Home / Teknologi / Rocket Internet memotong kerugian, meningkatkan pembelian balik hutang

Rocket Internet memotong kerugian, meningkatkan pembelian balik hutang

Earnings report: Rocket reiterated a target set a year ago to turn three of its 10 main startups profitable by the end of 2017, while highlighting smaller losses at home furnishings site Westwing and at GFG. — Reuters

Pendapatan laporan: Rocket mengulangi sasaran ditetapkan tahun yang lalu untuk menjadikan tiga daripada 10 startups utamanya menguntungkan menjelang akhir 2017 sambil menjelaskan kerugian yang lebih kecil di tapak perabot rumah Westwing dan pada GFG. – Reuters

BERLIN: German e-dagang pelabur Rocket Internet melaporkan kemajuan pada 22 Sept dalam memotong kerugian di syarikat startup utama dengan tiga set untuk menjana keuntungan menjelang akhir 2017, manakala sahamnya telah ditarik balik oleh rancangan untuk membeli balik bon boleh tukar.

perkongsian Rocket Internet, yang telah dilanda kebimbangan tentang kerugian melambung dan luka kepada penilaian beberapa startups terkemuka, meningkat 2.7% pada 0731 GMT, tetapi masih turun 30% pada tahun ini.

Ketua Kewangan Peter Kimpel berkata Rocket masih berusaha ke arah matlamat untuk penyenaraian awam untuk salah satu daripada 10 syarikat permulaan utama dalam perabot penghantaran makanan, fesyen dan rumah pada bulan-bulan akan datang, tetapi berkata masa bergantung kepada keadaan pasaran .

Calon-calon yang paling mungkin untuk penyenaraian dilihat sebagai Hero laman makanan Penghantaran dan HelloFresh serta firma e-dagang pasaran baru muncul Global Fashion Group (GFG), yang dilaporkan pada minggu lepas ia berjaya membendung kerugian.

Kimpel berkata keputusan untuk menghabiskan sehingga satu € 85mil tambahan (RM392.63mil) pada pembelian balik tukar oleh 30 September 2017 adalah disebabkan oleh hakikat bahawa roket kini berasa ia mempunyai “modal lebihan”, tetapi mengakui ia juga akan membantu harga saham.

“Mereka melakukan apa yang mereka sepatutnya lakukan. Membawa syarikat untuk mendapat keuntungan … dan walaupun di mana mereka masih berkembang sangat cepat seperti HelloFresh, kerugian semakin turun banyak secara berurutan,” kata penganalisis Berenberg Sarah Simon, yang mempunyai penarafan “beli” ke atas saham itu.

Roket, yang disenaraikan di bursa saham Frankfurt pada tahun 2014, menyaksikan sahamnya jatuh pada Julai 2015 apabila ia berkata ia akan menjual € 550mil (RM2.54bil) bernilai bon boleh tukar. Pada bulan Februari, ia berkata ia akan membeli balik sehingga € 150mil (RM692.88mil) daripada mereka.

Roket mengulangi sasaran ditetapkan tahun yang lalu untuk menjadikan tiga daripada 10 startups utamanya menguntungkan pada akhir tahun 2017, sambil menjelaskan kerugian yang lebih kecil di tapak perabot rumah Westwing dan pada GFG.

Pada awal bulan ini, Rocket dilaporkan pada babak pertama kehilangan disatukan € 617mil (RM2.85bil), terutamanya disebabkan oleh kecacatan pada tiang GFG itu. Pada 22 Sept, ia juga berkata bahawa angka termasuk penurunan nilai pada sahamnya di Amerika Latin tapak e-dagang Linio dan pembayaran firma Lendico.

Ia berkata agregat pendapatan diselaraskan sebelum faedah, cukai, susut nilai dan pelunasan (EBITDA) startups utamanya jatuh sebanyak hampir setengah hingga -17% pada separuh pertama 2016 berbanding -32% pada tahun sebelumnya.

Perolehan meningkat 32% kepada € 1.043bil (RM4.81bil), berbanding keuntungan 34% yang dicapai pada suku pertama kepesatan perkembangan di HelloFresh, pelaburan terbesar Rocket, perlahan kepada 159% daripada 211 %. – Reuters

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

jual beli kereta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *