Home / Sukan / Rosberg juara antara juara

Rosberg juara antara juara

LONDON (Reuters) – Nico Rosberg menyamakan dengan Damon Hill dalam Formula Satu yang paras senarai pemenang perlumbaan pada ahad dan kemungkinan telah bertambah rapat pada padanan Jerman yang Briton lagi sebagai satu-satunya anak lelaki juara dunia untuk mengambil tajuk.

Hill, juara 1996 dan anak lelaki bekas dua tajuk-pemegang Graham, kini berdiri sendiri dengan pencapaian itu tetapi mungkin tidak lama lagi.

Walaupun pasukan Mercedes mate Lewis Hamilton kekal kegemaran bookmakers ‘untuk mengambil tajuk keempat, Rosberg semakin digemari selepas retaking mendahului kejohanan dengan enam perlumbaan pergi.

“Walaupun Rosberg mempunyai kelebihan di atas kertas, kita berfikir Lewis Hamilton masih kegemaran tetapi hanya adil, “kata jurucakap William Hill Joe Crilly.

Malaysia, seterusnya dalam masa dua minggu lagi, boleh swing baki seterusnya ke arah Jerman yang telah memenangi ketiga-tiga kaum sejak cuti musim panas dan lapan – daripada 15 -. musim ini

dia adalah lapan mata di hadapan Hamilton, kali pertama beliau telah memimpin klasemen sejak Julai, dan mencapai tahap baru prestasi .

“Saya telah dikenali Nico sejak 2013 dan adalah yang terbaik Nico Rosberg yang pernah saya lihat sepanjang hujung minggu sejak itu,” mengisytiharkan Mercedes kepala sukan permotoran Toto Wolff. “Dia hanya blindingly cepat.”

Jerman sudah menjadi Formula Satu fenomena, memegang rekod yang tidak diingini yang beliau berharap untuk menumpahkan -. Bahawa pemandu yang paling berjaya bukan untuk memenangi kejohanan

Beliau mengambil bahawa dari Stirling Britain Moss, yang memenangi 16 grand prix dan empat kali keseluruhan naib juara pada tahun 1950-an.

tidak ada pemandu yang pernah memenangi lapan perlumbaan dalam satu musim dan tidak diambil tajuk, walaupun terdapat rekod 21 tahun ini , supaya juga akan menjadi pertama jika dia tidak diguna pakai.

Rosberg, yang Finland bapa Keke mengambil tajuk 1982 dan hanya menang lima Formula satu kaum, sudah mempunyai lebih kemenangan kepada namanya daripada 19 juara.

dia 22 meletakkan dia tahap dengan Hill, yang bapanya pangkat beberapa cara di belakang pada 14

satu lagi akan meletakkan tahap Rosberg dengan juara tiga Nelson Piquet dari Brazil, dua akan sama lima kali juara Juan Manuel Fangio dari Argentina.

Pada akhir musim ini, jika dia terus coretan, dia boleh lulus Niki Lauda, ​​Jim Clark (kedua-dua 25) dan Jackie Stewart (27).

Finland telah dinobatkan Rosberg sebagai pemandu paling berjaya mereka – penduduk Monaco kelahiran Jerman mempunyai pasport Finland -. kerana dia mengatasi juara berganda Mika Hakkinen dan 2007 pemenang Kimi Raikkonen (kedua-dua 20 kemenangan)

Rosberg dibuat lebih sejarah di Singapura pada Ahad apabila dia menjadi, dalam permulaan kerjaya ke-200 beliau, bukan juara-pertama yang memenangi perlumbaan yang diterangi cahaya lampu sejak ia menyertai kalendar pada tahun 2008.

“Apa hujung minggu, gila-gila,” katanya berkata. “Ia hanya semua datang bersama-sama dengan baik …

” Singapura tidak melayan saya semua terlalu baik pada tahun-tahun yang lalu, terutamanya 2014 mogok pada permulaan manakala saya berada di pertempuran kejohanan. Jadi untuk mendapatkan kemenangan di sini juga lebih istimewa. “

(Laporan oleh Alan Baldwin, penyuntingan oleh Pritha Sarkar)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia