Home / Berita / pulau Pasifik datang dari Asia

pulau Pasifik datang dari Asia

Bones don’t lie: A skeleton found in Vanuatu’s oldest cemetery outside the capital Port Vila. — AFP

Bones tidak berbohong: A rangka ditemui di tanah perkuburan tertua Vanuatu di luar ibu negara Port Vila ini. – AFP

Wellington:. DNA purba telah mendedahkan penduduk pertama di Vanuatu dan Tonga datang dari Asia, bukan penduduk Oceanic lain yang telah lama diambil, satu kajian mendapati

kajian itu disiarkan semalam bangsal cahaya pada penghijrahan terakhir besar manusia ke dalam tanah tdk berpenduduk, apabila orang yang dipanggil Lapita pendapat yang sentiasa membakar keluar ke Pasifik Selatan kira-kira 3,000 tahun yang lalu.

tidak banyak yang diketahui budaya misteri di luar yang tersendiri tembikar bertitik dan manusia tetap yang ditinggalkan.

Para saintis membuat spekulasi bahawa mereka adalah satu cabang populasi Australo-Papua Australia, New Guinea dan Kepulauan Solomon, yang tiba di rantau ini 40,000-50,000 tahun dahulu.

Tetapi analisis tiga rangka dari tanah perkuburan tertua Vanuatu mendapati mereka datang dari Asia, dengan tiada kesan DNA dari jiran Pacific mereka.

“penduduk asas asal mereka adalah Asia. Mereka terus daripada Taiwan dan mungkin utara Filipina, “kata Matthew Spriggs, seorang profesor di Universiti Nasional Australia dan salah seorang penyelidik yang terlibat dalam kajian ini.

” Mereka mengembara tempat-tempat sejarah di mana orang ramai sudah hidup , tetapi apabila mereka sampai ke Vanuatu terdapat tiada siapa di sana. Ini adalah orang yang pertama. “

Spriggs berkata satu lagi sampel DNA daripada rangka Lapita Tonga kembali keputusan yang sama.

” Kita tahu ini kerana ujian yang dijalankan oleh dua makmal yang berbeza di Amerika Syarikat dan Jerman mengesahkan bahawa sampel adalah dari orang yang sama, “katanya.

beliau menambah bahawa ia kini muncul Asiatic Lapita pertama dijajah Pasifik Selatan, kemudian bercampur dengan gelombang kedua peneroka Australo-Papua untuk mewujudkan campuran genetik moden rantau ini.

Profesor Ron Pinhasi dari University College Dublin berkata kajian itu, yang disiarkan dalam Alam telah dibuat mungkin dengan kaedah yang lebih baik mengekstrak bahan daripada tulang yang ada.

“keputusan yang tidak dijangka mengenai sejarah Oceania menyerlahkan kuasa DNA purba untuk menggulingkan model ditubuhkan yang telah lalu manusia,” katanya. – AFP

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia