Home / Sukan / Rosberg meraikan perlumbaan ke-200 dengan kemenangan Singapura

Rosberg meraikan perlumbaan ke-200 dengan kemenangan Singapura

SINGAPURA (Reuters) – Jerman, Nico Rosberg meraikan Formula ke-200 beliau Satu perlumbaan oleh retaking mendahului kejuaraan daripada Mercedes rakan sepasukan Lewis Hamilton selepas tiang untuk menang bendera di Singapura pada Ahad.

selepas permulaan huru-hara yang membawa keluar kereta keselamatan pada pusingan pembukaan, Rosberg tinggal jelas Red Bull lewat-pengisian Daniel Ricciardo di lampu limpah yang Marina Bay Street Circuit.

juara dunia Triple Hamilton melengkapkan podium di tempat ketiga.

“seluruh kereta adalah di pinggir, ia sentiasa di Singapura, jadi ia sangat memuaskan untuk menyelesaikan seperti itu, “Rosberg kepada pemberita.

The Jerman itu kemenangan ketiga berturut-turut, dan ke-22 dalam kariernya, mengangkat Rosberg ke 273 mata, lapan di hadapan Hamilton, dengan enam pusingan yang tinggal dan Ricciardo Australia di tempat ketiga 179 dalam perlumbaan gelaran.

kemenangan Rosberg adalah kelapan musim ini dan yang pertama di Singapura, grand prix yang hanya telah dimenangi oleh juara dunia sehingga kini.

Jerman telah memulakan dua mata di belakang Hamilton dan, walaupun terkemuka selesa separuh jalan walaupun perlumbaan, melintasi garisan hanya 0,488 saat di hadapan Ricciardo selepas melengkapkan 28 pusingan terakhir pada tayar lembut yang sama.

Red Bull memilih strategi tayar yang berani untuk memberikan tekanan kepada Rosberg lewat dan Ricciardo makan ke dalam kelebihan pada kira-kira tiga saat pusingan yang pada babak akhir tetapi kehabisan jalan garisan penamat.

“Sudah tentu Daniel cuba menarik satu sehingga pada saya dengan pitstop pada akhirnya, kita tahu ia akan menjadi ketat tetapi kita sampai di sana jadi saya sangat gembira,” kata Rosberg, yang membuka kelebihan 43 mata ke atas Hamilton pada permulaan musim sebelum ketinggalan apabila Britain memenangi enam daripada tujuh perlumbaan.

BREK terlalu panas

Hamilton mempunyai pertempuran peribadinya sendiri dengan Ferrari, Kimi Raikkonen di belakang kedua-dua mereka yang terkemuka, Britain kehilangan tempat ketiga kepada Finn selepas kesilapan pada pusingan 34 tetapi menuntut kembali kedudukan dengan hentian pit tepat pada masanya untuk berpegang kepada penamat.

“Hujung minggu ini telah menjadi salah satu yang sukar untuk saya tetapi saya gembira untuk naik ke atas podium dan mendapatkan beberapa mata untuk pasukan, “kata Hamilton.

” The brek cara terlalu panas jadi saya terpaksa untuk melambatkan. Apabila saya melakukan stop kedua atau ketiga saya kami berjaya mengatasinya. “

pemenang perlumbaan tahun lalu, Sebastian Vettel memandu cemerlang dari terakhir pada grid permulaan untuk menuntut tempat kelima dalam Ferrari lain, Jerman pulang ke rumah lebih awal Red Bull, Max Verstappen dan Fernando Alonso dalam McLaren.

kereta keselamatan dikerah serta-merta selepas permulaan apabila Nico Hulkenberg yang Force India, kelapan pada grid, mengalami kemalangan yang berat selepas membuat hubungan dengan Carlos Sainz ini Toro Rosso .

Rosberg terlepas bersih untuk memimpin daripada Ricciardo, dengan Hamilton di tempat ketiga dan Raikkonen belakangnya selepas Verstappen mengalami permulaan seburuk-buruk untuk tergelincir kembali ke tangga kelapan dari keempat pada grid.

perlumbaan dimulakan semula dan Rosberg akan telah terkejut melihat marshal pada akhir permulaan penamat lurus mengambil serpihan, lelaki itu hanya menguruskan untuk turun litar sebelum Mercedes sampai kepadanya.

Terdapat tiada kereta keselamatan lebih , sepanjang perlumbaan 61 pusingan itu yang masih belum diselesaikan tanpa satu, tetapi strategi tayar yang berbeza kereta utama dibuat untuk perlumbaan taktikal dan menarik di litar yang menawarkan banyak peluang memotong.

Mexico Sergio Peres kelapan Force India dengan Rusia Daniil Kvyat kesembilan untuk Toro Rosso.

Denmark, Kevin Magnussen menjaringkan titik akhir untuk Renault dalam hanya penamat kedua dalam mata untuk pasukan musim ini.

(Penyuntingan oleh Alan Baldwin)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.