Home / Berita / punggung Wanita MCA bergerak ke atas cadangan benefisiari KWSP

punggung Wanita MCA bergerak ke atas cadangan benefisiari KWSP

KUALA LUMPUR: Wanita MCA telah menyokong cadangan Majlis Peguam bahawa Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) peraturan-peraturan dipinda untuk memastikan pasangan dan anak-anak pencarum yang telah meninggal dunia masih boleh mendapat faedah walaupun ia tidak dinamakan sebagai waris.

Terdapat kes-kes yang menjadi ahli KWSP yang menamakan waris yang lain sebelum perkahwinan mereka, sekali gus meninggalkan mereka suami atau isteri dan anak-anak dalam kesusahan apabila mereka mati, kata Ketua Wanita MCA Datuk Heng Seai Kie.

“Majlis Peguam telah mencadangkan bahawa (lebih awal) penamaan hendaklah luput apabila ahli KWSP akan berkahwin.”

“Jika dia tidak mengemaskini penamaan calon kemudian, wang itu perlu secara automatik diberikan kepada pasangan suami isteri dan anak-anak,” kata Heng selepas mengadakan pertemuan dengan wakil-wakil dari Majlis Peguam semalam.

di bawah semasa Peraturan 7 Peraturan-Peraturan KWSP, pasangan itu mungkin telah membuat wasiat bahawa simpanan KWSP beliau akan pergi kepada isteri dan anak-anaknya tetapi ini tidak akan menggantikan penamaan KWSP yang dibuat oleh beliau sebelum ini.

Heng berkata Wanita MCA akan menaikkan perkara kepada Menteri Kewangan Kedua, Datuk Johari Abdul Ghani pada Okt 13.

Peguam Datuk M. Ramachelvam berkata Majlis Peguam telah melibatkan diri KWSP mengenai perkara ini sejak tahun 2007.

Walau bagaimanapun, ia tidak digunakan kerana “isu-isu pentadbiran”, yang katanya perlu diselesaikan demi keadilan.

“Ia akan menjadi satu perkara yang tragis bagi pasangan dan anak-anak untuk mengetahui bahawa mereka tidak calon-calon selepas kematian ahli KWSP, “katanya.

Beliau berkata, Majlis Peguam merasakan Wanita MCA akan menjadi rakan yang baik untuk meneruskan agenda ini, yang akan membawa keadilan kepada ahli keluarga yang terlibat.

“KWSP berkata ahli sentiasa boleh membuat perubahan kepada pencalonan mereka, tetapi mengetahui rakyat Malaysia, bagaimana rajin kita dalam membatalkan dan membuat penamaan baru?” Soal beliau.

Ramachelvam berkata, pindaan yang dicadangkan kepada peraturan-peraturan yang boleh dilakukan oleh menteri dan tidak perlu melalui Parlimen.

Pindaan yang dicadangkan hanya akan menjejaskan ahli-ahli KWSP bukan Islam, kerana pengagihan dana KWSP ahli yang beragama Islam dijalankan mengikut undang-undang Islam.

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.