Home / Berita / Rusia menghantar lebih banyak pesawat perang ke Syria sebagai kemarahan dunia tumbuh dari serangan ‘kejam’

Rusia menghantar lebih banyak pesawat perang ke Syria sebagai kemarahan dunia tumbuh dari serangan ‘kejam’

AMMAN (Reuters) – pesawat pejuang Rusia dan kerajaan Syria mereka sekutu didera kawasan yang dikuasai pemberontak di dalam dan sekitar Aleppo pada hari Sabtu dan pemberontak dan pekerja bantuan menuduh mereka memusnahkan satu hospital utama di bandar ini, membunuh sekurang-kurangnya dua pesakit

serangan di hospital M10 di timur Aleppo -. di bandar ini utama trauma hospital – datang sebagai Amerika Syarikat dan sekutu-sekutunya menggesa Rusia, yang cuba untuk menghancurkan penentangan terhadap Presiden Syria Bashar al-Assad, untuk menghentikan pengeboman dan mencapai penyelesaian diplomatik

serangan udara Sabtu ini tertumpu kepada utama. talian bekalan ke kawasan yang dikuasai pemberontak Aleppo -. daerah Castello Road dan Malah dan sekitar kem Handarat yang

Pertempuran juga tercetus di bandar dalam kejiranan Suleiman al Halabi, barisan hadapan ke utara Old City Aleppo dan dalam kediaman suku Bustan al Basha itu.

Rebels dan penyelamat berkata sekurang-kurangnya tujuh peluru berpandu telah digugurkan di hospital M10, yang lebih dikenali sebagai hospital Sakhour, oleh kedua-dua jet Rusia dan helikopter Syria.

Satu pertubuhan bantuan Amerika berkata dua pesakit maut dan 13 cedera dalam serangan itu -… yang kedua seumpamanya di hospital dalam masa kurang dari seminggu yang

“hospital itu kini daripada perkhidmatan sepenuhnya ada kemusnahan kepada dinding, infrastruktur, peralatan dan penjana tiada lagi pengawal atau kakitangan kiri. Ia adalah kegelapan lengkap, “kata Mohammad Abu Rajab, seorang pakar radiologi di hospital.

Rakaman hospital dibom di media sosial menunjukkan kerosakan besar.

serangan itu menarik kutukan segera dari Perancis dan Jerman. Menteri Luar Perancis, Jean-Marc Ayrault berkata, serangan struktur penjagaan kesihatan dan kakitangan di Aleppo berjumlah jenayah perang, sambil menambah: “pelaku mereka akan dipertanggungjawabkan.”

“Pengeboman Aleppo perlu akhirnya berhenti! Sesiapa yang mahu memerangi pengganas tidak menyerang hospital!”, Menteri Luar Jerman Frank-Walter Steinmeier berkata dalam tweet.

AS utusan kepada minggu lepas PBB dipanggil tindakan Rusia di Syria “tidak bertamadun” tidak memerangi keganasan.

Rebels mengatakan Moscow dan tentera Syria mempunyai untuk bulan telah mensasarkan loji kuasa, hospital dan kedai roti untuk memaksa hampir 250,000 dipercayai terperangkap di bandar untuk menyerahkan diri

beratus-ratus orang telah terbunuh dalam pengeboman sembarangan kawasan perumahan dan ratusan lagi cedera, dengan peluang yang terhad untuk rawatan di hospital-hospital yang kekurangan bekalan asas.

tentera, dibantu oleh ratusan militia disokong oleh Iran yang tiba di Aleppo, telah disokong kempen udara dengan serangan darat pada beberapa barisan hadapan untuk memecahkan pertahanan pemberontak di dalam bandar.

“rejim mengetuai serangan ke atas semua bidang dan cuba untuk membuka lebih daripada satu depan utama dan sudah tentu terdapat banyak Pengumpulan tentera kebanyakannya berpangkalan di Handarat,” kata Abu Haidar, seorang komander dalam Fastaqim, salah seorang pemberontak kumpulan dalam Aleppo, berkata melalui mesej internet.

Dalam perbualan telefon dengan Setiausaha AS, John Kerry pada hari Jumaat, Menteri Luar Russia, Sergei Lavrov berkata Moscow bersedia untuk mempertimbangkan lebih banyak cara untuk menormalkan keadaan di Aleppo.

Tetapi Lavrov mengkritik kegagalan Washington untuk memisahkan kumpulan pemberontak sederhana dari orang-orang Russia memanggil pengganas, yang membenarkan kuasa-kuasa yang diketuai oleh kumpulan itu sebelum ini dikenali sebagai hadapan Nusra untuk melanggar gencatan senjata AS-Rusia bersetuju pada 9 September.

Amerika Syarikat menjelaskan ia tidak akan, sekurang-kurangnya buat masa ini, membawa melalui ancaman yang dibuat pada hari Rabu untuk menghentikan diplomasi jika Rusia tidak mengambil langkah segera bagi menamatkan keganasan.

Moscow dan Assad menolak gencatan senjata untuk melancarkan serangan baru, berpotensi pertempuran terbesar dan paling menentukan perang saudara, yang kini dalam tahun keenam.

berulang-alik

Satu sumber tentera dipetik dalam media negeri berkata pasukannya telah membuat kemajuan, yang telah dinafikan oleh pemberontak yang berkata mereka telah ditolak serangan baru.

A ulasan berita oleh Ikhbariyah negeri yang dikendalikan berkata “penyelarasan peringkat tinggi dari udara dan darat oleh pesawat pejuang Syria dan Rusia” telah membenarkan kedua-dua sekutu untuk “lokasi hit berjaya di mana kumpulan pengganas telah digali dalam.”

tetapi pemberontak-pemberontak berkata tentera Syria disokong oleh bala segar dari militia disokong Iran sedang berusaha untuk membuat apa-apa keuntungan dalam serangan darat dalam barisan hadapan utama di bandar lama.

“Mereka serangan yang bandar lama besar selepas yang lain gagal cuba untuk mendapatkan tanah. Mereka telah kehilangan beberapa pejuang dan kami berpegang teguh, “kata Abu Hamam, seorang pemberontak dari kumpulan Failaq al-Sham.

Balai Cerap Syria bagi Hak Asasi Manusia, yang British berasaskan kumpulan yang memantau perang, dilaporkan pengeboman berat oleh tentera kerajaan dan “bolak-balik” berjuang dalam kejiranan Suleiman al-Halabi itu.

Rebels diketuai oleh utama Islam kumpulan pemberontak Ahrar al-Sham berkata pada sabtu mereka telah memperoleh semula beberapa kawasan di daerah Bustan al-Pasha merampas sehari sebelum, titik strategik yang akan membolehkan tentera untuk menekan ke dalam hati pemberontak diadakan sektor timur.

Rusia menyertai perang betul-betul tahun yang lalu, tip imbangan kuasa yang memihak kepada Assad, yang juga disokong oleh tentera darat Iran dan militia Syiah dari Lubnan dan Iraq.

tentera itu berkata ia akan tekan kelebihan selepas retaking Khamis lepas kem Handarat strategik utara Aleppo yang sudah bertukar tangan sekali sejak permulaan serangan.

pekerja penyelamat berkata sekurang-kurangnya 34 terbunuh oleh berterusan serangan tentera Rusia dan Syria dan meriam serangan pada hari Jumaat dan ke awal pagi hari Sabtu, manakala media negeri berkata serangan pemberontak mortar kerajaan dipegang Midan, al Ithaa dan kawasan-kawasan lain di bandar telah membunuh sekurang-kurangnya 20 orang.

(Pelaporan tambahan oleh Ellen Francis di Beirut ,; Mengedit oleh Richard Balmforth)

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

jual beli kereta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *