Home / Teknologi / Rakam video seperti pro

Rakam video seperti pro

Mengetahui beberapa peraturan yang mudah boleh meningkatkan video anda menembak dari kasual untuk pakar.

Kamera pada telefon pintar menjadi lebih baik dengan setiap generasi, menjadikan mereka sesuai bukan sahaja untuk gambar tetapi juga merakam video.

Sama seperti untuk menangkap imej pegun, pengetahuan sedikit pergi jauh dalam meningkatkan kualiti rakaman video anda.

Jika anda ingin mengambil video anda ke tahap yang seterusnya, di sini adalah panduan kami tentang menembak dengan lebih berkesan pada Android dan IOS telefon pintar anda.

Membuat dan model

Bukan semua telefon pintar adalah sama, terutama apabila ia datang kepada kualiti terbina dalam kamera.

Ia agak selamat untuk mengatakan bahawa semua semasa Android dan IOS telefon pintar boleh menembak 1080p baik (1920 x 1080 piksel) video pada 30fps (bingkai sesaat), dengan kebanyakan walaupun membolehkan anda untuk menembak pada 60fps untuk video lebih lancar.

Jika anda serius untuk merakam video pada telefon pintar anda, anda perlu melihat model mewah seperti Samsung Galaxy S7 / S7 Edge, Huawei P9 / P9 Plus atau iPhone 6s / 6s Plus, kerana ia menawarkan beberapa kelebihan.

The essential components for shooting better video on your smartphone – (clockwise from right) a directional microphone, a selfie stick, headphones, lavalier microphone, wind shield for directional microphone and of course, the smartphone.

Komponen penting untuk menembak video yang lebih baik pada telefon pintar anda – (mengikut arah jam dari atas) mikrofon berarah, kayu mengambil gambar diri sendiri, fon kepala, lavalier mikrofon, perisai angin untuk mikrofon berarah dan sudah tentu, telefon pintar.

Salah satu kelebihan adalah keupayaan untuk menembak dalam Ultra HD 4K atau, yang mempunyai resolusi 3840 x 2160 piksel, empat kali ganda daripada 1080p.

Walau bagaimanapun, kebanyakan telefon pintar, hanya menguruskan 30fps untuk UHD supaya anda mendapat resolusi lebih tinggi tetapi dengan mengorbankan tidak dapat menangkap video lebih lancar berpandangan.

Maka pilihan mana yang anda perlu pergi untuk? Jika anda mahu untuk menghasilkan video yang terbaik, kami mencadangkan menghidupkan pilihan UHD itu.

Tetapi anda mungkin mahu menggunakan dengan berhati-hati kerana UHD mengambil banyak ruang penyimpanan.

Pro tip:. Satu perkara lain yang perlu dipertimbangkan apabila mendapat telefon pintar baru jika ia datang dengan OIS (penstabilan imej optik)

OIS menghasilkan video lebih lancar dengan mengimbangi gegaran kamera. Ia biasanya ditemui pada pertengahan dan mewah telefon pintar. Sebagai contoh, Galaxy S7 dan S7 Edge telah terbina dalam OIS tetapi untuk iOS sahaja iPhone 6s Plus tidak manakala iPhone 6s resort untuk penstabilan imej digital yang tidak begitu berkesan.

Walaupun anda boleh melakukannya tanpa OIS, ia membantu untuk menghasilkan keputusan yang lebih profesional yang berpandangan, terutama apabila anda sedang merakam sambil berjalan.

Pergi mendatar

Banyak kali pertama cenderung untuk merakam video sama seperti bagaimana mereka menangkap imej-imej pegun -. Dengan memegang telefon secara menegak atau dalam orientasi potret

Ini adalah besar tidak ada – tidak seperti gambar, kita digunakan untuk menonton video dalam format landskap jadi anda perlu pegang telefon anda ke tepi pada setiap masa.

Tembak diri

The mengambil gambar diri sendiri kayu merendah diri telah menjadi sebahagian dari jenaka hari ini, tetapi tidak dapat dinafikan kegunaannya.

Ia memberikan anda jauh lebih sedikit kerja supaya anda boleh merakam video yang mendapat lebih sedikit di antara kamu di sana daripada hanya kepala anda.

Many selfie sticks have a removable head for mounting your smartphone. This head can also be used to attach phones to a tripod or monopod.

Banyak kayu mengambil gambar diri sendiri mempunyai kepala tanggal untuk pemasangan telefon pintar anda. kepala ini juga boleh digunakan untuk melampirkan telefon untuk tripod atau monopod.

Juga, kayu mengambil gambar diri sendiri yang murah dan gunung untuk melampirkan telefon pintar yang sering tanggal -. Ia boleh digunakan untuk melampirkan telefon pintar untuk tripod biasa, yang berguna apabila anda ingin merakam video daripada jarak jauh

Kuat dan jelas

Perkara seterusnya yang perlu anda lakukan adalah untuk dapat untuk merakam bunyi. Walaupun mikrofon terbina dalam telefon pintar ini akan merakam audio, ia tidak semua yang besar kerana ia juga menangkap bunyi ambien.

Anda mempunyai pilihan untuk menggunakan perakam audio yang berasingan tetapi kemudian anda perlu menyegerakkan secara manual dengan video – itulah mengapa pembikin filem profesional menggunakan “anak loceng” untuk membuat bunyi tajam kerana ia menjadikan proses sedikit lebih mudah [

Walau apa pun, kami tidak mengesyorkan ia kerana ia menjadikan mengedit video yang sedikit lebih sukar.

Sebaliknya anda harus mempertimbangkan untuk melabur dalam mikrofon luaran supaya anda boleh mendapatkan audio yang terbaik terus ke dalam video anda.

Terdapat pada dasarnya dua jenis mikrofon luaran -. Lavalier dan senapang patah

Lavalier microphone like this are preferable for recording an interviewee or yourself in very noisy environments.

mikrofon Lavalier seperti ini adalah lebih baik untuk mencatatkan ditemu duga atau diri anda dalam persekitaran yang bising.

Lavalier mikrofon adalah orang-orang yang anda klip pada baju anda – mikrofon ini mempunyai pelbagai terhad supaya mereka yang besar untuk video yang anda perlu menemubual seseorang.

Malah dalam persekitaran yang bising ia akan mengambil suara yang ditemu duga itu jelas sementara meninggalkan bunyi yang paling luar.

Walau bagaimanapun, mikrofon lavalier memerlukan kabel yang lama supaya ia boleh melekat pada ditemu duga anda yang menjadikannya kurang daripada yang ideal untuk sesetengah keadaan.

Untuk situasi run-dan-gun atau jika anda merakam peristiwa yang bergerak pantas, memilih mikrofon senapang patah sebaliknya.

mikrofon Shotgun mampu menangkap bunyi dari semua arah tetapi kawasan sensitiviti terutamanya tertumpu ke hadapan.

Mereka akan menangkap bunyi lebih ambien daripada mikrofon lavalier dalam persekitaran yang bising tetapi kerana mereka memberi tumpuan ke hadapan, mereka akan dapat untuk menangkap sesiapa sahaja bercakap di hadapan kamera dengan agak jelas.

Sound advice: Directional microphones like the Rode VideoMic Me allow you to get better audio in your videos than with the smartphone’s built-in microphone.

Mikrofon berarah seperti Rode yang VideoMic Me membolehkan anda untuk mendapatkan audio yang lebih baik dalam video anda daripada dengan mikrofon terbina dalam telefon pintar ini.

Untuk mikrofon lavalier yang kami cadangkan yang Smartlav + (RM350) dan untuk mikrofon senapang patah itu kami mengesyorkan VideoMic Me (RM350), kedua-duanya dari Rode syarikat Australia.

Ia adalah salah satu daripada beberapa syarikat yang membuat mikrofon agak berpatutan khusus untuk telefon pintar.

Satu perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum mendapat mikrofon luaran jika telefon pintar anda serasi dengan produk Rode, kerana tidak semua pelabuhan audio 3.5mm dibuat yang sama.

Walaupun semua fon telinga akan berfungsi dengan mana-mana telefon pintar, yang sama tidak boleh dikatakan untuk mikrofon. Ini kerana tidak ada standard rasmi untuk mikrofon menyambung melalui jack audio 3.5mm dan beberapa jenama telah sambungan berwayar berbeza.

Rode mempunyai senarai produk yang bekerjasama dengan Smartlav + dan VideoMic saya yang merangkumi kebanyakan telefon pintar Samsung, produk Apple iOS dan peranti Nexus Google.

Mencari cahaya

Walaupun ia kadang-kadang tidak mungkin untuk berbuat demikian, cuba untuk menembak dalam cahaya terang – telefon pintar (atau mana-mana kamera moden untuk perkara itu) cenderung untuk menghasilkan lebih banyak bunyi dalam keadaan remang-remang.

Jika anda berada di luar rumah, cuba untuk menembak dengan matahari di belakang anda supaya segala-galanya di hadapan anda dinyalakan sama rata.

Ia mungkin untuk menembak dengan matahari di hadapan anda tetapi ini cenderung untuk menipu mod autoexposure kamera ke dalam underexposing subjek anda.

The Smartlav is made specifically for TRRS style 3.5mm audio ports of most smartphones. Rode colour codes these connectors with a grey colour jack.

The Smartlav dibuat khusus untuk gaya TRRS audio 3.5mm pelabuhan kebanyakan telefon pintar. Rode kod warna penyambung ini dengan jack warna kelabu.

Jika anda berada di dalam bangunan ada sekumpulan pilihan pencahayaan yang profesional yang ada yang menawarkan pencahayaan yang berterusan tetapi ini cenderung untuk kos wang yang banyak supaya membeli mereka hanya jika anda seorang YouTuber serius.

Walau bagaimanapun, jika anda menembak hanya sekali-sekala dalam rumah pada jarak dekat, anda akan dapat untuk melarikan diri dengan dua atau tiga lampu meja murah dilengkapi dengan terang, mentol kalimantang siang seimbang.

Ada dalam teknik

pertimbangan Hardware diketepikan, terdapat agak sedikit teknik yang terlibat dalam menembak video yang berkesan. Berikut adalah beberapa tips asas untuk anda bermula supaya anda boleh membuat video anda lebih masuk akal bagi penonton.

Pertama, peraturan 180 ° untuk video menembak – jika anda menembak dua atau lebih mata pelajaran di tempat kejadian, anda perlu bayangkan garis yang melalui mereka yang anda tidak boleh menyeberang.

Jika ia kedengaran mengelirukan, imej perlawanan bola sepak – Kamera anda boleh menjadi sama ada di sebelah kiri atau kanan padang tetapi anda tidak boleh bertukar-dua pihak.

Idea di sini adalah untuk mengekalkan hubungan ruang antara tiang gol di sebelah kanan dan kiri – anda perlu bertukar-dua pihak, anda akan mengelirukan penonton kerana kedudukan tiang gol kini akan diterbalikkan.

The 180 rule is meant to prevent confusion about the spatial relationships of people in your video. You can position your camera at any point in the green area but the camera should never cross this imaginary line between the two characters.

180 ° peraturan bertujuan untuk mengelakkan kekeliruan tentang hubungan ruang orang dalam video anda. Untuk mengelakkan kekeliruan untuk penonton, anda boleh meletakkan kamera anda pada bila-bila kawasan hijau tetapi kamera tidak boleh melintasi garisan khayalan ini di antara dua watak-watak.

Begitu juga, dalam situasi di mana anda menangkap beberapa orang di dalam bilik, mematuhi peraturan 180 ° akan membolehkan penonton untuk memahami di mana setiap orang berdiri di dalam bilik.

Satu lagi tip yang baik untuk tahu apabila merakam wawancara bahawa closeups daripada penemuduga dan ditemu duga hendaklah sentiasa menghadap satu sama lain walaupun mereka tidak muncul di dalam pukulan yang sama.

Maka jika muka ditemu duga kiri, closeup penemuduga perlu ditembak menghadapi betul.

Dan jika kamu mahu melakukan pukulan panning, sudut badan anda pada akhir pan anda dan kemudian twist badan anda ke kawasan yang anda ingin memulakan kuali dan menembak – cara ini pan anda akan lebih stabil dan mantap.

Satu masalah lain yang paling muka apabila merakam video (dan foto pegun dan juga dalam hal ini) adalah bagaimana untuk memerangkap subjek manusia – hanya di mana ia ok untuk “memotong” kaki, contohnya

[?

peraturan umum apabila merangka subjek manusia adalah bahawa anda TIDAK boleh memotong badan di mana sendi adalah seperti di buku lali, lutut atau siku.

Sebaliknya, bingkai subjek ini supaya dia mendapat terputus atas atau di bawah sendi, jadi mana-mana antara lutut dan buku lali, atau lutut dan pinggang adalah okay. Untuk pukulan yang lebih ketat, bertujuan untuk bahagian atas pinggang.

Pro tip 1: Apabila mengambil gambar subjek manusia yang meninggalkan bingkai, amalan umum adalah untuk mempunyai keluar tertakluk di sebelah kiri bingkai. Sekiranya dia masukkan semula tempat kejadian, ia perlu dari sebelah kanan bingkai.

Pro tip 2: Jangan cuba 360 ° kuali melainkan jika anda mahu memberikan penonton mabuk anda – panning tembakan harus hanya sejauh badan anda boleh twist.

Pro tip 3: Cuba untuk tidak mempunyai sudut kamera yang sama terlalu lama. Biasanya tembakan dari satu sudut kamera hanya perlu bertahan untuk tidak lebih daripada 10 saat. Jika ia wawancara yang panjang, anda boleh memecahkan kebosanan dengan menembak memasukkan video berkaitan (juga dikenali sebagai B-roll).

Bilik editing

Jika anda seorang profesional, anda mungkin akan memiliki sebuah PC yang berkuasa dengan Adobe Premiere Pro untuk mengedit dan memotong video anda.

Bagi kebanyakan kita yang menembak video pada telefon pintar kami, dapat mengedit kanan pada peranti adalah pilihan yang lebih baik.

Pada Android cuba PowerDirector daripada Cyberlink -. Ia adalah aplikasi yang kuat tetapi ia memaparkan iklan dan juga menambah watermark video anda melainkan jika anda membeli versi penuh untuk RM23.99

Jika anda mempunyai peranti iOS, sendiri iMovie Apple yang besar (dan percuma). Ia adalah satu editor video benar-benar kuat dan juga agak mudah untuk digunakan.

Jika anda ingin mencuba sesuatu yang berbeza, lihat Pinnacle Studio -. Ia mempunyai pilihan Kecil & Keusahawanan Pensijilan lebih baik jadi jika itu yang penting kepada anda maka ini adalah satu untuk pergi untuk

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.