Home / Berita / pusat pemotongan bank kadar India, IMF berkata pertumbuhan di landasan

pusat pemotongan bank kadar India, IMF berkata pertumbuhan di landasan

The Reserve Bank of India said the benchmark repo rate -- the level at which it lends to commercial banks -- would be brought down by 25 basis points from 6.50 percent.

The Reserve Bank of India berkata, kadar repo penanda aras – tahap di mana ia meminjamkan kepada komersial bank – akan diturunkan sebanyak 25 mata asas daripada 6.50 peratus

.

Mumbai (AFP) – bank kadar faedah dipotong tengah India untuk Selasa enam tahun yang rendah, kerana Tabung Kewangan Antarabangsa meramalkan gergasi Asia akan mengekalkan kedudukannya sebagai ekonomi utama yang paling pesat berkembang di dunia.

Keputusan Kadar dijangka dan memudahkan kerajaan Narendra Modi yang menjadi kecewa pada kadar yang dengannya baru-baru ini berlepas Reserve Bank of India ketua Raghuram Rajan telah mengurangkan kadar sepanjang tempoh perkhidmatan beliau.

RBI, di bawah gabenor baru dilantik Urjit Patel, berkata kadar repo penanda aras – tahap di mana ia meminjamkan kepada bank perdagangan – akan diturunkan sebanyak 25 mata asas kepada 6.25 peratus.

Dalam satu kenyataan ia dinamakan kesan inflasi positif monsun yang baik sebagai alasan untuk membawa kadar utama turun ke paras terendah sejak November 2010.

“Tinjauan untuk aktiviti pertanian telah muncul kembali dengan ketara,” RBI berkata dalam satu kenyataan, sambil menambah bahawa 85 peratus daripada negara ini telah menerima “biasa untuk hujan lebihan” semasa monsun empat bulan lama India.

hujan monsun yang baik adalah penting untuk tanaman India dan musim terutamanya kering boleh mengurangkan output ladang, menaikkan harga makanan yang boleh melumpuhkan untuk berpuluh-puluh juta miskin India.

Hujan atas rata-rata telah membawa kelegaan kepada berjuta-juta petani di luar bandar yang terasa bahang daripada dua tahun kemarau, membantu untuk menolak inflasi turun ke paras terendah dalam lima tahun pada bulan Ogos.

Kadar faedah yang rendah meningkatkan perbelanjaan pengguna yang boleh menyebabkan uptick inflasi.

Rajan, yang meletak jawatan bulan lalu, yang dibuat mengawal inflasi keutamaan. Walaupun mengurangkan kadar empat kali, dia berada di bawah tekanan kerajaan untuk membuat potongan lebih mendalam untuk membantu merangsang perbelanjaan.

keputusan kadar faedah Selasa adalah yang pertama yang akan dibuat oleh jawatankuasa dasar kewangan India baru, yang ditubuhkan bulan lepas, dan bukannya ketua bank pusat.

Sebelum gabenor akan membuat keputusan sama ada untuk mengurangkan kadar. Kini, mereka yang ditetapkan oleh jawatankuasa enam anggota, termasuk Patel, dua eksekutif RBI, dan tiga ahli ekonomi bebas yang dilantik oleh kerajaan.

– ramalan IMF –

Patel menikmati undi penentu dalam Sekiranya berlaku seri, tetapi tidak boleh veto atau menolak jawatankuasa itu. Panel itu adalah sama dengan satu jawatankuasa di Britain yang menetapkan kadar bagi Bank of England.

Semua ahli jawatankuasa mengundi memihak kepada mengurangkan kadar kepada 6.25 peratus, RBI berkata, sambil menambah ia dijangka mencapai sasaran inflasi mengehadkan kepada 5 peratus pada Mac 2017.

Bursa Saham Bombay mendapat sambutan disenyapkan, menutup hanya 0.32 peratus, atau, 91,26 mata, pada 28,334.55.

“Keputusan hari ini membayangkan kecenderungan dovish sedikit antara MPC baru, yang berbeza dengan pendekatan yang lebih agresif gabenor sebelumnya,” kata Shilan Shah Capital Economics.

“Ini menunjukkan bahawa kita boleh melihat lebih jauh sederhana, melonggarkan beberapa bulan akan datang. Tetapi skop untuk penurunan kadar agresif adalah terhad,” ahli ekonomi berkata dalam satu kenyataan yang dihantar melalui email.

Modi telah membuat pertumbuhan ekonomi utama sejak mengambil alih kuasa pada 2014 dan India telah menjadi ekonomi utama yang paling pesat berkembang di dunia, setelah mengatasi saingan Asia China selama lebih daripada satu tahun.

Walau bagaimanapun, pertumbuhan perlahan dengan ketara kepada 7.1 peratus tahun ke tahun pada suku pertama tahun kewangan 2016-17, turun daripada 7.9 peratus yang dicatatkan pada suku sebelumnya.

IMF pada Selasa disebut-sebut pertumbuhan meningkat semula.

“KDNK India akan terus berkembang pada kadar terpantas dalam kalangan ekonomi utama, dengan unjuran pertumbuhan sebanyak 7.6 peratus pada 2016-17,” katanya.

IMF memuji pengenalan kerajaan untuk cukai barangan dan perkhidmatan yang seragam tetapi berkata pembaharuan selanjutnya diperlukan untuk menjadikan pasaran buruh India lebih fleksibel.

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia