Home / Sukan / Ricciardo menang sangat dikenakan Grand Prix Malaysia

Ricciardo menang sangat dikenakan Grand Prix Malaysia

SEPANG: Australia, Daniel Ricciardo diadakan di luar pengecasan Max Verstappen untuk memenangi Formula mendebarkan 1 Petronas Malaysia Grand Prix.

Red Bull duo Ricciardo dan remaja Belanda Verstappen mengambil kesempatan penuh daripada persaraan Mercedes Lewis Hamilton untuk menyiapkan kemasan 1-2 untuk Red Bull di Litar Antarabangsa Sepang, Ahad lalu. Ricciardo menamatkan perlumbaan 56 pusingan di sekitar litar 5.5km dalam 1’37:. 12,776, 2,443 saat di hadapan Verstappen

Hamilton adalah pada landasan untuk kemenangan ketujuh yang selesa musim ini yang akan membawanya ke bahagian atas kedudukan pemandu. Dia ketika itu 20 saat di hadapan Ricciardo dengan 16 pusingan. Pemandu Britain, juara dunia tiga kali, ditinggalkan marah selepas enjin Mercedes beliau mengalami kegagalan yang jarang berlaku pada pusingan 40.

Jerman, Nico Rosberg, bagaimanapun, berjaya meletakkan Mercedes di podium. Beliau mendapat tempat ketiga untuk melanjutkan memimpin kejohanan ke atas Hamilton ke 23 mata.

Rosberg masuk ke dalam lima pusingan terakhir kejohanan pada 288 mata, 23 mata mengatasi Hamilton di tangga kedua.

Ricciardo adalah estatic meraih kemenangan pertamanya musim ini. Beliau disambut dalam fesyen Australia benar dengan meminum champagne dari kasutnya.

Ia kemenangan kedua Red Bull musim ini selepas kejayaan Verstappen di Grand Prix Sepanyol pada bulan Mei.

“Apa sehari! Ia merupakan satu menarik dua tahun sejak kemenangan terakhir saya.

“Rasanya menggerunkan pasti. Sangat berterima kasih untuk itu dan saya pasti akan mengambil kemenangan ini, “kata Ricciardo, yang memenangi tiga kali – di Kanada, Hungary dan Belgium – pada musim pertamanya dengan Red Bull pada 2014.

Pada permulaan perlumbaan, Ferrari, Sebastian Vettel kehabisan ruang sebagai Jerman menyelam ke bahagian dalam Verstappen mula Pusingan 1 dan melanggar belakang kereta Rosberg.

Rosberg jatuh ke belakang di padang manakala Vettel, pemenang perlumbaan tahun lalu, terpaksa bersara sebagai penggantungan kiri hadapan keretanya rosak teruk.

“Saya hanya mendapat T-tertulang oleh juara dunia empat kali di luar kawalan. Saya fikir ia adalah seluruh, jadi saya gembira dapat melawan sehingga ke podium, “kata Rosberg.

“Secara umumnya saya ingin untuk hari yang lebih baik tetapi itulah bagaimana ia kadang-kadang,” kata Rosberg.

Kimi Raikkonen menduduki tempat keempat untuk Ferrari diikuti oleh Finn Valtteri Bottas dari Williams dalam kelima. Mexico, Sergio Perez dari Force India keenam.

juara dunia dua kali, Fernando Alonso dari Sepanyol datang dari barisan belakang untuk menduduki tempat ketujuh manakala beliau McLaren rakan sepasukan Jenson Button dari Britain adalah kesembilan di Grand Prix ke-300.

Daripada 22 kereta yang memulakan perlumbaan, enam gagal menamatkan perlumbaan.

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

jual beli kereta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *