Home / Teknologi / Samsung untuk ‘kajian’ US pelan dana lindung nilai untuk berpecah firma

Samsung untuk ‘kajian’ US pelan dana lindung nilai untuk berpecah firma

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Clash of wills: Elliott's letter reignites a clash between the family-run conglomerate and the hedge fund, which unsuccessfully sought to block a merger of two Samsung affiliates last year. — AFP

Pertembungan wasiat: Surat Elliott reignites pertembungan antara konglomerat yang dikendalikan oleh keluarga dan dana lindung nilai , yang tidak berjaya mendapatkan untuk menyekat penggabungan dua sekutu Samsung tahun lepas. – AFP

SEOUL: Samsung Electronics balas dgn berhati-hati 6 Okt kepada pelan yang dikemukakan oleh dana aktivis lindung nilai US Elliott Pengurusan untuk membelah gergasi elektronik Korea Selatan ke dalam yang berasingan induk dan syarikat yang beroperasi.

“Kami akan mengkaji dengan teliti cadangan pemegang saham,” kata konglomerat teknologi dalam kenyataan satu talian rapi, dengan jurucakap yang semakin berkurangan apa-apa komen lagi.

Entiti dikawal oleh Elliott, dana lindung nilai yang dikendalikan oleh jutawan Paul penyanyi, memiliki kira-kira 0.62% daripada Samsung.

Dalam kertas kerja dibentangkan pada Rabu, Elliott dibentangkan strategi untuk memperkemas Samsung, membelah syarikat itu dalam dua, dwi-penyenaraian syarikat yang terhasil yang beroperasi di bursa AS dan membayar pemegang saham dividen khas sebanyak 30tril menang ( RM111.51bil).

Elliott berhujah bahawa Samsung, kini maze syarikat tersenarai dan tidak tersenarai dengan pemilikan dan pengurusan struktur yang terkenal legap, telah mengalami dari Penyusutan nilai jangka panjang dalam pasaran ekuiti.

perkongsian Samsung melonjak sebanyak 5.0% pada dagangan pagi di bursa saham Korea Selatan.

cadangan Elliott ini datang pada masa sensitif untuk Samsung, yang di tengah-tengah penggantian kepimpinan dan bergelut dengan panggilan semula global yang belum pernah berlaku beberapa 2.5 juta 7s Nota Galaxy selepas telefon pintar didapati mempunyai bateri yang rosak.

Surat itu reignites pertembungan antara konglomerat yang dikendalikan oleh keluarga dan Elliott, yang tidak berjaya mendapatkan untuk menyekat penggabungan dua sekutu Samsung tahun lepas.

Elliott mencabar pelan Samsung mempunyai firma pembinaan Samsung C & T diambil alih oleh syarikat de facto memegang kumpulan itu, Cheil Industries, berkata langkah itu dengan sengaja di bawah nilai harga saham C & T.

Samsung menegaskan rancangan itu adalah kritikal strategi semasa memperkemaskan dan mengukuhkan pegangan kumpulan ke dalam lebih sedikit, syarikat-syarikat yang lebih besar.

Walaupun Elliott kalah dalam pertempuran yang amat sengit dengan kempen itu dilihat sebagai satu titik perubahan untuk aktivisme pemegang saham di Korea Selatan, di mana konglomerat yang dikendalikan oleh keluarga, atau “chaebol”, menguasai ekonomi dan digunakan untuk menjalankan perniagaan mereka dengan gangguan pelabur minimum.

Dalam persembahan tidak pernah berlaku sebelum kuasa pelabur domestik, lebih daripada 3,000 pemegang saham individu telah dikumpulkan bersama dalam forum dalam talian yang bertujuan untuk menyekat C & T pengambilalihan itu. – AFP

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *