Home / Teknologi / rayuan Dotcom menentang ekstradisi ke Amerika Syarikat angin di New Zealand, pemerintah mungkin minggu lagi

rayuan Dotcom menentang ekstradisi ke Amerika Syarikat angin di New Zealand, pemerintah mungkin minggu lagi

In hot soup: US authorities say Dotcom and three co-accused Megaupload executives cost film studios and record companies more than US$500mil (RM2bil). —  Reuters

Dalam sup panas: Pihak berkuasa Amerika Syarikat berkata Dotcom dan tiga eksekutif Megaupload tertuduh bersama kos studio filem dan syarikat rakaman lebih daripada US $ 500mil (RM2 bilion). – Reuters

WELLINGTON: Peguam untuk usahawan Jerman Kim Dotcom, mahu di Amerika Syarikat pada pelanggaran hak cipta dan pengubahan wang haram caj ke atas laman web perkongsian fail beliau Megaupload, berhujah hari ini tidak ada bukti yang cukup untuk menunjukkan dia berkomplot untuk melakukan jenayah.

Mahkamah Auckland mendengar menutup hujah dalam empat minggu rayuan Dotcom terhadap keputusan mahkamah yang lebih rendah untuk mengekstradisi beliau ke Amerika Syarikat, prosiding mahkamah New Zealand pertama yang akan disiarkan secara langsung di Internet.

rayuan itu berlaku hampir lima tahun selepas berpuluh-puluh polis berpakaian hitam rappelled ke New Zealand rumah usahawan yang ranggi dan memotong dia dari bilik yang selamat.

pihak berkuasa Amerika Syarikat berkata Dotcom dan tiga eksekutif Megaupload tertuduh bersama kos studio filem dan syarikat rakaman lebih daripada US $ 500mil (RM2 bilion) dan menjana lebih daripada US $ 175mil (RM724mil) dengan menggalakkan pengguna membayar untuk menyimpan dan berkongsi hak cipta material.

Empat menafikan salah laku dan dengan ikat jamin.

Kes ini telah diawasi dengan ketat oleh industri media dan pemaju dalam perniagaan perkongsian fail tanda-tanda sejauh Amerika Syarikat bersedia untuk pergi untuk melindungi pemegang hak cipta.

“Dotcom adalah salah satu daripada budak-poster untuk tapak perkongsian fail,” kata Marcelo Rodriguez Ferrere, ahli akademik undang-undang pentadbiran di Universiti Otago.

“A ekstradisi berjaya ke Amerika Syarikat boleh membuat ini kes benar-benar penting ke bawah landasan yang betul untuk menentukan kesahihan atau sebaliknya laman-laman seperti Mega.”

Tahun perbalahan undang-undang diikuti penangkapan Dotcom dalam serbuan polis di 2012 dan ia muncul bahawa Biro Keselamatan Komunikasi Kerajaan telah secara haram intipan dia sebelum serbuan itu.

Walaupun hujah utama kini telah mendengar, beberapa perkara teknikal belum untuk dihujah di mahkamah. Peguam berkata, keputusan itu mungkin menjadi minggu lagi – dan ia adalah tidak mungkin kata akhir.

“Memandangkan kepentingan kes ini, pihak yang kalah akan mungkin merayu mana-mana penghakiman buruk kepada Mahkamah Rayuan,” kata Ira Rothken, peguam yang mewakili Dotcom, dalam e-mel.

Rayuan menetapkan duluan apabila hakim memberi kebenaran bagi pendengaran kepada distrim di YouTube, tetapi pakar-pakar undang-undang pada masa itu telah memberi amaran bahawa rayuan perbicaraan cenderung untuk menjadi serupa dengan “menonton cat kering”.

Rodriguez Ferrere berkata “monolit membosankan” sifat keseluruhan prosiding itu “bertukar semua orang off”.

prosiding Petang akhir hanya menarik sekitar 100 penonton dalam talian, menurut YouTube. – Reuters

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.