pakaian seragam lain dengan haluan reben hitam di dada mereka. Ia adalah sama seperti garis hitam orang berjalan keliling tanah Diraja.

Oleh kerana jumlah yang besar, Keamanan dan Ketenteraman Mengekalkan Command dibatalkan pengagihan kad barisan dan orang ramai dibenarkan masuk ke Grand Palace secara kuota.

Seperti matahari naik tinggi di langit dan suhu meningkat, rakyat semua peringkat umur dan jantina masih berdiri teguh dengan harapan yang tinggi bahawa ia akan menjadi giliran mereka tidak lama lagi.

Thongphun Pojjanakantrong, seorang wanita berusia 80 tahun dari Roi Et, berkata, walaupun dia bosan menunggu lama, dia tidak mahu untuk berehat kerana dia sangat bersemangat untuk memberi penghormatan kepada Raja.

“Kaki saya sakit dan saya berasa letih, tetapi tiada apa yang perlu dibimbangkan. Saya anak perempuan saya menjaga saya dan saya yakin bahawa penantian yang panjang akan berakhir dengan hadiah bernilai,” kata Thongphun, tersenyum.

“Saya telah mengembara sejauh ini dari rumah saya. Keletihan tidak boleh mempengaruhi saya dari matlamat utama saya untuk memberi penghormatan kepada Raja yang kukasihi.”

Ramai sukarelawan mengedarkan makanan dan minuman, tuala sejuk, kipas dan ubat kepada orang yang berkabung, menjadikan penantian mereka yang sedikit lebih menyenangkan.

Selepas menunggu hampir 10 jam, ia akhirnya giliran saya untuk pergi ke Grand Palace. Semasa prosedur ini, terdapat ramai pegawai, yang membimbing kita melalui setiap peringkat. Orang-orang dalam barisan telah dikumpulkan dan membawa kepada langkah Throne Hall demi langkah.

Serta mengatur rakyat untuk memasuki istana secara teratur, pegawai-pegawai juga membuat orang pasti telah berpakaian sesuai, mengikut pengumuman awal oleh Household Biro Royal. Dalam kes keraguan, terdapat pakaian formal dan sewa kasut kemudahan percuma berhampiran pintu masuk istana.

Suasana di dalam istana adalah lebih suram daripada itu di luar. Orang ramai yang tiba-tiba senyap sebagai muzik pengebumian tradisional Thai dimainkan. Tidak lama kemudian, saya mendapati diri saya di tangga ke Dewan Arasy.

Sebaik sahaja di dalam Dewan Arasy adalah pendek tetapi bersejarah. Pegawai-pegawai petunjuk kepada kita semua tentang bagaimana untuk memberi penghormatan kepada Royal Urn. Saya menarik melihat seketika tersimpan buli-buli emas yang di hadapan berdoa satu masa kepada mendiang Raja.

Terlebih dahulu, saya telah bertanya kepada beberapa orang tentang bagaimana mereka merasakan selepas memberi penghormatan kepada Raja. Mereka semua memberitahu saya bahawa ia adalah satu masa yang emosional yang tidak dapat dinyatakan dalam kata-kata, tetapi semua keletihan mereka dari jam beratur telah pergi.

Ia adalah cara yang saya rasa. – The Nation / Asia News Network

Berita berkaitan:

Beribu cuaca berani dan menunggu lama untuk memberi penghormatan kepada mendiang Thai King

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia