Home / Teknologi / rasmi OECD berkata EU-Apple pemerintah tidak duluan bagi kes-kes cukai masa depan

rasmi OECD berkata EU-Apple pemerintah tidak duluan bagi kes-kes cukai masa depan

Under scrutiny: EU antitrust regulators last month ordered Apple to pay up to 13bil euros (RM60.1bil) in back taxes to the Irish government. —  Reuters

Di bawah penelitian: EU pengawal selia antitrust bulan lalu mengarahkan Apple membayar sehingga 13bil euro (RM60 .1bil) dalam cukai kembali kepada kerajaan Ireland. – Reuters

DUBLIN: A multi-bilion euro kembali bil cukai diserahkan kepada Apple oleh Suruhanjaya Eropah tidak harus dilihat sebagai satu precedent untuk kes cukai masa hadapan kerana ia adalah berdasarkan kepada bantuan kerajaan dan bukan undang-undang cukai, pegawai OECD yang menerajui pembaharuan cukai global berkata.

Kesatuan Eropah pengawal selia antitrust bulan lalu mengarahkan Apple membayar sehingga 13bil euro (RM60.1bil) dalam cukai kembali kepada kerajaan Ireland selepas memutuskan bahawa skim khas untuk keuntungan laluan melalui Ireland ditubuhkan bantuan kerajaan haram.

Pascal Saint-Amans yang mengetuai Pertubuhan Kerjasama Ekonomi dan perdana Base Hakisan Pembangunan dan projek Peralihan Keuntungan (BEP), berkata di bawah peraturan OECD baru, sebahagian besar daripada cukai dari syarikat multinasional teknologi Amerika Syarikat seperti Apple perlu disebabkan di Amerika Syarikat, tidak Ireland.

“(Dalam) harga pindahan (istilah), sebahagian besar daripada keuntungan yang jelas tergolong ke Amerika Syarikat” dan bukannya Ireland atau mana-mana negara Eropah yang lain, Saint-Amans kepada wartawan di Dublin.

Pemindahan harga, penetapan harga untuk pemindahan barang-barang atau perkhidmatan dari satu anak syarikat yang lain yang pengkritik berkata digunakan untuk mengurangkan liabiliti cukai di agak negara tinggi cukai, adalah sasaran utama proses BEP itu.

“Saya difahamkan bahawa (EU) keputusan adalah berdasarkan kepada satu bentuk tertentu penaakulan legalistik negeri-bantuan yang khusus dengan penyiasatan negeri-aid. Ia bukan satu kes pindahan harga,” katanya.

“Apa yang amat penting adalah bahawa peraturan-peraturan ini, piawaian ini, dilaksanakan secara konsisten oleh semua orang dan bahawa kes-kes negeri-bantuan tidak menjejaskan standard, khususnya, pada kaedah-kaedah pindahan harga,” katanya.

Saint-Amans berulang kali berkata beliau tidak dapat mengulas mengenai merit kes Apple kerana suruhanjaya itu masih belum diterbitkan keputusan penuh dan kerana dia tidak adalah seorang pakar dalam EU undang-undang anti-persaingan. Saint-Amans berkata perancangan cukai Apple dalam tempoh yang dikaji oleh Kesatuan Eropah, yang disifatkannya awal bulan ini sebagai “keterlaluan”, tidak mungkin dapat dilaksanakan di bawah peraturan BEP.

Tetapi dia berkata tidak mungkin “geseran” di antara kes-kes anti-persaingan EU dan usaha global untuk menyelaraskan cukai perbadanan di bawah BEP.

“Apa yang berlaku dengan keputusan suruhanjaya adalah bahawa anda mempunyai gambar masa lalu baru muncul kerana kami tidak sabar-sabar, dan yang menjadikan perkara yang rumit,” katanya. EU belakang bil cukai adalah untuk tahun 2003-2014 dan merujuk kepada peraturan cukai Ireland diserahkan kepada Apple pada tahun 1991 dan 2007.

Saint-Amans berkata beliau berharap bahawa Suruhanjaya akan membuat jelas bahawa hukum itu tidak bercanggah dengan garis panduan BEP apabila ia menerbitkan keputusan Apple sepenuhnya.

Ketua Eksekutif Apple, Tim Cook menyifatkan keputusan Suruhanjaya Eropah sebagai “jumlah crap politik”, manakala Perancis dan Jerman mempunyai kedua-dua disokong Brussels pada keputusan itu. – Reuters

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.