Home / Teknologi / Ride memuji-syarikat Careem berkata keuntungan di sisi

Ride memuji-syarikat Careem berkata keuntungan di sisi

Stiff competition: Ride-hailing service Careem faces stiff competition from Uber, which planned to invest US$250mil (RM1.03bil)  to expand in the Middle East and North Africa. — Reuters

Persaingan sengit: Perkhidmatan Ride-memuji Careem menghadapi persaingan sengit dari Uber, yang merancang untuk melabur AS $ 250mil ( RM1.03bil) untuk mengembangkan di Timur Tengah dan Afrika Utara. – Reuters

DUBAI: perkhidmatan Ride-memuji Careem menyasarkan keuntungan tahun depan atau pada 2018 dan sedang berunding dengan pelabur berpotensi mengenai rancangan pengumpulan dana terbarunya, bersama pengasas Mudassir Sheikha memberitahu Reuters pada September 27.

Syarikat itu, yang mempunyai bahagian pasaran yang lebih besar daripada Uber saingan dalam kebanyakan daripada 32 bandar di Timur Tengah, Afrika Utara dan Pakistan rantau di mana ia beroperasi, bertujuan untuk berkembang di pasaran baru termasuk Oman dan sebilangan negara-negara Afrika Utara, kata pengarah urusan Mudassir Sheikha.

Dilancarkan di Dubai pada tahun 2012 oleh Sheikha dan rakan-rakan McKinsey & Co alumni Magnus Olsson, Careem mempunyai armada pemandu 90,000 dan pengguna lebih daripada empat juta yang dicatatkan melalui aplikasi mudah alih tetapi masih belum membuat keuntungan.

“Ini jenis perniagaan memerlukan jumlah saksama pelaburan untuk pulang modal,” kata Sheikha. “Kami sedang melihat tahun depan atau tahun selepas itu untuk keuntungan.”

Walaupun mengecil berbanding Uber, Careem mengumpulkan US $ 60mil (RM248.13mil) November lepas melalui satu pelaburan yang diketuai oleh swasta syarikat ekuiti Abraaj Group dan dijangka mengatasi yang dengan pusingan mengumpul dana depan, kata Sheikha.

“Memandangkan pertumbuhan perniagaan dan unjuran bagi pertumbuhan masa depan kita tidak melihat pengumpulan dana sebagai satu isu,” katanya, walaupun dia tidak memberikan petunjuk kepada masa untuk mengumpul dana yang akan datang.

Syarikat mengira Al Tayyar Travel Group Arab Saudi sebagai pelabur terbesar dan juga telah menerima sokongan daripada STC Ventures, sebuah dana modal teroka diuruskan secara bebas yang mempunyai Saudi Telecom Company sebagai pelabur utama.

Kaherah, Karachi dan Riyadh adalah antara pasaran terbesar Careem, dengan permintaan kukuh terutamanya di kalangan wanita dalam kedua kerana Arab Saudi Bar wanita daripada memandu.

Careem menghadapi persaingan sengit, namun. Uber, yang melancarkan perkhidmatan di Abu Dhabi pada 2013, berkata tahun lepas bahawa Timur Tengah dan Afrika Utara yang terkandung beberapa pasaran paling pantas berkembang dan bahawa ia merancang untuk melabur AS $ 250mil (RM1.03bil) untuk mengembangkan di rantau ini.

Careem dan Uber digantung perkhidmatan di Abu Dhabi pada 27 Ogos lalu selepas banyak pemandu mereka telah dihalang oleh pihak berkuasa ke atas pelanggaran peraturan-peraturan, sumber-sumber memberitahu Reuters pada masa itu.

Sheikha berkata penggantungan Careem adalah kerana syarikat itu perlu untuk mendapatkan penjelasan berhubung jenis lesen pemandu yang diperlukan untuk beroperasi di jalan raya Abu Dhabi. Perkhidmatan disambung semula selepas “beberapa hari”, katanya. – Reuters

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.